En superhemmelig tjeneste?

Forsvarets sikkerhetstjeneste (FOST) var den mest hemmelige av alle tjenestene. Ihvertfall en liten stund. Etter å ha insistert på at instruksen var gradert – og ikke ville bli utlevert – gjorde de helomvending. Det skulle egentlig bare mangle.

Det er snart 13 år siden Lundkommisjonen konkluderte med at det hadde foregått ulovlig overvåking av norske borgere. Det var i hovedsak Politiets overvåkingstjeneste (POT) som var synderen.

Men det kom noe godt ut av granskingen og den politiske stormen: de hemmelige tjenestene ble tvunget til å forholde seg til demokratiske prinsipper og kontroll. I dag er det en selvfølge at offentligheten får kjennskap til hvem tjenestene har lov til å overvåke, hvorfor og hvordan. Særlig politiets tilgjengelige metoder er gjenstand for åpen debatt.

Hvorfor skulle så metodene til Forsvarets sikkerhetstjeneste være mer hemmelige enn metodene til Politiets sikkerhetstjeneste? Det fantes ikke et fornuftig svar på det. Og nå er instruksen nedgradert. Jeg er ganske sikker på at det initiativet kom fra ledelsen i Forsvarsdepartementet og ikke fra tjenesten selv.

Instruksen er gammel (fra den tiden de var en liten avdeling og het FSA). Problemet med det er at de nå er at den ikke fungerer for en ny, større tjeneste med en operativ avdeling.

De har gitt seg selv nye oppgaver som å “hindre terror og trusler mot rikets sikkerhet”. Hvordan skal man så gjøre det? Er det mulig å få gjort noe som helst uten hjemmel til å bruke metoder som avlytting og spaning? Og hva skjer når de mangler hjemmel til å gjøre det de selv mener de må gjøre?

Det at arbeidsmetodene nå granskes av EOS-utvalget er en alvorlig sak. De kan ikke velge om de vil forholde seg til regelverket eller ikke. De kan heller ikke velg bort demokratisk kontroll og kritiske spørsmål. Vi venter fremdeles på at Geir Gade, sjefen for tjenesten, skal stille til intervju. Vi vil vite hva de driver med.

 • Sjokkert

  HeiSå hva du hadde kliippet og limt sammen av bullshit på nyhetene i forbindelse med ny instruks FOST i dag 29.04.10. Du lyver jo til den norske befolkning. FOST ble blankt frikjent av KRIPOS, men du klarer altså å klippe intervjuene slik at det høres ut som FOST driver med ulovlig overvåkning trass i frikjennelsen fra KRIPOS sin side. Siste gang jeg skal se på Tv2 nyhetene. Makan til Se og Hør journalistikk skal en lete lenge etter!

 • Bente

  Tror du det noensinne vil dukke opp en journalist som tør ta utfordringen det vil være å å underlegge dem som kan tenkes å være istand til å true Norges sikkerhet, en skikkelig undersøkende reportasje? Gå i dybden, undersøke, finne motiver, agenda, kartlegge ? Eller mener du det er u-demokratisk å anta at også i Norge kan det være krefter som er antisosiale og u-demokratiske? Og derfor kan man ikke undersøke det? Siden jeg spør, så er det fordi jeg er overbevist om at det er umulig å finne en slik journalist. Den som våget å gjøre noe slikt, ville helt sikkert bli skjøvet ut i kulden. Og vis meg den journalist som ville utsette seg for det. Har du hørt påstanden: “De fleste norske journalister ville ikke nå frem til dørterskelen hos Washington Post pga mangel på journalistisk integritet.” Påstanden ble visstnok fulgt av en henvisning til noe typisk norsk som at Sigurd Allern, tidligere formann i Arbeidernes Kommunistiske Parti, marxist-leninistene, nå er professor i journalistikk ved UiO. Litt rart at en person med en slik bakgrunn skal undervise i pressefrihet og ytringsfrihet. Ikke akkurat noe man forbinder med ekstreme ideologier, eller?

