Stjal showet i babyblått!

Catherine, Patron of The Natural History Museum Awards

VAKKER OG VELOPPLAGT: Hertuginne Kate var et flott syn i sin dypt utringede kjole fra Jenny Peckham – og med diamanter i halsen. (stella)

Gravid Kate slår til igjen!

Samme dag som hun viste seg offentlig for første gang på over en måned, slår den unge hertuginnen av Cambridge like godt til med to offisielle arrangementer!

Først sammen med sin William i forbindelse med statsbesøket fra Singapore tirsdag morgen . Så en solo-opptreden ved en prisutdeling på Naturhistorisk Museum i London  tirsdag kveld.

Catherine, Patron of The Natural History Museum Awards

HØY SPLITT: Kates nye kjole fra Jenny Peckham var åpen til livet – med et lårkort skjørt i samme babyblå stoff under. (Stella)

Oppsiktsvekkende vakker og velopplagt!

Og den unge hertuginnen av Cambridge stjal showet fullstendig i en ny babyblå aftenkjole fra favoritten Jenny Peckham,

Med dyp utringning…  Og med høy, vidåpen splitt like til midjen…

Men med et lårkort lite skjørt i samme stoff under – for å ikke bli for dristig.

Ingen tvil: Kate kan fortsatt kunsten!

Kjell Arne Totland signatur

Stil og smil for gravide Kate

Singapore President At The Royal Garden Hotel

SMIL OG STIL: Det var ikke antydning til baby-mage , da Kate tirsdag morgen viste seg offentlig i London. Så er da også den unge hertuginnen kun litt over 12 uker på vei… (Stella)

William og Kate på oppdrag for Dronningen!

I morgentimene tirsdag viste det unge hertugparet av Cambridge seg sammen offentlig for første gang etter at det for mer enn enn en måned siden ble kjent at de venter sitt andre barn.

Singapore President At The Royal Garden Hotel

SAMMEN PÅ JOBB: William og Kate kom sammen til hotellet i London for å hente Singapores president og frue. (Stella)

Og hertuginne Kate riktig strålte mot publikum og presse , da hun tidlig tirsdag sammen med sin William kom til The Royal Garden Hotel  i London – iført en ny innsvinget kåpekjole i det tradisjonsrike rutemønsteret «Prinsen av Wales»  fra favoritten Alexander McQueen.

Kate har som kjent hatt de samme alvorlige svangerskapsplagene denne gang, som da hun ventet sønnen George. 

Singapore President At The Royal Garden Hotel

NYTT ANTREKK FRA FAVORITTEN: Både Kate og Singapores presidentfrue hadde valgt grå kåper for anledningen , men ellers kunne vel ikke forskjellen mellom de to vært større. Kates nye kåpekjole er fra favoritten Alexander MCQueen (Stella)

Denne gang har hun imidlertid ikke vært innlagt på sykehus , men isteden blitt behandlet av sine leger i familiens leilighet i Kensington Palace og hjemme hos sine foreldre.  

Mandag formiddag  ble det så gjort kjent at hertuginnen nå er mer enn 12 uker på vei – og at hun har termin i siste halvdel av april.  Samt at svangerskapet forløper normalt – og at Kates plager nå har avtatt noe. 

Republic of Singapore State Visit

VAKKER OG VERDIG: Hertuginne Kate ved seremonien på Horse Guard Parade i London tirsdag. (stella)

Tirsdag morgen innledet Singapores president Tony Tan og frue sitt fire dagers statsbesøk i Storbritannia – og de skal under besøket tradisjonen tro bo på Buckingham Palace som dronning Elizabeths gjester. 

Presidentparet kom imidlertid til London allerede i helgen  – og har vært innlosjert på fasjonable Royal Garden Hotel

William and Catherine visit Singapore

GAMLE KJENTE: William og Kate sammen med Singapores president Tony Tan og fru Mary under en middag i presidentpalasset i Singapore høsten 2012. (Stella

I anledning statsbesøket hadde derfor det unge hertugparet av Cambridge tirsdag morgen fått det ærefulle oppdrag å hente presidenten og hans hustru på deres hotell i London.

Og siden bringe dem til velkjente Horse Guards Parade, der Dronningen og Prinsgemalen selv tok imot sine hedersgjester med sedvanlig pomp og prakt.

