Se så barsk han ble!

Spain vs Argentina friendly basketball match

SKJEGGETE KONGE: Kong Felipe viste fram sitt nye skjegg , da han mandag var til stede ved en landskamp i basketball mellom Spania og Argentina. Her gratulerer han Spanias kaptein med seieren. (Stella)

Tok en spansk en!

Vanligvis er det dronning Letizias utseende og hårprakt spansk presse og publikum er opptatt av.  Men i dag er det faktisk kong Felipes nye «look» spanjolene snakker om og kommenterer…

Kongen hadde nemlig anlagt helskjegg, da  han mandag viste seg offentlig for første gang etter sommerferien.

Spain vs Argentina friendly basketball match

STJAL SHOWET: Kong Felipe stjal showet fullstendig med sitt nye, flotte skjegg. (Stella)

Og den unge kongen fikk mange beundrende blikk og hyggelige kommentarer for sitt nye «look».  For det nye skjegget kler ham virkelig.

-Se så barsk han ble! heter det således  i flere kommentarfelt på spanske nettsteder.

Spain vs Argentina friendly basketball match

SMILER I SKJEGGET: Felipe var i storslag under basketballen mellom Spania og Argentina i Madrid. (Stella)

 Det er knappe to uker siden vi så en glattbarbert Felipe på feriebildene fra Mallorca sammen med familien.

Men han må altså ha latt skjegget gro i dagene siden siden.

King Felipe VI of Spain, Queen Letizia and their daughters Crown Princess Leonor and Princess Sofia visiting landscapes in Tramontana

FORTSATT GLATTBARBERT: Kong Felipe viste ikke antydning til skjegg, da han 11. august stilte opp for feriebilder sammen med dronning Letizia og parets to døtre. (Stella)

Felipe har hatt skjegg i et par perioder før – som Spanias tronfølger. Skjegget er imidlertid blitt langt gråere siden den gang – og det kler ham!

Så får vi se om Felipe beholder skjegget denne gang – slik vår egen Haakon har gjort.  Han lot som vi husker skjegget gro på bryllupsreisen i 2001 – og har beholdt det siden.

Og han får absolutt ikke lov av sin Mette-Marit å barbere det bort!

Kjell Arne Totland signatur

Seilerkongen slår til igjen!

 

sze60e08

JUBLENDE GLAD: Kong Harald formelig jublet av glede etter at han og Fram XVll søndag ettermiddag gikk først over målstreken i NM i Express foran 110 andre båter. (NTB)

Still going strong!

Kong Harald har denne helgen deltatt i NM i Express i Bunnefjorden i Oslo, og søndag gikk Majesteten like godt hen og vant mesterskapets siste regatta. – foran hele 110 andre båter.

sze61ea4

I TET: Kongens båt Fram XVll med NOR 997 i sdeilet leder an i dagens seilas i Bunnefjorden – og gikk altså like godt hen og vant seilasen. (NTB)

Og det var som vi ser en jublende konge med begge armene i været som i ettermiddag seilte over målstreken med sitt mannskap om bord i Fram XVll.  Og sammenlagt oppnådde de faktisk sølvmedalje i mesterskapet – etter å ha ligget på 17. plass før siste seilas!

Majestens mannskap om bord i Fram XVll er hans samme «gode gamle» : Kjell Arne Myrann, Hans Jørgen Bauch jr og Kjell Inge Heiberg.

sze61eab

VI VANT: Kong Harald rekker begge hendene jublende i været idet Fram XVll krysser målstreken som førstemann av alle de 111 båtene. (NTB)

Seilingen har vært Kongens store lidenskap helt siden barndommen – og i voksen alder har han holdt internasjonalt nivå i flere tiår. Og om bord i seilbåten slapper Harald virkelig av og lader batteriene i en travel hverdag.

- Akkurat som selen har sine pustehull i isen, må vi ha våre pustehull i hverdagen. Dronningen har sine turer i fjellet – og jeg har seilingen, sa kong Harald selv på sitt første store pressemøte like etter tronskiftet i 1991 – og la til:

- Om bord i seilbåten glemmer jeg alt annet – og konsentrerer meg kun om å navigere!

sze60e15

KONG GLAD: Seilerkongen smiler fornøyd etter dagens seilas. (NTB)

Og vi kan legge til at han da også så absolutt er «en av gutta» – og at kraftuttrykkene kan sitte løst…

Tidligere i sommer leste jeg for øvrig  i en lokalvis om en episode som virkelig viser hvor sporty vår 77 år gamle konge er – i dobbel forstand.:

En tidligere livvakt i den kongelige politieskorte , som også seiler – og som skulle delta i en lokal regatta, fikk dagen før seilasen beskjed om at styrmannen hans var blitt syk.

bilde

FØRSTE MØTE: – Første gang jeg møtte kongeparet på Slottet – høsten 1991, fortalte kong Harald hvor viktig seilingen er for ham – «som pustehull i en travel hverdag», sier TV2s Kjell Arne Totland, som her hilser på Hans Majestet i Slottets Store Festsal. Dronning Sonja helt til høyre. (KatRoyal)

Gode råd var dyre – og den fortvilte mannen tok kontakt med Kongens adjutant. Og kong Harald , som da ferierte på Mågerø, steppet sporenstreks inn som styrmann for en dag!

