Laksebrigadèr blir general?

Arne Skjærpe kan bli ny hærsjef. Han er kjent som laksebrigadèren, etter at han lot seg smøre av forsvarsleverandøren Thales.

Det er nesten 5 år siden Arne Skjærpe og tre andre offiserer i hæren ble påspandert tur og opphold til lakseelven Orkla i Sør-Trøndelag. Thales betalte for fiskerettigheter, hytter og middager. Det ble spetakkel av det. Daværende forsvarssjef Sigurd Frisvold var ikke fornøyd.

Nå er Skjærpe i Florida, han er liaisonoffiser ved US Central Command. Noen mener at det er en slags “strafferunde”, at han egentlig skulle hatt jobben som sjef for hærens styrker (HSTY). Men den jobben fikk Jon B. Lilland.

Hvis Skjærpe skal bli general er dette hans mulighet. Han er 51 år, og det er langt mellom toppjobbene i forsvaret. Mange mener han er en dyktig offiser og leder. Ekstravagant, ja. Men dyktig. I fjor fikk han BFOs hederspris, blant annet fordi han fremstår som en tydelig leder. Begrunnelsen kan du lese her:

http://www.bfo.no/index.php/bfo/sak/bfo_hederspris_2008/

Arne SkjæRpe

Jeg tror forsvarssjef Sverre Diesen vil innstille Skjærpe til jobben som ny generalinspektør for hæren.

Diesen insisterer på at han ikke har bestemt seg, men fremhever Skjærpe som en dyktig offiser. Det store spørsmålet er om han er politisk spiselig. Første gang jeg luftet navnet Arne Skjærpe for noen i politisk ledelse spratt navnet “Thales” frem. Laksehistorien er ikke glemt, og en utnevnelse av ham kan være ukomfortabelt. På den annen siden kan man vel forvente at han nå har “sonet ferdig” for fisketurene?

Politisk ledelse hadde ønsket seg en sterk kvinnelig søker. Det fikk de ikke. Mange pekte på Kristin Lund, nestkommanderende i hærens styrker. Hun ble den første tjenestegjørende kvinnelige brigaderen i hæren, uteksaminert fra US Army War College som en av de beste elevene. Hvorfor hun ikke har søkt om å bli Robert Moods etterfølger vet jeg ikke. Men flere påstår at hun ikke er moden for jobben.

Det er seks søkere på listen. Det blir interessant å se hvem Anne-Grete Strøm-Erichsen utnevner en fredag i nær fremtid.

 • Fredrik

  Emnet har vært diskutert i mange miljøer. Det er nok lurt om FD finner en kandidat som ikke har stått bak noen av de siste omorganiseringene. Å gi Skjerpe jobben er helt på trynet mtp hvilken moral våre ledere skal ha ift leverandører. Argumenter om intelligens slår tilbake direkte, du reiser ikke på sponset laksefiske uten å være klar over hvem som betaler og hva konsekvensen blir om det kommer ut. En eldre offiser komenterte forøvrig saken med at “dette er ingenting ift hva han hadde opplevd tidligere”. Det eksistere holdninger og en kultur som man søker å endre, men det er enda mye jobb igjen å gjøre. Det negative med hele saken er jo den opprykksbølgen som følger etter at en sjef på så høyt nivå forsvinner ut. Nå har det vært mange på kort tid, og mange av de som rykker opp skulle heller hatt “naturlig” avgang.

 • Hr. Brun

  Arne S klarer uten problemer å svi av pengene til hæren. Hans økonomiske vurderingsevner demonstrerte han jo da han vat attasje i Tyskland. Alle de andre kandidatene vil være bedre for hæren enn Arne S

 • Utfartsveien 4

  La Arne S få jobben, han er en skikkelig knuser. Vel så har han beriket seg selv et antall ganger, men hva gjør vel det. Dette forsvarlig forvaltning hysteriet har gått for langt. Det er vel ikke noe minus at Arne liker å bruke penger, da blir det vel fortgang på anskaffelsene til Hæren, det er jo supert.

