Parlamentsåpning med pomp og prakt

Dutch royals at Prinsjesdag 2014

EN HJELPENDE HÅND: Kong Willem-Alexander hjelper galant sin dronning Màxima ned fra gullkareten foran nasjonalforsamlingen. Begge er i såkalt formiddagsgalla: han i sjakett og hun i lang kjole med hatt. (Stella)

Galla, gull og glitter i Haag!

Den høytidelige åpningen av nasjonalforsamlingen er et sikkert tegn på at høsten er kommet rundt om i Europas monarkier.

Dutch royals at Prinsjesdag 2014

HILSTE FLAGGET: Kongeparet hilste ærbødig det nederlandske flagget før de gikk opp den røde løpet. Màxima bærer en rubinrød kjole i tykk, matt silke med tilhørende hatt – og sko, veske og hansker er også i rødt. Smykker med dråpeperler store som dueegg. (Stella)

Høytideligheten er svært forskjellig fra land til land.

Med varierende grad både av pomp og prakt – og av monarkens medvirkning i åpningsseremonien.

I noen land er statsoverhodet bare tilskuer, mens han eller hun i andre land har en svært sentral rolle.

Dutch royals at Prinsjesdag 2014

POMP OG PRAKT: Et oversiktsbilde som viser prakten ved den tradisjonelle seremonien. Ytterst til høyre venter kongens bror , prins Constantijn og han prinsesse Laurentien på kongeparet. (Stella)

Nederland var først ute…

Tirsdag formiddag gikk den såkalte «Prinsens Dag» av stabelen i Haag .

For 200.  gang – og med sedvanlig seremoniell .

Dutch royals at Prinsjesdag 2014

LESTE TRONTALEN: Willem-Alexander og Màxima på sine tronstoler – mens han leste trontalen. (Stella)

Kongeparet kjørte i sin praktfulle gullkaret trukket av hester gjennom byen  – og kong Willem-Alexander holdt trontalen foran alle de folkevalgte sittende på sin gullbroderte tronstol med dronning Màxima ved sin side..

 Og tradisjonen tro hilste kongeparet så sitt folk fra slottsbalkongen på Paleis Noordeinde før de gikk til en sen lunsj.

Prinsjesdag

HILSTE FOLKET: Etter seremonien hilste kongeparet tradisjonen tro sitt folk fra Slottsbalkongen på Paleis Noordeinde. (Stella)

Og snart følger de andre landene etter – hver på sin måte!

Kjell Arne Totland signatur

 

Så så søte de er…

leo

SE SÅ STOR HUN ER BLITT! En smilende prinsesse Estelle viser stolt fram sin kusine, lille prinsesse Leonore , som er blitt betydelig større siden sist vi så henne. Hun er nå en vakker, liten Bernadotte med mørkt hår og mørke øyne.. (Facebook)

Kongelige kusiner…

Svenske prinsesse Madeleine er som alle andre stolte mødre…

Hun deler gjerne bilder av sin lille datter på sosiale medier! Og i helgen la mamma Madde ut dette nye bildet av datteren Leonore sammen med sin kusine, prinsesse Estelle.

Prinsessan+Leonore+och+Prinsessan+Estelle_+2+Foto+kungahuset_se+_0

FØRSTE MØTE: Lille Estelle kysser sin kusine på pannen i New York i påsken. (kungahuset.se)

Estelle har vært rørende opptatt av sitt lille søskenbarn siden før hun ble født – og sist påske måtte mamma Victoria ta datteren med til New York for at hun skulle få hilse på nyfødte, lille Leonore.

Den gang ble det også tatt vakre bilder av de to – i like, hvite nattkjoler.

- En kusine er en venn for livet! skrev Madde til bildene den gang.

Princess Estelle and Princess Leonore of Sweden

FAMILIELIKHET? Allerede i vår kunne man se familielikheten mellom de to kusinene. (Kungahuset.se)

I sommer har de to små prinsessene feriert sammen hos besteforeldrene på Solliden slott  på  Øland – og Estelle er fortsatt helt oppslukt av sin lille kongelige kusine fra New York.