KjellArneB

FØLGER TETT: TV2s kongehusekspert Kjell Arne Totland følger det britiske kongehus tett – og dekket i sin tid William og Kates bryllup i London. Siden har han også kommentert både lille prins Georges fødsel og dåp for TV2. (TV2)

Og dette er slett ikke første gang William og Kate møter president Tony Tan og hans frue…

Som gruppebildet her på siden viser,  var det britiske prinseparet til  middag hos presidentparet i deres residens i Singapore, da de høsten 2012 var på rundreise i Sørøst-Asia.

Kjell Arne Totland signatur

Gravid Kate på jobb igjen!

 

William and Catherine visit Singapore

FØRSTE MØTE: William og Kate møtte president Tony Tan og fru Mary , da hertugparet selv var i Singapore i 2012. Tirsdag treffes de fire igjen ved presidentparets statsbesøk i London (stella)

William og Kate sammen på oppdrag for Dronningen!

Hvis alt går etter planen skal det unge hertugparet av Cambridge i morgentimene tirsdag vise seg sammen offentlig i London  for første gang etter at det for mer enn enn en måned siden ble kjent at de venter sitt andre barn.

Prince Georges First Birthday

FAMILIEN CAMBRIDGE: William og Kate med sønnen George. I april neste år får han en lillebror eller lillesøster. (Stella)

Kate har som kjent hatt de samme alvorlige svangerskapsplagene , som da hun ventet sønnen George. 

Denne gang har hun imidlertid ikke vært innlagt på sykehus , men isteden blitt behandlet av sine leger  i Kensington Palace og hjemme hos sine foreldre.  

Mandag formiddag  ble det så gjort kjent at hertuginnen nå er mer enn 12 uker på vei – og at hun har termin i siste halvdel av april.  Samt at hennes plager nå har avtatt noe. 

Obama State Visit

GRAND GALLA: Det er pomp og prakt når dronning Elizabeth har utenlandske statsoverhoder på statsbesøk på Buckingham Palace. Her USAs president Obama og fru Michelle. Tirsdag kveld er Singapores president og frue hedersgjester. (ntb)

Tirsdag innleder Singapores president et fire dagers statsbesøk i Storbritannia – og skal bo på Buckingham Palace som dronning Elizabeths gjest.

I den anledning har det unge hertugparet fått det ærefulle oppdrag å hente presidenten og hans hustru på hans hotell i London – og bringe dem til Horse Guards Parade, der Dronningen og Prinsgemalen selv tar høytidelig imot dem med sedvanlig pomp og prakt.

Og det er slett ikke første gang William og Kate møter president Tony Tan og hans frue…  Som bildet øverst på siden viser,  var det unge britiske prinseparet faktisk  presidentparets gjester i Singapore, da de i 2012 var på rundreise i Sørøst-Asia.

Kjell Arne Totland signatur

Flytter til London med lille Leonore?

 

Prinsessan_Madeleine_Herr_Christopher_O’Neill_foto_Patrick_Demarchelier

MADDE & CHRIS BOR I DAG I NEW YORK, MEN HAR PLANER OM Å FLYTTE TIL EUROPA. (kungahuset.se)

Flytter nærmere Sverige?

Vanligvis velinformerte Svensk Damtidning vier denne uken nesten hele forsiden til «nyheten» om at prinsesse Madeleine og ektemannen Chris O’ Neill nå går med planer om å flytte til Europa.

Nærmere bestemt til Storbritannias hovedstad London.

omslag-431

FORSIDEN PÅ SVENSK DAMTIDNING DENNE UKEN (Faksimile)

Chris er som kjent halvt britisk – og har også britisk pass. Han har da også i lange perioder vært bosatt i London . Han har hatt en egen leilighet i byen – og hans mor eier fortsatt en bolig over to plan i en eksklusiv bygård i fasjonable Belgravia.

Det er ukjent om Chris og familien eventuelt skal overta denne leiligheten  – eller om de vil finne seg noe nytt og eget…

Prinsessan-Madeleine-Herr-ONeill-Prinsessan-Leonore-foto-kungahuset-WEBB-

MADDE & CHRIS MED SIN FØRSTEFØDTE , DATTEREN LEONORE (kungahuset.se)

Prinsesse Madeleine bekrefter overfor Svensk Damtidning at hun og ektemannen vurderer å flytte til Europa.