 • Barabbas

  Skriver den russofile islamofobimarkedsføreren Ali Esbati. Som aktører for en ny og udemokratisk verdensorden har jeg full forståelse for diktatorregimenes subversive agenda. Därefter började han utbilda sig till civilekonom vid Handelshögskolan i Stockholm. 1998-1999 gjorde han värnplikt på Televapenkompaniet vid Upplands regemente, S1, där han utbildades i ryska. Sedan 2008 är han bosatt i Norge där han fram till början av 2009 arbetade som debattredaktör på tidningen Klassekampen……… http://www.dn.se/nyheter/sverige/fra-lagen-riktad-mot-ryssland-1.777607

 • Saddam Sultan av Iran

  De gjør hva de vil. Og hva de kan for å holde tjenesten reliabel. Pressen skriver om saken et par tre ganger. Som TV2 gjør for øyeblikket.. Om et par måneder er saken generelt glemt av den norske befolkningen. Og de som sikkerhetstjenesten er ment å beskytte oss mot,” skoggler” og samler seg flere egg i “triumfkurven” sin!

 • The Freaky Hijiki

  På tide at noen journalister gjør annet enn å videreformidle propaganda. Håper du graver dypt i denne og andre saker hvor myndighetene begår ulovligheter mot befolkningen. Til barabass og A. stenberg vil jeg si dette: Er dere blitt helt sauer?! Det er FIRE etteretningstjenester nå. Hvor mange av dem må overvåke nordmenn? Er tre nok, eller må virkelig den fjerde også lytte på telefonsamtalene dine og lese mailene dine? Ser at folk her går rundt med en evig frykt lurendes i bakhodet. Kommer kommunister til å drepe meg idag? Kommer muslimer til å drepe meg idag? Hvor ble det av viking-attituden? Det som dreper folk i Norge idag er trafikk og vann. Totalt ca 600 personer pr. år. Så om dere er så villige til å ofre frihet og privatliv i redsel for å dø så kjemp for GPS i alle biler som automatisk sender ut bøter, og gjerd inn sjølinja. Ingen kommer nærmere sjøen enn 20 meter. Det redder liv. Ikke at en eller annen fjott skal sitte å lese gjennom mailene mine. Herregud…. (ps: barabass, hva kom ut av kommunistovervåkingen på 70-tallet? reddet det liv? kostet det skattepenger?)

 • Aleksander stenberg

  Noen ganger så må man bryte en lov for å beskytte den .

 • Aleksander stenberg

  Tenk litt nå med fornuft (Det heter forsvarets sikkerhets tjenest) tenk litt de kan avlytte når de vil de fordi det er forsvaret vårt husk at å være fiende med et annet land er en ting men det er mye som kommer inn og blir norske borgere og avlytting der er like viktig som å spionere på andre land hvis man har mistanke for misbruk av norsk sikkerhet . Så hvis man føler seg truet av dette så har man vel mye hemligheter som ikke må komme frem da.RART

 • Barabbas

  Lund-kommisjonen brukes i dag som en unnskyldning for ikke å overvåke ekstreme miljøer. Holme sier at man gikk for bredt ut i overvåking av kommunister og AKP (m-l), man ønsker ikke gjøre samme feil om igjen. Men ingen ansvarlig, og heller ikke journalister, våger å grave i forestillingen om “den indre fiende”. Både kommunister og AKP utgjorde en indre fiende, dvs. de ville omstyrte samfunnet. Plikter ikke myndighetene å overvåke slike miljøer? Det samme kan man si om dagens islamister. Journalister burde utfordre myndighetspersoner på disse problemstillingene, men gjør det aldri. De er selve de første til å omsette klisjeen om polititstat og Big Brother. Thorbjørn Jagland er en underlig utgav av arten Homo Politicus: . Han viste mot ved å sparke justisminister Grethe Faremo for å ha unnlatt å ta affære da det ble kjent at Berge Furre ble overvåket mens han satt i Lund-kommisjonen. Faremo kalte det den gang et politisk røvertokt uten sidestykke, neppe en positiv karakteristikk av Jagland. Det er vikarierende hensyn som spiller inn: er det bra for saken om misforhold får konsekvenser? Er det 70-tallet og Lund-kommisjonen som skremmer? Eller er det nye flerkulturelle samfunnet som gjør det til et tabu å registrere ekstreme meninger? Ethvert normalt menneske vil si at det må være helt legitimt å registrere meninger som man vet forbindes med vold. Men i Norge er det ikke en gang forbudt å være medlem av Al Qaida. Fortrengningen er ikke situasjonsbestemt og tilfeldig. Den er blitt inngrodd, systematisk og har utviklet seg til en hemning som lammer tenke- og handlingsevnen. Danmark betalte en høy pris for karikaturstriden. Vår pris kan bli mye høyere.