- Precious moments! Verdifulle øyeblikk! skrev mamma Madde under det vakre bildet av de to prinsessene som hun la ut på Facebook søndag.

Kjell Arne Totland signatur

 

Når de døde vågner…

 

bilde

PÅ PLAKATEN: Prinsesse Märtha Louise og Elisabeth Nordeng flankerer smilende Lisa Williams på plakaten for helgens seminar og «Reading» i Oslo. (Faksimile Engleskolen)

Hjelp i nøden – eller ren kommers?

I helgen har prinsesse Märtha Louise og hennes Engleskole-kollega Elisabeth Nordeng holdt et stort – og godt betalt – arrangement i Oslo sammen med det britiske,  selverklærte mediet Lisa Williams.

Som i mange år har livnært seg ved å «samtale med de døde».

sya86878

ENGLESKOLEN: Prinsesse Märtha Louise og hennes venninne og kompanjong Elisabeth Nordeng. (ntb)

Selv har prinsessen og hennes norske kollega bedyret at de selv ikke ville  kontakte de døde under søndagens seanse , men overlate det til Williams..

Men hjelper det noe særlig?

Selv forstår jeg godt at mange reagerer på prinsesse Martha Louises og den såkalte Engleskolens rolle i denne sammenhengen. Det gjør jo også  representanter for Den norske kirke, som hennes far , Kongen, selv  ønsker at den kongelige familie fortsatt skal bekjenne seg til.

bilde

INTUITIVE SOULS? Invitasjonen – på engelsk – til søndagens seanse i Oslo. Til vel 1500 kr pr person! (Faksimile Engleskolen)

Slik jeg ser det, hjelper det lite at prinsessen og hennes norske kompanjong sier at de selv ikke tar kontakt med de døde. De opptrer på scenen sammen med  Lisa Williams, som aktivt driver med slik kontakt .

Slik  legitimerer de utvilsomt hennes virksomhet – og de oppfattes dessuten som et «team» , når de opptrer slik sammen under samlebegrepet «Intuitive Souls.»

sz7772b4

PÅ SCENEN: Märtha og Elisabeth Nordeng sammen på scenen ved en tidligere anledning. (ntb)

Märtha og hennes venninne uttrykker jo også sin store beundring for Williams!

Dessuten sa prinsessen selv i et intervju med Stavanger Aftenblad for noen år siden, at de også kan oppnå slik kontakt, hvis de ønsker – og at de også har gjort det..  Dette mer enn antydet også prinsessen under søndagens seanse.

Som sist når de fikk rettet slike anklager mot seg, har jeg en beklemmende følelse av at man bevisst dobbeltkommuniserer – for å nå et nytt og lukrativt «marked» –  også internasjonalt.

sya86a66

READING: Prinsesse Märtha Louise i aksjon ved en tidligere anledning. (ntb)

Jeg synes selv det er trist at prinsesse Martha Louise lar seg bruke i en slik sammenheng.

Og hun vet nok også selv svært godt at det er hennes spesielle tittel og posisjon som gjør henne  interessant – og som gir henne oppmerksomhet. Uten prinsesse-tittelen ville hun nok på langt nær ha fått samme oppmerksomhet og  gjennomslag!

Celebration of King Harald and Queen Sonja 75th birthday

HVA SIER KONGEN? – Det er ikke alltid vi er enige med våre barn, men vi vil at vi skal vite at vi er glad i dem, pleier kong Harald å si, når han får spørsmål om Märtha. Men er det nok? (ntb)

Dette  bør slik jeg ser det,  også være et problem for Slottet og for kongefamilien. Man kan ikke bare trekke på skuldrene av slike oppslag som det Dagbladet og andre medier har hatt de siste månedene. På TV2 søndag kveld kalte en norsk biskop det hele for «usmakelig»!

Selv om prinsessen formelt ikke lenger er del av det norske kongehuset,  assosieres hun fortsatt med det  – og bidrar derfor nå slik jeg ser det , til å svekke kongehusets anseelse og omdømme.