- Dette er noe Chris og jeg snakker om,  men vi har ingen umiddelbare flytteplaner, sier Madde. –  Det er imidlertid ingen tvil om at vi på litt sikt vil flytte nærmere våre familier.

Og det er nok heller ingen tvil om at «kungaparet» også ville glede seg stort over å få yngstedatteren og hennes lille familie litt nærmere Sverige.

Ikke minst pga barnebarnet,  lille Leonore, som de naturlig nok ikke kan treffe så ofte som de ønsker, når hun befinner seg i New York!

Kjell Arne Totland signatur

To små prinser for Charlene?

 

2014 Princess Grace Awards Gala - Arrivals

BLIR TVILLING-FORELDRE: Fyrstinne Charlene venter tvillinger i desember – og ifølge radiokanalen France Info får hun og Albert to sønner. (ntb)

Får fyrsteparet to sønner?

Fyrstepalasset i Monaco bekreftet forleden endelig ryktene om at fyrstinne Charlene venter tvillinger i desember.

Foreløpig har man imidlertid ikke opplyst noe om kjønnet på de to fyrstelige små.

2014 Princess Grace Awards Gala - Arrivals

EN NY RAINIER? Fyrsteparets førstefødte sønn vil bli Monacos nye kronprins og tronfølger. Får han kanskje navnet Rainier etter sin fyrstelige farfar? (ntb)

Men den vanligvis velinformerte radiokanalen France Info kunne i helgen melde, at  det om kort tid vil bli gjort kjent offisielt at fyrsteparet  får to små gutter.

Samt at den førstefødte sønnen vil bli lilleputtstatens nye tronarving!

Skal vi tippe at den etterlengtede lille kronprinsen vil bli døpt Rainier etter sin fyrstelige farfar?

Kjell Arne Totland signatur

Se kronprins Haakons egen selfie fra Global Dignity Day!

large

DAGENS SELFIE! Kronprins Haakon tok selv denne selfien fra scenen under markeringen av Global Dignity Day i Knarvik onsdag. (Kronprins Haakon)

Jubelrus på Global Dignity Day!

Onsdag har kronprins Haakons eget hjertebarn Dignity Day vært markert over hele verden – og selvsagt har han selv også deltatt på markeringen!

I 2006 var kronprinsen selv med å lansere begrepet og initiativet Global Dignity – sammen med den amerikanske fattigdomsbekjemperen John Hope Bryant og den finske filosofiprofessoren Pekka Himanen.

haakon

DE TOK INITIATIVET: Kronprins Haakon startet i 2006 Global Dignity sammen med sine gode venner, finske Pekka Himanen og amerikaneren John Hope Bryant. (kongehuset)

Tanken bak Global Dignity er å sette fokus på ethvert menneskes rett til å leve et verdig liv.

Målet med en Dignity Day på skoler rundt om i verden er derfor å gjøre elevene bevisste på hva verdighet innebærer –  både i eget og andres liv .

Samt å fokusere på hva den enkelte elev selv kan gjøre for å bidra til en positiv forskjell i  sitt nærmiljø  – og i verden.  

Kronprins Haakon i Fredrikstad

PÅ SKOLEBESØK: Haakon besøker en skole i Fredrikstad på en markering av Dignity Day. (Stella)

Kronprinsen har selv deltatt ved avviklingen av slike Dignity Days på skoler i Europa og Midt-Østen,  Afrika og Asia, Sør-Amerika og Nord-Amerika.

Hjemme i Norge har Kronprins Haakon deltatt på Dignity Days på skoler over hele landet. I 2010 var markeringen av Global Dignity Day landsomfattende i Norge for første gang.

Mer enn 150 videregående skoler og 25 000 elever deltok den gang her hjemme.

Crown Prince Haakons Dignity Day tour in Loerenskog

APPLAUDERER: Haakon klapper for deltakerne ved markeringen av Dignity Day i Lørenskog. (ntb)

Global Dignity Day ble arrangert for første gang 20. oktober 2008 . Skoler i over 20 land deltok den gang i markeringen.