 • Kjell “The flyer”

  Skjerpe er en super kandidat. At han hadde et feilskjær ift Thales betyr mindre…vi kan ikke bare ha A4-folk med “uplettet rulleblad”…Som den meget intelligente mannen han er, har han nok tatt nødvendig lærdom. Skjerpe er en mann med tilstrekkelig RAM, på alle måter!

 • Høggern

  Krigsskolesjefen er også en kar med meget gode kvaliteter. Bare oberst riktignok men kanskje ny Brigadesjef?

 • Bjarne Betjent

  Steinar Amundsen er mannen som skjønner at det er mennesker det handler om. Etter min vurdering beste kandidat

 • hardt arbeidende

  til Sølve om “få TRADOK på banen som en faktisk støttespiller for avdelinger og ikke en navlebeskuende oppsamlingsavdeling for eldre offiserer som saboterer ethvert operativt behov med årelange PRINSIX løp.” – tempoet på anskaffelse av materiell til Hæren styres ikke av TRADOK, men av FD. Jobben med å koordinere og sørge for fremdrift for Hæren (som PK) er i dag tilfeldigvis i TRADOK, men denne følger med til HST. De fleste i HST og fremtidig TRADOK/HVS som jobber med PRINSIX er unge og fremadstormende. Uansett kreves det mer komeptanse enn man skulle tro for å anskaffe materiell iht FD sine “PRINSIX-bestemmelser”. Forsøk heller å forstå hele prosessen og hvilke avdelinger som er involvert før du henger ut en tilfeldig prosess og avdeling… hilsen en ung “operativ forkjemper” innen “Forsvarets Investeringsvirksomhet”

 • Herr Forsvarlig forvaltning

  Å gi herr Skjærpe denne jobben vil være fullstendig feil signal til omverdenen samt innad i Forsvaret. Denne jobben krever en som ikke først og fremst er opptatt av seg selv, men en som virkelig vil utvikle Hæren. Raabye har etter sigende også vært et navn, og noen sier at FD liker han. Denne kandidaten har heller ikke virkelig fått prøvd seg og vil være for uerfaren til jobben som GIH.

 • Pål

  Stiller store spørsmålstegn ved å annsette Skjærpe som GIH. Dagens GIH prøver å fremelske å bygge oppunder RAM, Respekt, Ansvar og Mot. Dette er kvaliteter en ny GIH må inneha. Hendelsen med Thales sier en heldel om Sjærpe som person og hans evene til å ta riktige avgjørelser i etisk vanskelige spørsmål. I allefall i mine øyne.

 • Sølve

  Hæren har ved skifte av GIH en enestående mulighet til å fokusere mer på Forsvarssjefens prioritet nr 1, internasjonale operasjoner, og mindre på prioritet nr 2, “produksjon til strukturen”…… Både Skjærpe og Sundseth kommer fra operative hovedkvarter, det er en ubetinget fordel for Hæren. HST trenger sjef som kan ta avgjørelser og prioritere, og ikke minst få TRADOK på banen som en faktisk støttespiller for avdelinger og ikke en navlebeskuende oppsamlingsavdeling for eldre offiserer som saboterer ethvert operativt behov med årelange PRINSIX løp.

 • Hr. Brun

  Arne S er en omdiskutert offiser i hæren. Han er etter manges oppfatning “litt for skarp” i kantene. Jeg tror at en av de andre kandidatene blir valgt. Spørsmålet er om en av brigaderene får opprykk eller om Generalmajor Roar Sundseth får jobben. Kristin L har vel tatt konsekvensene av at hun har blitt “kvotert” oppover i systemet siden hun var Oblt og latt være å søke. Uansett hvem som får jobben er det ingen av kandidatene som er like bra som Mood.