Helt konge, spør du meg…

Og slike konger det vil gamle Norge ha!

Kjell Arne Totland signatur

Kledd for kongelig rally

large

KLAR TIL START: Kong Carl Gustaf og dronning Silvia med sin veteranbil i parken på Solliden slott på Øland ført start. Begge har i dagens anledning kledd seg i antrekk av samme årgang som bilen. (kungahuset.se)

Svenskekongen slik du aldri har sett ham…

Kong Carl Gustaf har alltid vært en lidenskapelig bil-entusiast – og har en rekke imponerende private doninger i garasjene på Stockholms slott og ute på Drottningholm.

Attendance at the Swedish Kings Rally

I STORSLAG: En uvanlig engasjert kong Carl Gustaf deltok i billiøpets mange løyer med liv og lyst. (Stella)

Blant annet den gule sportsbilen av merket Porsche han og Silvia ble fotografert i 1975 – lenge før forlovelsen…

Attendance at the Swedish Kings Rally

KONSENTRERT: En tankefull Carl Gustaf kommer inn på en av postene underveis og blir fortalt hva som er oppgaven. (Stella)

Majesteten har også tatt vare på en del veteranbiler etter sine forfedre i stallene på sommerslottet Solliden på Øland.

Attendance at the Swedish Kings Rally

ROYAL RALLY: Kungsrallyet på Øland er en årlig foreteelse i slutten av august, og kong Carl Gustaf deltar alltid dronning Silvia som «kartleser» (Stella)

Og hver sommer er det tradisjon at kong Carl Gustaf og dronning Silvia deltar i det årlige rallyet for veteranbiler på ferieøya.

Attendance at the Swedish Kings Rally

I STORSLAG: Det er kanskje ikke så ofte offentligheten opplever Carl Gustaf så blid og fornøyd… (Stella)

Dette er slett ikke et rally i vanlig forstand… Deltakerne ifører seg nemlig klær som passer til bilens årgang – og deltar i et slags rebusløp med innlagte poster og merkelige øvelser.

Attendance at the Swedish Kings Rally

SLALOM MED TRILLEBÅR: En av øvelsene gikk ut på å kjøre slalom med en trillebår full av stein. (Stella)

Da årets rally gikk av stabelen forleden, deltok både Carl Gustaf og Silvia med liv og lyst – og kledd nærmest som Bonnie og Clyde i en litt eldre utgave..

Attendance at the Swedish Kings Rally

BONNIE & CLYDE ANNO 1940? Carl Gustaf og Silvia var et fornøyelig syn i sine antrekk fra 1940-tallet – trolig funnet på loftet på Solliden. Kanskje klær etter kong Gustav Adolf og dronning Louise? (Stella)

Veldig hyggelig å se at de begge har slik humor – spesielt kanskje «Kungen» , som jo til tider kan fremstå  litt mutt og selvhøytidelig.

Dette er en side av seg selv kong Carl Gustaf  kanskje burde vise litt oftere…

Kjell Arne Totland signatur

 

 

Kongelige sommerminner

Prince Georges First Birthday

OPPDAGER VERDEN: Prins William og hertuginne Kate har tilbragt sommeren med sønnen George, som har opplevd sin første sommer på egne bein. Familien har tilbragt mye tid på sin nye land-eiendom Anmer Hall, en gave fra dronning Elizabeth. Her besøker de imidlertid botanisk hage i London i anledning lilleprinsens ett-årsdag 22. juli. (Stella)

En sommer er over…

Årets sommerferie er nå ugjenkallelig slutt for de aller fleste i Europas kongelige storfamilie – og det er tilbake til hverdagen med jobb for de voksne – og barnehage eller skole for de minste…

Wk hockey final men Netherlands against  Australie

FØR TRAGEDIEN. Sommeren ble ikke helt som planlagt for Nederlands kongefamilie pga flystyrten i Ukraina. Kong Willem-Alexander og dronning Maxima var faktisk på vei til sitt nye feriehus i Hellas, da de fikk beskjeden – og måtte gjøre vendereis. Siden har familien også vært en tur i Sør-Amerika. Her er de imidlertid til stede ved en hockey-kamp i Haag i juni. (Stella)

Akkurat i dag kom nyheten om at to år gamle prinsesse Estelle begynner i friluftsbarnehagen Äventyret i utkanten av Stockholm mandag 25. august…

Royal Skansen

TRE GENERASJONER: Den svenske kongefamilien har tilbragt mesteparten av sommeren på Solliden, men her har kong Carl Gustaf og kronprinsesse Victoria tatt lille Estelle med seg til dyreparken på Skansen. (Stella)

I anledning av at den siste sommermåneden nå er på hell, tenkte jeg at vi skulle lage en liten kavalkade over det medlemmene av Europas fyrstehus har hatt for seg i løpet av sommeren.