Dette merker jeg selv sterkt,  når jeg i min jobb møter folk – både her hjemme og i utlandet.  Mitt inntrykk er at folk flest har liten forståelse for det prinsesse Märtha Louise nå driver med på kommersiell basis – og mange er faktisk hoderystende forferdet.

kjell_arne_totla_10614454x3

ELEFANTASTISK! Som kongereporter jobbet TV2s Kjell Arne Totland tett med prinsesse Märtha Louise i en årrekke – og han hadde stor sans for hennes mange sprell. Men hennes allianse med det selverklærte mediet Lisa Williams har han svært lite til overs for… (AJ)

Se og hør mer om denne saken på TV2 Nyhetene kl 18.30 og kl 21..00 – og på TV2 Nyhetskanalen utover kvelden og mandag morgen. Se også TV2.no.

Kjell Arne Totland signatur

To må man være…

 

Dinner in aid of the World Childhood Foundation

FESTMIDDAG I STOCKHOLM: Prinsesse Madeleine og ektemannen Chris ‘Neill car denne uken til stede ved en veldedighetsmiddag på organisasjonen Childhood i Stockholm. (Stella)

Kongelig team-work!

Sommerferien er for lengst over for Europas kongelige

King Willem-Alexander and Queen Maxima on a region visit to the top of Noord-Holland

SAY CHEESE! Nederlands kongepar har som vårt eget kronprinspar vært på reise i eget land denne uken. Her poserer kong Willem-Alexander og dronning Màxima om bord i en kanalbåt i Noord-Holland. (Stella)

Og både gamle og unge har gjenopptatt sine mange plikter og representasjonsoppgaver.

large

MIDDAG I MALAGA: Spanias kong Felipe og dronning Letizia ankommer en middag til ære for Foro Espana i Malaga tidlig denne uken. (Stella)

Både konger og dronninger, prinser og prinsesser!

County visit to Nordland, day 3

FYLKESTUR I NORD: Kronprins Haakon og kronprinsesse Mette-Marit kledde seg praktisk og sporty på fylkesturen i Nordland – og storkoste seg til tross for det dårlige været. (stella)

Mange av oppgavene er man naturlig nok alene om .

Prince Albert II of Monaco and pregnant Princess Charlene of Monaco attend the annual traditional picnic of the Principality

FOLKEFEST I PARKEN: Monacos fyrst Albert og hans gravide fru Charlene deltok arm i arm ved den årlige folkefesten i Prinsesse Antoinette-parken i lilleputtstaten. (Stella)

Men det er mer enn tydelig at de fleste trives aller best når de opptrer som par – og som et team.

Royal visit to Umea

LATTERMILDT: Sveriges kronprinsessepar har hatt en travel uke. Her besøker kronprinsesse Victoria og prins Daniel et senter for ungdom i Umeå. (Stella)

Her er bare et lite utvalg av hva Europas unge kongepar og prinsepar har vært opptatt med denne uken…

Kjell Arne Totland signatur

Sannheten om biskopen som måtte gå pga sitt dobbeltliv

MO201110704159979AR

PRINSESSEDÅP I SLOTTSKAPELLET: Biskop Fridtjov Birkeli døper prinsesse Märtha Louise i Slottskapellet i oktober 1971. Gudmor er kronprinsesse Märthas søster, svenskfødte prinsesse Margaretha av Danmark. Vi ser ellers kong Olav, kronprinsesse Sonja og kronprins Harald. (ntb)

En utrolig historie om utroskap og svik, fortielser og løgn!

Jeg er selv så gammel at jeg husker Oslo-biskopen Fridtjov Birkeli – preses for bispekollegiet og kongefamiliens egen sjelesørger på 1960 – og 1970-tallet.

Best husker jeg ham selvsagt fordi det var han som 29.  august 1968 sto for vielsen av daværende kronprins Harald og frk Sonja Haraldsen i Oslo domkirke.