 Og i dag , 15. oktober 2014 , har Global Dignity Day , som er lagt til tredje onsdag i oktober hver år, faktisk vært markert i hele 71 land over hele kloden.

Kronprins Haakon i Fredrikstad

HJERTESAK: Dignity Day-prosjektet er en av Haakons store hjertesaker – og sikkert også hans store stolthet. (Stella)

Selv besøkte kronprins Haakon Knarvik videregående skole på Dagen. Og der tok tronfølgeren den fantastiske selfien øverst på siden framme på scenen  – med jublende elever og lærere bak seg!

Sa noen kul kis?

 

Kilder: Dignity Day/Global Dignity Day/ Kongehuset.no

Kjell Arne Totland signatur

 

Grand galla på Slottet

szf7ebd2

KONGENS TALE: Kong Harald taler til Indias president – og utbringer en skål for ham og hans folk. (Kongen er iført Hærens gallauniform med sine norske ordener og dekorasjoner. ntb)

Den store slottsmiddagen!

193 gjester var invitert  til kongeparets store gallamiddag til ære for Indias president mandag kveld.

POOL

GIKK FØRST: Dronning Sonja gikk først i den kongelige prosesjon – arm i arm med Indias president, som var iført en sort «Nehru-dress i silke. Sonja bar en av sine 21 år gamle sølvbryllupskjoler fra Erik Mortensen – i fransk, sølvinnvevd blonde – og sine utrolige smaragder etter dronning Josefina. (ntb)

Mange av gjestene var fra det vi gjerne kaller «Det offisielle Norge», men også andre – gjerne med en viss relasjon til India.

Mandag sto således både forfatteren Jo Nesbø, som selger godt i India,  og sjakk-kongen Magnus Carlsen,  som tok sitt første verdensmesterskap  i landet , på gjestelisten.

POOL

PRESIDENTENS DATTER: Kong Harald førte presidentens unge, vakre datter til bords. Hun var i sin tredje sari for dagen – denne gang i sort, turkis og gull. (ntb)

Ved gallamiddager på Slottet samles først alle gjestene  i Øvre Vestibyle – like bak Slottsbalkongen, der kongefamilien står 17. mai – for så å bevege seg innover i Slottets gemakker.

I  den vakre Speilsalen venter kongefamilien og deres hedersgjester i såkalt  «receiving line».

POOL

GENERAL MED TO DAMER: Kronprins Haakon førte både sin hustru og sin tante til bords. Kronprinsesse Mette-Marit bærer den mintgrønne Pucci-kreasjonen i glitrende blonde fra prinsesse Madeleines bryllup – og sitt brudediadem i ny, oppsatt frisyre. Prinsesse Astrid bærer en kjole i orientalsk silke og diamantsmykker etter dronning Maud. (ntb )

 Og etter å hilst ærbødig på disse, toger gjestene så videre gjennom noen av Slottets vakreste rom – den Daglige spisesal , den Lille Festsal og den Store Festsal.

Før de ender opp i den Store Spisesal , der det er dekket til utsøkt taffel med sølv, krystall og porselen fra Slottets samlinger.

szf7ebea

SPISESALEN: I Slottets Store spisesal var det dekket med ett hovedbord med flere utstikkere, På bordet nærmest kan vi skimte tallerkenene med motiv fra de pompeianske dekorasjonene i spisesalens tak. Dette er dekketallerkene, og tallerkene til hovedrett og mellomrett har ulikt mønster.(ntb)

Slik var det også mandag kveld.  Kongen ønsket så velkommen til bords – og talte til presidenten ære – hvorpå  Indias president kvitterte med sin tale.

Etter dette kunne vertskap og gjester nyte en utsøkt meny bestående av norsk , kortreist mat. Ja , noen av grønnsakene og dessertbærene var faktisk så kortreiste at de kom fra  parken og hagen på Bygdøy kongsgård!

POOL

SJAKK-KONGEN: Magnus Carlsen debuterte på Slottet – og var virkelig stilig i sin kjole og hvitt. (ntb)

Etter middagen ble kaffe avec tradisjonen tro servert ute i den tilstøtende Ballsalen – og der minglet man og hygget seg til klokke slo 23.00 .

Da samler alltid kongefamilien seg midt på gulvet – og gjør en liten hilsningsrunde i salen før de trekker seg tilbake.