King Felipe VI of Spain, Queen Letizia and their daughters Crown Princess Leonor and Princess Sofia visiting landscapes in Tramontana

EN UKE PÅ MALLORCA: Spanias unge kongepar hadde bare tid til vel en ukes ferie på Mallorca. Her poserer en feriekledd kong Felipe og dronning Letizia med døtrene Leonor og Sofia under en utflukt på middelhavsøya. (Stella)

Mange av dem har feriesteder i sitt eget land, mens andre drar utenlands for å nyte sommer og sol. Og en rekke av dem , blant annet våre egne kongelige , gjør gjerne begge deler… 

Queen Sofia with her grandchildren at the Calanova in Palma de Mallorca

MORO MED MORMOR: Dronning Sofia har oppholdt seg på Mallorca i mange uker – og hadde besøk av datteren Elena og seks av sine barnebarn. Men prinsesse Cristinas fire barn måtte komme uten sin mor i år – pga den store korrupsjonsskandalen. (Stella)

Sommeren er for de kongelige som for alle oss andre en anledning til å slappe av og lade batteriene – og til å omgås med slekt og venner flere dager i strekk.

Prince Carl Philip of Sweden and his fiance Sofia Hellqvist on vacation in Ibiza

I MIDDELHAVET: Svenske prins Carl Philip og hans forlovede Sofia Hellqvist har virkelig nytt ferielivets gleder i sommer – både hjemme i Sverige og i Middelhavet. Her har de ankret opp utenfor Ibiza sammen med gode venner. (Stella)

Gjerne tre generasjoner – slik den danske kongefamilien i år har gjort både på Gråsten slott i Sønderjylland og på Chateau de Caïx i Frankrike.

80th birthday of Prince Henrik

TRE GENERASJONER: Danske dronning Margrethe og prins Henrik har denne sommeren samlet hele storfamilien rundt seg både i Frankrike og hjemme i Sønderjylland. Her er de med sine to sønner , sine svigerdøtre og alle de åtte barnebarna. (Stell

I noen fyrstehus har sommeren 2014 vært helt spesiell… Kanskje særlig i Monaco , der fyrstinne Charlene er gravid med sitt første barn – og har måttet ta det mer med ro enn hun pleier… Og en omsorgsfull fyrst Albert har holdt henne med selskap.

Prince Albert and princess Charlene, pregnant, inaugurate the new Monaco Yacht Club

HJEMME I LILLEPUTTSTATEN: Fyrst Albert og hans Charlene har i år mest holdt seg hjemme i Monaco – pga fyrstinnens graviditet. Men de skal også ha slappet av på landeiendommen de har like over grensen til Frankrike. (Stella)

Og i de fleste kongehus har de voksne måttet avbryte ferien ved et par anledninger for å representere – blant annet ved markeringen av 100 – årsdagen for starten på første verdenskrig. Dette gjelder blant annet Belgias kong Philippe og dronning Mathilde, som ellers har feriert i Sør-Frankrike med de fire barna.

Belgian Royals at the Sea Life

PALMESUS PÅ HJEMMEBANE: Belgias nye kongepar og deres fire barn innledet sommeren med en fotosesjon i botanisk hage i Brussel. Siden har de blant annet feriert i kongefamiliens hus i Sør – Frankrike, med et par avstikkere til offisielle oppdrag for kong Philippe og dronning Mathilde. (Stella)

Her hjemme har dronning Sonja vært ekstra aktiv i sommer… Etter et par uker på tokt langs norskekysten med K/S Norge , var hun en tur i vesterled – til Færøyene; før hun tradisjonen tro avsluttet ferien på landstedet Mågerø ved Tjøme,

The opening this years' exhibition at the Queen Josephine Gallery

PÅ MÅGERØ: Dronning Sonja har tradisjonen tro tilbragt noen uker på Mågerø på Tjøme – etter at hun først var på tur langs kysten og til Færøyene med K/S Norge. Og hun har besøkt flere utstillinger av sin egen kunst. Her på Oscarshall med en selvlaget krukke.(Stella)