350be3fc982f26ca4752b368cee456d8509299899ba7b

VIELSEN: Oslos biskop Fridtjov Birkeli under vielsen av daværende kronprins Harald og frk Sonja Haraldsen i Oslo domkirke i august 1968. (ntb)

Men det var også Birkeli som i oktober 1971 døpte Harald og Sonjas første barn , prinsesse Märtha Louise, i Slottskapellet.

En usedvanlig jovial og populær geistlig , hadde jeg inntrykk av.  Derfor husker jeg også at jeg syntes det var trist , da jeg høsten 1972 kunne lese i Bergens Tidende at «biskop Fridtjov Birkeli har søkt og fått avskjed i nåde, av helbredsgrunner.»

6870657741_6d9d228c35_b

KRONPRINSBRYLLUPET: Biskop Fridtjov Birkeli ved alteret i en fullsatt Oslo domkirke under vielsen av daværende kronprins Harald og frk Sonja Haraldsen i august 1968. (ntb)

Siden ble det helt stille om ham – og vi fikk aldri vite hva som feilte ham  – eller om han ble frisk igjen.

Før nå – 42 år etter Birkelis avgang og 31 år etter hans død.

I disse dager kommer nemlig NRK-veteranen Tomm Kristiansen ut med boken «Biskopens hemmelighet»  – som gir oss hele historien om den populære biskopens dramatiske dobbeltliv, som til slutt førte til hans fall – og til at han måtte gå av som biskop «i unåde».

image

OSLO-BISKOPEN: Fridtjov Birkeli i sine dager som biskop i Oslo. Han gikk av høsten 1972 – og døde 11 år senere. (ntb)

Og kanskje like sterkt – avsløringen av at bispekollegiets angivelige «helbredsgrunner » fra den gang i 1972 faktisk var en ren løgn fra deres side!

Det viser seg nemlig at den gifte biskopen i mer enn ti år holdt seg med en elskerinne i Oslo – og at Birkeli ble presset for store pengesummer  av hennes halvbror , for at han ikke skulle  gå til pressen og til bispekollegiet med saken.

Og da Birkeli til slutt ikke kunne betale mannen mer penger, gjorde denne da også alvor av sine trusler.

last+ned

BOKEN: Tomm Kristiansens bok om biskop Fridtjov Birkelis dramatiske dobbeltliv og tragedie kommer ut i disse dager. (Faksimile forsideomslag)

Ingen aviser skrev imidlertid om skandalen den gang.  De beskyttet nemlig den  populære biskopen.

Bispekollegiet gjorde det imidlertid straks klart for sin preses at han måtte si fra seg sitt embete og sin tittel med øyeblikkelig virkning.

Men biskopene ville for enhver pris unngå en skandale og offentlig skittentøyvask.

De fikk derfor til og med Birkeli innlagt på Diakonhjemmet i Oslo for en periode – for at det skulle se ut som om han virkelig sluttet «av helbredsgrunner».

Men sannheten var altså en ganske annen…

Kjell Arne Totland signatur

På jubelferd i nord

County visit to Nordland

PÅ FYLKESBESØK: Kronprins Haakon og kronprinsesse Mette-Marit innledet tirsdag sitt besøk i Nordland fylke. I løpet av tre dager skal de besøke fem kystkommuner med K/S Norge. (stella)

Som 17. mai og  julaften på en gang!

Tirsdag  morgen innledet kronprins Haakon og kronprinsesse Mette-Marit  sitt årlige fylkesbesøk – i Nordland denne gang. . .

Og i løpet av tre dager skal de besøke hele fem kystkommuner i fylket : Steigen og Sørfold tirsdag, Værøy og Moskenes onsdag – og Vestvågøy torsdag.

County visit to Nordland

BLOMSTERPIKER: Haakon og Mette-Marit tar seg god tur med både små og sdtore. Her med to blomsterpiker i Steigen kommune. (Stella)

De årlige fylkesturene i Norge er noe av det aller viktigste våre kongelige  gjør på hjemmebane.

Og også noe av det hyggeligste og gledeligste for kongefamilien  selv – som de virkelig gleder seg til!