Og festen er over.

DSC_0197

KOMMENTERER SAMMEN: TV2s moteekspert Marianne Jemtegård og kongehusekspert Kjell Arne Totland snakket tirsdag morgen om gjestene , kjolene og smykkene ved gallamiddagen på Slottet. En forkortet versjon sendes i reprise utover dagen. (TV2)

Men allerede torsdag kveld er det gallamiddag på Slottet igjen – denne gang for Storting og regjering.

Og den kommer vi selvsagt også tilbake til her i TV2…

 

Kjell Arne Totland signatur

Et historisk statsbesøk

 

szf7cb83

VAKKER VELKOMST: Kong Harald og dronning Sonja ønsket presidenten og hans datter velkommen ute på Slottsplassen mandag morgen. (ntb)

Statsbesøket fra India –  i Fredsprisens tegn…

Bare et par dager etter at inderen Kailash Satyarthi ble tildelt Nobels fredspris sammen med Malala  Yosafzai fra Pakistan, innledet Indias president Pranab Mukherjee mandag sitt lenge planlagte statsbesøk i Norge.

For øvrig det første statsbesøket fra India til Norge noensinne…

szf7cb88

INDISKE OG NORSKE FLAGG: Presidenten vinket til skolebarna som var møtt fram med indiske og norske flagg. (ntb)

Og president Mukherjee riktig strålte , da han fortalte pressen hvor glad og takknemlig han selv var for at en av hans landsmenn var hedret med denne presitisjetunge prisen…

- En enorm ære for India! gjentok han således flere ganger mandag.

szf7cb8d

HÅNDHILSTE: Presidenten hilste på noen av de frammøtte barn – med konge og kronprinspar som tilskuere. (ntb)

Presidenten kom til Norge allerede søndag ettermiddag, og statsbesøket startet med at han og hans datter litt før kl 1000 mandag morgen ble hentet av kronprins Haakon – og kjørt til Slottsplassen.

Indian President Pranab Mukherjee in Norway

TO STATSOVERHODER: Indias president og Norges konge i Fugleværelset på Slottet. (ntb)

Der var det så tradisjonen tro høytidelig velkomstseremoni med garde med avspilling av nasjonalsanger – og avspilling av de to lands nasjonalsanger.

szf7c9cf

MED KONGEPARET: Kong Harald og dronning Sonja flankerer Indias president og hans datter. (ntb)

Og før kongeparet førte sine gjester inn på Slottet, hilste presidenten og hans datter på en gruppe skolebarn , som hadde tatt oppstilling utenfor med indiske og norske flagg.

szf7c9ab

HELE FAMILIEN: Kronprinsparet og prinsesse Astrid fru Ferner var også på plass i Fugleværelset. (ntb)

Siden var det gaveutveksling og lunsj på Slottet.

Mandag kveld er det så tradisjonen tro stor gallamiddag på Slottet – med kongelig prosesjon gjennom Slottets Lille og Store Festsal til  kongeboligens store spisesal

szf7ca0b

GAVEUTVEKSLING: I Slottets vakre Hvite salong ble det utvekslet gaver. Kongeparet fikk blant annet et rundt marmorbord med innlagte fargede stener. Vanligvis utveksler man også ordener, Men Indias president bærer ikke ordener . ntb)

Og jeg er ganske sikker på at både Kongen og Presidenten vil nevne Fredsprisen i sine taler ved starten av taffelet!

Kjell Arne Totland signatur

Felipe tok en spansk en…

*DESFILE DE LAS FUERZAS ARMADAS CON MOTIVO DEL DIA DE LA HISPANIDAD

HELE FAMILIEN: Kong Felipe gjør honnør for troppene som passerer – og hans hustru og to døtre bivåner det fargerike skuespillet. (stella)

Tok med kone og barn på troppeparade!

12. oktober er Spanias nasjonaldag. – og dagen ble feiret søndag med folkefest og sedvanlig pomp og prakt…

Spanish King and Queen with their daughers at the National Day 2014

KONGEPAR: Kong Felipe var i flyvåpnets gallauniform med spanske ordener og dekorassjoner – og dronning Letizia i en enkel sjøgrønn drakt fra favoritten Felipe Varela. (Stella)

Det er tradisjon at landets konge på nasjonaldagen deltar ved en stor troppeparade i Madrid  – i full uniform og med alle sine spanske ordener og dekorasjoner.