Kronprinsfamilien har også vært på farten – både her hjemme og i utlandet. Det meste av ferien har de imidlertid tilbragt sammen på landstedet Dvergsøya utenfor Kristiansand.

szdb4df9

PÅ DVERGSØYA: Vår egen kronprinsfamilie har tilbragt flere ferieuker på landstedet de leier på Dvergsøya utenfor Kristiansand. Der feiret de også Haakons bursdag. Mette-Marit har senere også vært en svipptur i Italia. (Stella)

Storbritannias dronning Elizabeth har fortsatt ferie – og oppholder seg på Balmoral slott i Skottland. Der har hun de siste ukene hatt besøk av de fleste av sine barn, svigerbarn og barnebarn. Visstnok også tre av sine hittil fire oldebarn… Og nå venter hun ifølge britisk presse bare på lille prins George..

The Queen At RWHS

I SKOTTLAND: Dronning Elizabeth har sen ferie – og vil fortsatt oppholde seg et par uker på Balmoral slott i Skottland, der hun virkelig kan slappe av og lade batteriene. (Stella)

Det unge hertugparet av Cambridge har så smått begynt å forberede høsten – og flyttingen til Norfolk. Prins William skal som kjent begynne en ny karriere som helikopterpilot for et redningsselskap.

Prince Georges First Birthday

PÅ FLYTTEFOT: Familien Cambridge flytter i nær fremtid fra Kensington Palace i London til landeiendommen Anmer Hall på Sandringham Estate i Norfolk i forbindelse med Williams nye jobb. Og Kate gleder seg til å bo i landlige omgivelser med lille George. Det er ingen hemmelighet at hun til tider både har følt seg innestengt og overvåket av pressen i Kensington Palace. (Stella)

I den anledning vil hele familien Cambridge bosette seg mer permanent på Anmer Hall inne på Sandringham Estate  i Norfolk for et par år – og kun benytte leiligheten i  Kensington Palace som sitt overnattingshjem , når de har representasjonsoppgaver i London. Kjell Arne Totland signatur

En spennende dag for Ingrid Alexandra…

sze48ad1

PREGET AV STUNDENS ALVOR: 10 år gamle prinsesse Ingrid Alexandra ankommer Oslo International School på Bekkestua kl 0800 tirsdag morgen. (ntb)

Første dag på ny skole!

Tirsdag morgen begynte det nye  skoleåret på Oslo International School – en privatskole på Bekkestua i Bærum..

sze48b28

SMIL PÅ LUR: Mamma Mette-Marit, som selv hadde bursdag tirsdag, fikk begge barna til å smile idet de passerte det store pressekorpset utenfor skolen. (ntb)

Skolens nye , kongelige elev, prinsesse Ingrid  Alexandra.  kom til skolen allerede kl 0800 – en hel time før de andre elevene.

Sammen med foreldre, mormor og lillebror skulle den 10 år gamle arveprinsessen få en omvisning på sin nye skole før sin første time med sin egen klasse på 18 elever.

sze4868f

FØLGE MED FAMILIEN: Ingris Alexandra hadde følge av både mormor, lillebror og begge foreldrene, da hun kom til sin første skoledag. (ntb)

Men først måtte Ingrid Alexandra og familien passere et stort pressekorps , som var kommet til Bekkestua for å forevige den historiske anledningen…

De aller fleste fra norske medier selvsagt , men også noen kongefotografer fra Sverige og Nederland, Tyskland og Storbritannia.

sze48a4b

HÅND I HÅND I HÅND: En sporty kledd kronprinsfamilie kom hånd i hånd inn på skoleplassen. (ntb)

Arveprinsessen så både litt forlegen og litt lattermild ut, mens hun gikk mot skolens norske rektor , som hilste henne velkommen til skolen – på engelsk.

All undervisning foregår nemlig på engelsk – og elevene forventes også å snakke engelsk friminuttene.

sze48125

WELCOME TO US! Skolens norske rektor Jannicke Aarnæs ønsket Ingrid Alexandra velkommen til privatskolen i Bærum – på engelsk! (ntb)

Rektor Jannicke Aarnæs insisterte da også på å snakke engelsk, da TV2 skulle intervjue henne etter ankomsten …

- Our common language here at OIS is English. This is an international school! sa hun blant annet.

Totland_IngridA

FØLGER PRINSESSEN: – Det har vært interessant å følge vår unge arveprinsesse opp gjennom årene – og jeg ønsker henne lykke til på ny skole, sier TV2s Kjell Arne Totland, som på bildet kommenterer Ingrid Alexandras siste bursdag. Tirsdag har han kommentert prinsessens første dag på privatskole både på skjerm og på nett. (tv2)

Kongebloggen vil gjerne ønske prinsesse Ingrid Alexandra lykke til på sin nye skole – og håper virkelig hun vil trives med sin nye skolehverdag. Eller kanskje  burde vi heller si  :

Good luck  – and enjoy!