County visit to Nordland

NESTEN SOM 17. MAI: Kronprinsparet i spissen for prosesjonen i Steigen – flankert av Fylkesmann og ordfører. (Stella)

Det vet jeg etter selv å ha fulgt både kongepar og kronprinspar på hver eneste slik tur  i mer enn 20 år.

Få nordmenn kjenner hver minste krok av Norge bedre enn det kong Harald og dronning Sonja gjør .

County visit to Nordland

ÅPNET ALLHUSET: Kronprinset applauderer et av innslagene under den høytidelige åpningen av det nye Allhuset i Steigen. (Stella)

Og kronprinsparet haler etter hvert innpå…  Etter nærmest å ha trålet landet på kryss og tvers siden bryllupet i  2001!

Og på disse fylkesturene er det alltid mer enn tydelig at Haakon og Mette-Marit setter stor pris på å lære sitt land og sitt folk å kjenne på denne måten.

County visit to Nordland

SMIL OG STIL: Kronprinsesse Mette-Marit hadde kledd seg godt til besøket – i en varmende mørk høstkåpe med glittereffekt, mørke strømper og flate , brune snøresko. (Stella

Selv pleier jeg å si at de som kanskje tror at monarkiet i dag har utspilt sin rolle, burde bli med på en slik fylkestur – og oppleve på kroppen hvor mye et slikt besøk betyr for lokalbefolkningen.

Folk i alle aldre går virkelig mann av huse for å hilse de kongelige velkommen til sitt eget hjemsted.

County visit to Nordland

AKTIVE UNGE: I Allhuset i Steigen fikk kronprinsparet også et innblikk i noen av aktivitetene for de unge. (stella)

Ja, på mange mindre steder tror jeg faktisk det nærmest blir som en ny tidsregning – før og etter det kongelige besøket!

Dessuten betyr et slikt besøk alltid enormt for samhørigheten og fellesskapsfølelsen i lokalmiljøet:

County visit to Nordland

STRANDRYDDING: I Steigen hjalp også kronprinsparet lokal skoleungdom med rydding av stranden – et viktig miljøtiltak. (Stella)

Først dugnadsånden og samarbeidet om forberedelsene i forkant av besøket  – og siden gleden over den store fellesopplevelsen under selve besøket.

Og ikke minst : de felles gode minnene, når det hele er over!

syc238f2

KOMMER MED KONGESKIPET: Kronprinsparet er innlosjert om bord i K/S Norge – og skipet et et vakkert skue når det ankrer opp ute på havnen. (ntb)

Kongebloggen ønsker herved kronprinsparet og  alle som følger dem på jubelferden i nord en riktig god tur.

Samtidig ønskes alle beboerne i de fem kommunene , som nå får kongelig besøk TIL LYKKE OG LYKKE TIL!

Kjell Arne Totland signatur

 

 

 

 

Lilleprinsen blir storebror!

Prince Georges First Birthday

TRE BLIR FIRE: Om noen måneder får William og Kate barn nummer to – og lille George blir storebror. (stella)

Så kom da nyheten som mange briter har ventet og håpet på:

Det unge hertugparet av Cambridge venter sitt andre barn – og lille prins George blir storebror..

Og nok en gang kunngjøres dette noe tidligere i svangerskapet enn det som er tradisjon i kongelige kretser – fordi Kate som sist hun var gravid, lider av alvorlig morgenkvalme og må ha medisinsk hjelp.

Prince William and Kate leave the hospital with their newborn son

FØRSTE GANG: Karte og William forlater klinikken med lille George i juli i fjor. (Stella)

Men Kate behøver  heldigvis ikke å legges inn på sykehus denne gang – men  får isteden hjelp hjemme i Kensington Palace.

Og for understreke at det er «business as usual» for ham, kom en stolt pappa William mandag til Oxford på jobb som planlagt. Men altså uten sin Kate…

Den unge hertuginnen har en rekke større representasjonsoppgaver på programmet i tiden fremover, og i britiske pressekretser er man nå veldig spent på om disse vil bli gjennomført som planlagt.

