Laksebrigadèr blir general?

Arne Skjærpe kan bli ny hærsjef. Han er kjent som laksebrigadèren, etter at han lot seg smøre av forsvarsleverandøren Thales.

Det er nesten 5 år siden Arne Skjærpe og tre andre offiserer i hæren ble påspandert tur og opphold til lakseelven Orkla i Sør-Trøndelag. Thales betalte for fiskerettigheter, hytter og middager. Det ble spetakkel av det. Daværende forsvarssjef Sigurd Frisvold var ikke fornøyd.

Nå er Skjærpe i Florida, han er liaisonoffiser ved US Central Command. Noen mener at det er en slags “strafferunde”, at han egentlig skulle hatt jobben som sjef for hærens styrker (HSTY). Men den jobben fikk Jon B. Lilland.

Hvis Skjærpe skal bli general er dette hans mulighet. Han er 51 år, og det er langt mellom toppjobbene i forsvaret. Mange mener han er en dyktig offiser og leder. Ekstravagant, ja. Men dyktig. I fjor fikk han BFOs hederspris, blant annet fordi han fremstår som en tydelig leder. Begrunnelsen kan du lese her:

http://www.bfo.no/index.php/bfo/sak/bfo_hederspris_2008/

Arne SkjæRpe

Jeg tror forsvarssjef Sverre Diesen vil innstille Skjærpe til jobben som ny generalinspektør for hæren.

Diesen insisterer på at han ikke har bestemt seg, men fremhever Skjærpe som en dyktig offiser. Det store spørsmålet er om han er politisk spiselig. Første gang jeg luftet navnet Arne Skjærpe for noen i politisk ledelse spratt navnet “Thales” frem. Laksehistorien er ikke glemt, og en utnevnelse av ham kan være ukomfortabelt. På den annen siden kan man vel forvente at han nå har “sonet ferdig” for fisketurene?

Politisk ledelse hadde ønsket seg en sterk kvinnelig søker. Det fikk de ikke. Mange pekte på Kristin Lund, nestkommanderende i hærens styrker. Hun ble den første tjenestegjørende kvinnelige brigaderen i hæren, uteksaminert fra US Army War College som en av de beste elevene. Hvorfor hun ikke har søkt om å bli Robert Moods etterfølger vet jeg ikke. Men flere påstår at hun ikke er moden for jobben.

Det er seks søkere på listen. Det blir interessant å se hvem Anne-Grete Strøm-Erichsen utnevner en fredag i nær fremtid.