Kjell Arne Totland signatur

 

Märtha Louise inviterte til bryllup på Bloksberg

BOR PÅ SLOTTET: Hele familien Behn har de siste par ukene vært i Norge på privat besøk, og under oppholdet i Oslo har de bodd på Slottet hos mormor og morfar. Her er imidlertid Märtha og Ari med døtrene Emma Tallulah, Leah Isadora og Maud Angelica på Slottsbalkongen under fjorårets feiring av kongeparets 75-årsdager. (foto: Scanpix)

FEIRET FAMILIEBRYLLUP PÅ HANKØ: Märtha og Ari og alle deres tre døtre var selvskrevne gjester , da Aris søster Anja Bjørshol søndag feiret bryllup på landstedet Bloksberg, som prinsessen har overtatt etter sin farfar , kong Olav. (ntb)

Feiret familiebryllup på feriestedet!

Sommerferien er nå over for de fleste – både store og små.

Kongebloggen er også tilbake etter et par ukers ferie – klar til å informere om små og store begivenheter i Europas kongelige storfamilie utover høsten…

sp90577a

BLOKSBERG: Kong Olavs gamle landsted på Hankø formelig troner over Hank-sundet. I dag eier prinsesse Märtha Louise stedet – og i helgen inviterte hun til bryllup for sin svigerinne og svoger. (ntb)

Jeg tenkte jeg skulle begynne med en liten sak om vår egen prinsesse Märtha Louise og hennes familie…  De  flyttet som de fleste vet hjem fra London på forsommeren.

Sommeren har de for det meste tilbragt på Bloksberg på Hankø, det praktfulle feriestedet Märtha har arvet etter sin farfar, kong Olav.

sp90577d

BYGGET UT: Prinsesse Märtha Louise har bygget på huset , anlagt kai og bygget solplass og svømmebasseng på tomta etter at hun overtok. Hun har også byttet farge på det store hovedhuset – fra okergult til hvitt. (ntb)

Forleden flyttet de imidlertid alle tilbake til huset i Lommedalen, som har vært utleid fullt møblert de to årene familien har vært bosatt i England. 

Og mandag begynte de tre søstrene Behn et nytt skoleår på Steinerskolen i Bærum.

sp905780

STOR TERRASSE: Utenfor stuene på Bloksberg er det en stor terrasse , som gjerne tas i bruk når man har mange gjester. Det gjorde man også søndag , men det meste av festen foregikk på den skjermede plassen bak huset… (ntb)

I helgen var imidlertid hele familien Behn tilbake på Hankø  – i familiebryllup.

Etter 18 år som kjærester og samboere – og tre barn – hadde Aris søster Anja Bjørshol og hennes Christian Udnæs bestemt seg for å gifte seg.

Og svigerinne Märtha hadde velviligst tilbudt dem å holde bryllupsfesten på sitt kjære Bloksberg.

sp20064f

BRUDEPARET: Anja Bjørshol og Christian Udnæs lot seg søndag smis i Hymens lenker – etter 18 år som kjærester og samboere – og tre barn. (Scanpix)

Hele 100 gjester var invitert  til festen på Hankø  – familie og venner av brudeparet.

Selve vielsen foregikk ute i bakhagen på Bloksberg , og i følge velinformerte kilder var det  deretter full fest og stor stemning  både inne og ute – til langt ut i de små timer.. 

Så nå har kong Olavs ærverdige gamle landsted altså også vært ramme om en vielse og  påfølgende bryllupsfest.. 

Fra før vet vi jo at prinsesse Märtha Louise selv valgte å føde sitt andre barn, datteren Leah Isadora,  nettopp her!

sze2f7a4

MØTTE BRUDEN: Kronprinsparet møtte kunstneren Anja Bjørshol, da de besøkte en ny instalasjon for barn i Moss før helgen – og de to damene begynte straks å prate bryllup. – Så-så – nå er det ikke akkurat det vi skal skal snakke om her, sa Haakon lattermildt. (ntb)

Mandag startet altså både søstrene Behn og fetter Sverre Magnus på Skaugum det nye skoleåret etter ferien .

Tirsdag morgen er det så prinsesse Ingrid Alexandras tur.  Den 10 år gamle arveprinsessen  bytter som kjent skole i høst  - og begynner nå i femte klasse på Oslo International School på Bekkestua i Bærum, der all undervisning foregår på engelsk.

Pressen er invitert til å være med når Ingrid Alexandra  kommer til sin første skoledag på sin nye skole – og TV2 Nyhetskanalen sender live fra Bekkestua fra kl 0800.