Prince Williams Passion: New Father, New Hope

STOLT PAPPA: Prins William kan nå glede seg til å bli tobarnspappa … (Stella)

Blant annet skal Kate senere denne måneden etter planen utføre sin første offisielle solo-reise til utlandet på vegne av dronning Elizabeth – med to dagers travelt program på Malta.

Interessen for turen har vært enorm, og den vil selvsagt ikke bli mindre etter nyheten om at Kate er gravid igjen.

Hvis hun nå er i stand til å gjennomføre den da…

bilde

BREAKING NEWS: Tv2s kongehusekspert Kjell Arne Totland har i løpet av mandagen kommentert den hyggelige babynyheten fra Storbritannia både på #2nyhetene, #tv2.no & her på #Kongebloggen Her på direkten i Nyhetskanalens sending kl 1700. (TV2)

Kjell Arne Totland signatur

45 000 følger nå Mette-Marit på Instagram. Men hvem følger hun selv?

sy7c824a

FLITTIG PÅ MOBIL: Kronprinsesse Mette-Marie er flittig på mobil – både med selfies og på sosiale medier. Nå har hun også fått seg en offentlig Instagram – konto. Her med Märtha Louise. (ntb)

Stjerne på Instagram!

Det har vært mye snakk om kronprinsesse Mette-Marits nye Instagram-konto den siste tiden…

Det svært populære sosiale nettstedet hvor man legger ut bilder og korte beskjeder…

syb9e4f1

ALLTID PÅ NETT: Mobilen er aldri langt unna når Mette-Marit er ute og farter. Her på sykkeltur fra Skaugum til Slottet i Oslo. (ntb)

Mette-Marit opprettet sin Instagram -profil med navnet «CrownPrincessMM» i slutten av august – og hun har i vel en uke brukt den flittig til å slå et slag for Fretex-kampanjen #endagtil.

Og i løpet av samme tidsrom har hun faktisk fått hele 45 000 følgere!

mm

PÅ INSTAGRAM: Her et bilde Mette-Marit la ut sist uke – og noen av tilbakemeldingene hun fikk. (CrownPrincessMM)

Men hvor mange og hvem følger så kronprinsessen selv?

Sist vi var inne, fulgte hun selv bare et  60-tall andre Instagran-kontoer…

Blant disse er både forfattere og kjendiser, moteskapere og andre kongelige.  Både i Norge og i utlandet…

large

REDESIGN: Disse bildene av hvordan modisten Moda Strans sydde om en hatt fra 2004, la Mette-Marit også ut sist uke. (CrownPrincessMM)

Blant norske designere følger hun både Leila Hafzi , Nina Skarra og duoen Arne &Carlos.

Av norske kjendiser Jenny Skavlan og Vanessa Rudjord, Hanneli Mustaparta og Shabana Rehman.

I tillegg følger hun en rekke medier og organisasjoner, som f.eks AftenpostenKultur og ErLikOslo , Gyldendal og Fretex.

OSLO MARATON

ALLTID MED: Mobilen er med selv under rebusløp – sammen med drikke og niste. (ntb)

Kongebloggen kan imidlertid røpe at Mette-Marit faktisk også har en privat Instagram-konto – som offentligheten ikke har tilgang  til…

Den har hun hatt i snart ett år.

Og der skriver hun mest på engelsk – som på sin twitter-konto !

Kjell Arne Totland signatur

 

Slår et slag for gjenbruk, omsøm & redesign

szd0fa54(1)

BÅDE MOTEBEVISST OG MILJØBEVISST: Kronprinsesse Mette-Marit slår et slag for gjenbruk av klær og miljøvennlig mote. (ntb)

Mette-Marits nye hjertesak!