Spanish King and Queen with their daughers at the National Day 2014

INSPEKSJON: Ved ankomst ekserserplassen inspiserte kong Felipe den oppstilte æresgarden. (Stella)

Det gjorde kong Felipe også i år.

På forhånd var det ventet at dronning Letizia ville gjøre ham selskap.

Spanish King and Queen with their daughers at the National Day 2014

SE, MIN KJÆRE! Kong Felipe peker på jagerflyene som flyr i formasjon over ekserserplassen. (stella)

Men det unge kongeparet overrasket alle med også å ha med seg begge sine døtre, de søte prinsessene Leonor og  Sofia.

*DESFILE DE LAS FUERZAS ARMADAS CON MOTIVO DEL DIA DE LA HISPANIDAD

STORE SMIL: Mamma Letizia forklarer og døtrene Leonor og Sofia følger smilende med. (Stella)

En vakker og svært populær gest.

Og jeg behøver vel ikke si hvem presse og publikum var mest opptatt av…

*DESFILE DE LAS FUERZAS ARMADAS CON MOTIVO DEL DIA DE LA HISPANIDAD

DRONNING OG TRONFØLGER: Prinsesse Leonor er Europas yngste tronfølger – og skal en gang bli regjerende dronning i Spania. (Stella)

De to små prinsessene var imidlertid ikke med, da kongeparet etter troppeparaden tradisjonen tro inviterte til stor mottagelse i de vakre salongene i Palacio Real.

Har du kommentarer, spørsmål eller forslag til Kongebloggen?

Skriv til meg på mail                           kjt@tv2.no

Følg meg også på på twitter          @tv2KjellArne

Kjell Arne Totland signatur

Se selfien som sjarmerer spanjolene i senk!

large

SVØMMERE TOK SELFIE: Denne selfien går nå som en farsott i sosiale medier i Spania etter at en av svømmerne på det spanske landslaget la den ut fredag. (Instagram/Twitter)

Selfie på Slottet!

Spanias nye kongepar er svært populære i sitt hjemland.

Felipe and Letizia attend Professional School course opening

TAR SEG TID: På vei til et skolebesøk tar kong Felipe seg tid til å hilse på noen av elevene som henger ut vinduene i første etasje. (stella)

Ikke minst fordi Felipe og Letizia  nå bruker mesteparten  av sin tid til å reise rundt i sitt hjemland for å gjøre seg kjent med land og folk.

Queen Letizia of Spain opens the music summer courses in the International School of Music

POPULÆR: Dronning Letizia tar seg også god tid med publikum – og poserer for deres mobilkameraer. (Stella)

Over alt møter folk i tusentall fram for å hylle dem – og det unge kongeparet tar seg god tid med folk de møter på sin vei.

Felipe and Letizia attend Professional School course opening

GOD KONTAKT: Felipe har god kontakt med både gamle og unge. (Stella)

De poserer som vi ser tålmodig for alle som vil ta bilder med mobil-kameraene sine. 

Felipe and Letizia attend Professional School course opening

SELFIE: Letizia poserer for en selfie på sin vei. (Stella)

Dronning Letizia stiller til og med rett som det er opp på «selfies» med dem som spør…

Felipe and Letizia attend Professional School course opening

ELLEVILT: Både gutter og jenter er elleville når de får hilse på Kongen. (Stella)

Kongeparet inviterer også stadig nye grupper av befolkningen til møter og seminarer på Zarzuela-slottet i Madrid.

Spains King Felipe VI and Queen Letizia during the opening of the International Livestock Fair in Zafra

NOK ET BILDE: Letizia poserer tålmodig , mens en mann tar bilde av henne og kona. (stella)

Og jeg må innrømme at jeg falt pladask for bildet en av deltagerne på det spanske svømmelandslaget la ut i takknemlighet,  etter at de fredag var i audiens hos Felipe og Letizia på slottet.

large

STORE SMIL: Både kongeparet og svømmerne som besøker dem poserer smilende på fredagens selfie. (Instagram/Twitter)

Får vi kanskje se våre egne kongelige gjøre dem det etter?

Kjell Arne Totland signatur