Så følg oss da vel!

Kjell Arne Totland signatur

Nå tar også Kongebloggen ferie…

bilde

KONGEBLOGGENS KJELL ARNE TOTLAND TAR SOMMERFERIE TIL 18. AUGUST (JP)

Sommer , sol og salt sjø venter…

De aller fleste av Europas kongelige har nå ferie. Og jeg unner dem virkelig alle å kunne slappe av og lade batteriene til en høst full av offisielle plikter og andre gjøremål… Både gamle og unge!

Og samtidig som det er litt stille på kongefronten, tar Kongebloggen og undertegnede selv fri i et par uker.

bilde

LATE DAGER MED SOMMER OG SOL (KatRoyal)

Også jeg for å nyte ferielivets gleder og lade batteriene til en travel og spennende høst med alle Europas kongelige.

Jeg tar sikte på å være på plass igjen i redaksjonen mandag 18. august!

Og kanskje har jeg da noen overraskelser på lur…

large

AZURBLÅTT HAV OG PALMESUS… (KatRoyal)

Jeg ønsker alle mulige og umulige en fortsatt fin sommer.

Og på gjensyn her på Kongebloggen 18. august!

Kjell Arne Totland signatur

PS Har du kommentarer, spørsmål eller forslag til Kongebloggen?

Skriv til meg på mail                  kjt@tv2.no

Følg meg også på twitter        @TV2KjellArne

Der oppdaterer jeg jevnlig med kongelige nyheter – også i ferien.

@TV2KjellArne

 

På sommertokt på Grønland

Danish crown prince couple with family in Greenland

FAMILIE PÅ TUR: Frederik og Mary og deres fire barn fløy fra København til Torshavn for å gå om bord i kongeskipet. Her er hele familien samlet ved ankomsten. Barna ra v: Christian, Vincent, Isabella og Josephine. (ntb)

Tok med alle fire barna på offisielt besøk!

Den danske kronprinsfamilien er for tiden på sommertokt på Grønland med dronningskipet «Dannebrog» .

CROWNPRINCE COUPLE OF DENMARK

K/S DANNEBROG: Det danske kongeskipet utenfor kysten av Grønland , der det fortsatt ligger både snø og is. (ntb)

Frederik og Mary har vært på øya mange ganger tidligere , men dette er første gang de fire barna er med.

Kronprinsparet har hele 50 forskjellige større og mindre offisielle gjøremål i løpet av turen, men innimellom de offisielle oppgavene får de god tid til å være helt private sammen med barna.

Danish crown prince couple with family in Greenland

OM BORD : Voksne og barn hilser publikum og presse fra dekket på Dannebrog fra dekket på Dannebrog. (ntb)

Ikke minst er tronfølgerfamilien helt privat om bord i «Dannebrog» under de mange og lange transport-etappene. De gjør også et par «strandhugg» uten presse

De fire kronprinsbarna later til å stortrives! Men de må nok kanskje passes litt ekstra på – både til lands og til vanns!

CROWNPRINCE COUPLE OF DENMARK

STRANDHUGG: Kronprinsfamilien nyter Grønlands vakre natur det første stedet de gikk i lans. Vi ser Mary og Frederik med fra venstre prins Vincent, prinsesse Isabella og prins Christian med lillesøsteren prinsesse Josephine. (ntb)

Og over alt går grønlenderne naturlig nok mann av huse for å få et glimt av de «søte små.»..

Kronprins Frederik har alltid hatt en helt spesiell plass i grønlendernes hjerter etter flere stabasiøse ekspedisjoner med slede og hundespann på øya.

Og nettopp derfor er folk veldig stolte over at han nå har tatt de fire barna med for at også de skal lære Grønland å kjenne.

Kronprinseparret

TVILLINGENE: Mary og Frederik med tvillingene Vincent og Josephine, som begge etter pappas ønske fikk grønlandske mellomnavn til dåpen – henholdsvis Minik og Ivalo. (ntb)

Tvillingene Vincent og Josephine fikk jo til og med grønlandske mellomnavn da de ble døpt!

Henholdsvis Minik og Ivalo…

Jeg er ganske sikker på at vi også får se alle de fire barna i grønlandske nasjonaldrakter før turen er omme… Det er nemlig fast tradisjon at de danke kongelige får slike i gave -  og både pappa Frederik og mamma Mary har flotte grønlandsdrakter fra tidligere besøk..

Har du kommentarer, spørsmål eller forslag til Kongebloggen?

Skriv til meg på mail                  kjt@tv2.no

Følg meg også på twitter       @tv2KjellArne

Der oppdaterer jeg gjerne med kongelige nyheter flere ganger daglig.