Det er ikke til å legge skjul på at vår unge kronprinsesse til tider har fått en  smule kritikk for sitt storforbruk av rådyre italienske moteplagg.

szeb59b0

SÅ SIN EGEN KJOLE: Da Mette-Marit fredag ettermiddag deltok ved et stort utendørs Fretex-arrangement i Fredrikstad . kunne hun blant annet beundre sin egen beige Prada-kjole, som Jenny Skavlan hadde pyntet litt på. Og kjolen Mette-Marit selv bærer, har hun funnet på Fretex! (ntb)

Derfor har det vært hyggelig å registrere at Mette-Marit den siste tiden har satset mer bevisst på gjenbruk av klær og tilbehør.

Også i form av omsøm og redesign!

bilde

KJOLENE FRA PRADA: Se to kjolene fra Prada, slik de så ut , da Mette-Marit ga dem til Fretex. (Jenny Skavlan)

De siste ukene har Mette-Marit selv deltatt aktivt i Fretex-kampanjen «En gang til» – og fredag og lørdag er hun selv til stede ved store utendørs mønstringer av Fretex’ kampanje.

Fredag ettermiddag gikk #Gjenbruksdagen av stabelen på Torget i Fredrikstad – og lørdag skjer det samme på Festplassen i Bergen.

images

I NY UTGAVE: De to Prada-kjolene slik de nå ser ut – etter at Jenny Skavlan har pyntet dem i sin karakteristiske stil. Nå er de til salgs til høystbydende. (Jenny Skavlan)

Der er det blant annet en stor motevisning, der flere plagg kronprinsessen har gitt til Fretex vises fram.

Blant annet to kjoler fra Prada, som kjendisdesigneren Jenny Skavland har redesignet i sin karakteristiske stil.

large

GAMMEL HATT BLE NY: Mette-Marit la selv ut disse bildene på Instagram for å vise hvordan modisten Mona Strand gjorde en 10 år gammel bredbremmet hatt om til en snerten pille-eske i strå og diverse løs sløyfepynt i blått og hvitt. (CrownPrincessMM)

I forbindelse med Fretex-kampanjen har Mette-Marit også tatt i bruk sin nye, offisielle Instagram-konto for å slå et slag for gjenbruk og redesign – merket #gjenbruksdagen og #engangtil.

I  forbindelse med statsbesøket fra Estland tirsdag  , la kronprinsessen således tidlig samme morgen ut bilder av en ti år gammel hatt modisten Mona Strand hadde redesignet for henne.

estland

DEN «NYE» HATTEN: Og Mette-Marit bar like godt den «nye» stråhatten , da hun tirsdag kom ut på Slottsplassen i forbindelse med statsbesøket. (ntb)

Og da Mette-Marit selv kom ut på Slottplassen en times tid senere, bar hun nettopp denne «nye» hatten:

En bredbremmet stråhatt i blått og hvitt fra 2004 var blitt til en snerten liten blå pilleeske-hatt – samt diverse løs sløyfepynt.

mm

MINTGRØNN AFTENKJOLE: Mette-Marit la selv ut et bilde av seg og Nina Skarra med en aftenkjole , som hadde fått helt ny overdel. (Crown PrincessMM)

Det samme skjedde senere på dagen – nå med en velkjent aftenkjole fra  norske Nina Skarra fra 2010…

Den mintgrønne asymmetriske kreasjonen med originalt  kappeskjørt fra dronning Margrethes 70-årsdag på Fredensborg slott hadde fått nytt liv – og det i dobbel forstand!

bilde

UTSØKT KREASJON: Mette-Marit var et vakkert syn i sin asymmetriske mintgrønne kreasjon med kappeskjørt fra norske Nina Skarra på Fredensborg slott i april 2010 (ntb)

Bildet Mette-Marit la ut på Instagram viste nemlig at Skarra nå hadde gitt den utsøkte kreasjonen med kappeskjørt en helt  ny overdel …

Og et par timer senere bar kronprinsessen like godt sin «nye» kjole ved gallamiddagen på Slottet i anledning statsbesøket fra Estland!

bilde

NYTT LIV: Da Mette-Marit bar den mintgrønne kreasjonen med kappeskjørt på Slottet i Oslo tirsdag kveld, hadde den fått ny overdel med firkantet utringning og korte ermer med kapper. (ntb)

Dette lover jo riktig så bra… 

Det er bare å håpe at interessen og engasjementet for gjenbruk og omsøm fortsetter – også etter at Fretex-kampanjen er ferdig!