Kjell Arne Totland signatur

Ballets dronning i mammagalla

 

66 ème Gala de la Croix-Rouge Monégasque au Sporting de Monte-Carlo

MONACOS FYRSTEPAR VED FREDAGENS BALL I LILLEPUTTSTATEN (Stella)

Fyrstinne Charlene i mammakjole stjal showet!

Det er ingen tvil om hvem som var festens midtpunkt, da årets Røde Kors-ball gikk av stabelen i lilleputtstaten fredag kveld.

66 ème Gala de la Croix-Rouge Monégasque au Sporting de Monte-Carlo

FYRST ALBERT KIKKER STOLT PÅ SIN GRAVIDE HUSTRU (Stella

Og det var en tydelig stolt fyrst Albert, for anledningen stilig i hvit smokingjakke, som ankom Sporting Club i Monte Carlo arm i arm med sin gravide hustru. 

Charlene har nesten ikke vist seg offentlig etter at graviditeten ble kjent -  angivelig på grunn av alvorlig svangerskaps-kvalme.

66 ème Gala de la Croix-Rouge Monégasque au Sporting de Monte-Carlo

FYRSTEPARET ANKOMMER FERSTEN ARM I ARM (Stella)

Men fredag kveld så hun både glad og veltilpass ut.  Og slående vakker!

Med en ny og mykere frisyre enn på lenge.  Og iført en utsøkt nattblå aftenkjole med moderat båtutringning foran og  dyp V-ringning i ryggen, empire-liv og slep , angivelig fra Dior, som er en av fyrstinnens store favoritter.

Og i  håret og i ørene formelig lynte det i moderne smykker i diamanter – trolig kjærlighetsgaver fra hennes fyrstelige ektemann.

66 ème Gala de la Croix-Rouge Monégasque au Sporting de Monte-Carlo

CHARLENES MIDNATTSBLÅ AFTENKJOLE FRA DIOR HADDE MODERAT EMPIRE-LIV (Stella)

Selv må jeg innrømme at jeg sjelden har sett den unge fyrstinnen så vakker og så avslappet. Hun har så avgjort fått noe mykere over seg den siste tiden. Og det kler henne!

Det må da også være en stor lettelse for Charlene å vite at en arving til lilleputtstatens trone endelig er på vei!

66 ème Gala de la Croix-Rouge Monégasque au Sporting de Monte-Carlo

VAKKER OG VERDIG – MED NY FRISYRE OG NYE SMYKKER (Stella)

Og kanskje føles det også litt godt å få representere fyrstefamilien alene sammen med sin Albert?

Prinsessene Caroline og Stephanie og alle deres voksne barn glimret nemlig samtlige med sitt fravær ved fredagens ball  – av en eller annen grunn…

Og gravide Charlene fikk derfor skinne alene!

Kjell Arne Totland signatur

 

Kong Juan Carlos i farskapssak

25405706

SPANIAS AVGÅTTE MONARK , KONG JUAN CARLOS l , STEVNES NÅ I EN FARSKAPSSAK (Casa Real)

Skandalene rundt Spanias avgåtte konge fortsetter!

Fredag er skandaleoppslagene om 76 år gamle kong Juan Carlos mange og store i spanske aviser - og jeg reistrerer at   internasjonale medier nå begynner å komme etter.

King Juan Carlos of Spain abdication

JUAN CARLOS SKRIVER UNDER ERKLÆRINGEN OM AT HAN VIL ABDISERE (Stella)

Det hele begynte med at det store spanske mediebyrået Europa Press torsdag ettermiddag kunne melde at Spanias høyesterett nå har mottatt et søksmål mot den tidligere monarken .

En katalansk kelner har gjennom sin advokat sendt en begjæring til Høyesterett om en rettslig prosess for å bli anerkjent som sønn av kong Juan Carlos l !

FILE - Juan Carlos abdication

JUAN CARLOS OG GRESKFØDTE SOFIA SOM UNGT PRINSEPAR (Stella)

58 år gamle Alberto Sola Jimenez , som ble adoptert bort som liten, mener å ha bevis for at hans biologiske mor, som kom fra en framstående spansk bankier-familie, hadde en kort romanse med Juan Carlos før han giftet seg – og at hun fødte hans barn!

FILE - Juan Carlos abdication

KONG JUAN CARLOS OG DRONNING SOFIA MED BARNA CRISTINA, ELENA OG FELIPE (Stella)

Anklagene mot den avgåtte spanske kongen er ikke helt ukjente  – heller ikke for meg som norsk kongeporter.  De har blant annet vært omtalt i en uautorisert biografi om dronning Sofia.

Jeg har også tidligere i deler av spansk presse lest om Alberto Sola Jimenez og hans forsøk på å bli anerkjent som Juan Carlos’ sønn. 