Kronprinsesse Mette-Marits nye satsing på gjenbruk, redesign og miljøvennlig mote er tema,  når jeg lørdag morgen kl 0830 er gjest i studio på TV2Nyhetskanalen.

Innslaget vil bli sendt i reprise med jevne mellomrom utover dagen.

Så se og hør oss da vel!

Totland1

I STUDIO: TV2s kongehusekspert Kjell Arne Totland er gjest i studio på Nyhetskanalen lørdag – for å snakke om kronprinsesse Mette-Marits nye satsing på gjenbruk, omsøm og miljøvennlig mote. Aftenkjolen Mette-Marit bærer på skjermen bak Totland er for øvrig også signert norske Nina Skarra, som lenge har satset bevisst på bærekraftig mote. (TV2)

 

 Kjell Arne Totland signatur

Sonja samlet sine superkvinner…

sze9ff4b(1)

DRONNINGENS DAMESELSKAP: Dronning Sonja presiderte selv midt på en av langsidene ved bordet i Slottets vakre, røde Bernadotte-salong – midt mellom museumsdirektør Anniken Thue og Kristin Clemet fra tenketanken Civita. (ntb)

Dronningens eksklusive dameselskap!

Dronning Sonja inviterte denne uken en rekke framstående kvinner i norsk offentlighet til  celebert gjestebud og «samtale om kvinner i  kultur og media » på Slottet i Oslo.

szea0005

VELKOMMEN: Dronning Sonja ønsker forfatteren Siri Hustvedt hjertelig velkommen i Slottets Hvite salong før hun vises vei til Bernadotte-salongen i bakgrunnen. (ntb)

Selve «samtalen» fant sted over et bugnende kaffebord med kaker og diverse andre godsaker i kongeboligens vakre såkalte Bernadotte-salong i søndre fløy i Slottets første etasje. 

Der Bernadotte-kongene henger tett på de røde silkeveggene. Derav navnet.

szea0008

NÆRE VENNER: Dronning Sonja og museumsdirektør Anniken Thue er nære venner privat – og møttes da også med kyss, klapp og klem. (ntb)

Men først ble alle de 12 deltakerne ønsket hjertelig velkommen av vertinnen dronning Sonja ute  i den tilstøtende Hvite salong.

Et staselig værelse i hvitt og gull, som ellers brukes mest til offisiell fotografering og som gaverom ved statsbesøk.

sze9ff3d

MANGE KJENTE DAMER: Fra venstre i bakgrunnen Dronningens sekretær, så i rødt direktør Ingrid Røynedal, regissør Sara Johnsen, Anniken Thue, Sonja, Kristin Clemet – og deretter ballettsjef Ingrid Lorentzen og forfatter Helen Uri. I forgrunnen Dagbladets Marie Simonsen. (ntb)

Sonja innledet taffelet med å ønske sine gjester velkommen til bords – og fortelle litt om rommet de satt i – før selve «samtalen» begynte.

Og det rapporteres fra Slottet at det siden ble en riktig livlig samtale og diskusjon mellom de mange damene…

sze9ff3f

UTSØKT TAFFEL I VAKRE OMGIVELSER: Rundt bordet ser vi fra kelneren til venstre , damene Ingrid Lorentzen, Helen Uri, filosof Inger Bostad, Dagbladets Marie Simonsen, næringslivsleder Gry Mølleskog, forfatter Siori Hustvedt, NHOs Kristin Skogen Lund, billedkunstner Ida Lorentzen og Dronningens sekretær. I forgrunnen regissør Sara Johnsen i blått og direktør Ingrid Røynedal i rødt. (ntb)

Kongebloggen kan her som aller første publikasjon vise bilder fra dronning Sonjas celebre nettverksbygging i Slottsplassen 1.

Kjell Arne Totland signatur