FILE - Juan Carlos abdication

JUAN CARLOS MED SØNNEN FELIPE SOM LITEN (Stella)

Men alle kelnerens forsøk på å trekke kongen for retten har hittil vært mislykket pga monarkens grunnlovsfestede immunitet mot all rettsforfølgelse.

Denne immuniteten mistet Juan Carlos imidlertid ved abdikasjonen i juni.

Ceremony Of Proclamation Of King Felipe VI At Spanish Congress

JUAN CARLOS GIR SØNNEN FELIPE TEGNET PÅ AT HAN NÅ ER REGJERENDE MONARK (Stella)

I løpet av de siste ukene har myndighetene riktig nok fått på plass en ny hastelov som beskytter den tidligere monarken.

 Men  der heter det at » spansk høyesterett i  eventuelle søksmål mot kong Juan Carlos skal avgjøre om det skal reises sak mot ham eller ikke.»

King Juan Carlos, Prince Felipe ceremony in Madrid

EN KONGE GÅR _ OG EN NY KONGE KOMMER … (Stella)

Og der står altså saken i dag:  Det er nå opp til dommerne i høyesterett å bestemme om det skal reises sak mot Juan Carlos.

I tilfelle vil han ifølge spanske medier både måtte møte i retten for å avgi vitnemål  – og avlegge DNA-prøve!

The Spanish Royal family greet Prince Naruhito of Japan at the Palace in Madrid on day two of the Princes a six day visit to Spain.

SOFIA HAR STÅTT TROFAST VED SIN MANNS SIDE, MEN DET HAR NOK IKKE ALLTID VÆRT LIKE LETT… (Stella)

Og Alberto Sola Jimenez’ søksmål er faktisk ikke den eneste farskapssaken den aldrende kongen nå kan få i fanget…

En belgisk kvinne har nemlig også i en årrekke hevdet at hun er «uekte barn» av kong Juan Carlos. 48 år gamle Ingrid Saritau påstår at hennes mor hadde kontakt med kongen helt fra 1956 – og at hun ble unnfanget da de to hadde et hemmelig stevnemøte i Luxembourg i 1966.

King Juan Carlos of Spain arrived at the hospital to have a new surgical intervention in his hip

JUAN CARLOS HAR IKKE VIST SEG PÅ LENGE, MEN TIL UKEN SKAL HAN PÅ OFFISIELT BESØK I COLOMBIA: .(Stella)

Det hører med til historien at spanske Sola og belgiske Sartiau , som var helt ukjente for hverandre ,  i 2012 møttes gjennom en spansk advokat for å utveksle erfaringer – og DNA.

DNA-prøvene viste ifølge spanske medier at det er «mer enn 90 prosents sjanse for at de to har samme far».

Queen Sofia with her grandchildren at the Calanova sailing school

SOFIA GJØR GODE MINER TIL SLETT SPILL.. HER PÅ MALLORCA DENNE UKEN – MED 6 BARNEBARN! (Stella)

Det ble da sendt et brev på vegne av dem begge til det spanske kongehus, der de ba om at kongen anerkjente dem som sine barn.

Da de aldri mottok noe svar , prøvde de så sent som i 2013 forgjeves å ta opp farskapssaken i det spanske rettsvesenet.

Nå håper de to på en ny sjanse. Og de insisterer begge på at de ikke er ute etter gods eller gull – men «bare å bli anerkjent som kongens barn».

El-Tribunal-Supremo-recibe-la-demanda-de-paternidad-de-Alberto-Sola-contra-el-rey-Juan-Carlos

BÅDE ALBERTO SOLA JIMENEZ OG INGRID SARITAU PÅSTÅR AT JUAN CARLOS ER DERES BIOLOGISKE FAR. (agencias)

Og når det i første omgang kun er den katalanske kelneren som tar ut sak, er det ifølge spanske medier trolig fordi Juan Carlos både var ugift og uten noen kongelig rolle,  da Sola ble unnfanget og født . Og følgelig også uten kongelig immunitet.

Da Sartiau ble født ti år senere , var situasjonen en helt annen:  Da var nemlig Juan Carlos både godt gift og utpekt som general Francisco Francos etterfølger – og Spanias nye konge!

juan

FØLGER MED: TV2s kongehusekspert Kjell Arne Totland leser selv spansk – og følger med på det spanske medier nå skriver om sin tidligere konge. (TV2)

Det skal bli spennende å se hvordan denne saken nå utvikler seg. I Spania er det mange som tror at de truende farskapssakene også kan ha vært medvirkende årsak til abdikasjonen tidligere i år.

For det spanske kongehuset ville kanskje ikke ha tålt ytterligere en skandale knyttet til landets regjerende monark!

Kjell Arne Totland signatur