• Anonym

  Moneyball-konseptet har blitt viet mye oppmerksomhet i britisk fortballpresse det siste året, men mye av det som har vøært skrevet har vært meget tabloid. Dette kommer vel nok ikke som noen overraskelse, men det har medført at en del slutninger og antakelser har blitt presentert som fakta.

  Flere klubber i PL benytter i statistikk i stadig større grad, ikke bare når i forhold til spillerkjøp/salg. Dette er allment kjent, det er dog verken metodene eller parametrene deres. Man kan selvsagt diskutere overførbarheten av parametrene som brukes innenfor baseball, men samtidig er blir det for simplisitisk å avfeie den statistiske relevansen i fotball. Dette argumentet ble også brukt av flere innenfor baseballmiljøet før Oakland A’s viste verdien av statistiske analyser.

  Det hadde vært meget interessant å vite hvilke parametre de ulike PL klubbene benytter seg av. Dersom man klarer å identifisere noen parametre som kan fungere som avgjørende indikatorer om hvor “verdifull” eller “effektiv” en spiller er (disse begrepene brukes kun i forhold til hva spilleren leverer av presetasjoner i en kampsituasjon), så kan metoden brukes i kombinasjon med mer tradisjonelle former for spillervurdering.

  Og det er nettopp det som er poenget: å finne frem til en mer vitenskapelig metode for spillerevaluering. Personlig har jeg stor tro på at dette er et området innenfor fotball som har stort forbedringspotensiale. Det handler om å få kombinert fotballfaglig kunnskap med statiske analyser og avanserte analytiske verktøy.

  Når det gjelder Liverpool og deres bruk av Moneyball, så det er veldig vanskelig å vite hvilken innvirkning denne metoden har hatt på deres overgangsstrategi siden FSG kjøpte klubben. Dynamikken og styrkeforholdet mellom Dalglish og Comolli er ikke kjent utenfor klubben. Det er heller ikke kjent hvilke egenskaper de vektlegger og hvilke parametre de benytter seg av.

  Forhåpentligvis vil man kunne danne seg et mer oversiktlig bilde av dette etterhvert.

 • Anonym

  nei det er første avdrag  35 mil pund resten kommer etter antal kamper og mål   og 32,8 mil er helt fra løse luften

 • summen på CARROLL er faktisk 32.8 mill det er den totale pakken.

 • Anonym

  Han var opprinnelig ving, men han kunne også brukes på høyresiden og som en offensiv midtbanespiller. Han var aller best på en av kantene, mye på grunn av eksplosiviteten hans og en nydelig venstrefot. I tillegg var han også sinnsyk sterk og hadde et godt skudd. En lignende type kan kanskje være noe LFC bør ser etter? who knows. =)

 • Torstein Bakketun Kyte

  Var han ving? Har alltid trodd at han var spiss!

 • Leser at Charlie Adam blir slaktet av flere her. Hvis vi ser på statistikkene i år så har han 8 målgivende (altså 1/3 av alle Liverpools målgivende) og 2 mål. Det gir 10 målpoeng, som er godt nok. Det er også best i Liverpool i år!
  Adam, Enrique, Bellamy og Suarez har vært gode kjøp og vist seg fram siden de kom. Andre trenger lengre tid.

 • Anonym

  Ja, kan nok helt sikkert være bra alternativer det der. Hvis vi ser på dagens midtbane, så tviler jeg litt på at Kenny vil hente inn en kreativ midtbanespiller til siden han allerede har gerrard, adam, henderson og spearing. Det kan hende jeg tar feil, noe som jeg i grunn håper på 🙂

  En ving er vel det liverpool strengt tatt behøver, så vel som en decent spiss. Den beste vingen LFC har hatt er john barnes etter min mening. Det sier jo alt med tanke på hvor middelmådige vinger liverpool har hatt de siste årene siden Barnes forlot liverpool i 97 sesongen.

 • Anonym

  hehe sant det i grunn… de er relativt unge spillere =)

 • Torstein Bakketun Kyte

  Coates er 21+prøv og gjør teksten litt mer leselig=)

 • Torstein Bakketun Kyte

  Vel, idioten! Som du nevner trenger de en ving og en kreativ midtbane. Spillerne de burde gå etter burde, etter min mening, være Diego Souza(typisk playmaker type fra Brasil og Cristian Tanase(kan funke bra, men det fins også andre alternativer).

 • Torstein Bakketun Kyte

  26 og 24 år er ikke ungt! Men det er ikke gammelt heller

 • Torstein Bakketun Kyte

  Arsenal er farmerklubben til City og Barca!

 • Torstein Bakketun Kyte

  Tror Tottenham driver på med noe lignende.

 • Torstein Bakketun Kyte

  Lavezzi er nesten garantert ikke tilgjengelig. Granero er god, men han er ikke bedre enn Adam! Problemet til Liverpool er at de var dumme nok til å kjøpe Carroll når de heller kunne kjøpt foreksempel Kleber Pinheiro(spiller nå i Porto, men var i Atletico Mineiro), Kevin Kuranyi, Welliton Morais, Kevin Gameiro, Papiss Cisse, Rodrigo Palacio, Artem Milevskiy, Djibril Cisse eller Marco Borriello. Men Damien Comolli og Kenny Dalglish tenker ikke utenfor de britiske øyer. Vel, Liverpools tap.

 • Torres satte klubben i ei kattepine da han plutselig ber om overgang nest siste dag av overgangsvinduet. De fikk plutselig 50 millioner som de hadde to dager på seg til å finne en erstatter med. Kjøpet av Carroll var nok litt panikkarta, og det ville sikkert vært lurere å spare dem og overveie litt bedre. Får håpe at gutten kan bli bra tross alt, men det kan ikke være enkelt å hanskes med måten han kom til klubben på. Den prislappet på 35 millioner må være tung å bære.

 • Hahahahahaha FM??? Virkelig. I tillegg utelater du en haug. Kos deg videre i drømmeverdenen din.

  Forøvrig har jeg vel aldri sagt at Newcastle ikke har brukt mindre penger enn LFC, det jeg reagerte på var en kommentar om at de ikke bruker mye penger. Det er en latterlig påstand.

 • Smith: 6 mill pund, (62 000 p/w) 
  Enrique: 2,1 mill (32 000 p/w) 
  Ben arfa 4,3 mill pund (54 000 p/w)
  Coloccini 8,25 mill pund (80 000 p/w)
  Ba 0 mill pund (40 000 p/w)
  Cabaye 4,3 mill pund (28 000 p/w)
  Tiote 3,3 mill pund (35 000 p/w)
  Krul 140 tusen pund (4 000 p/w)

  = 28, 39 mill pund (335 000 p/w)

  Gerrard: egenprodusert (120 000 p/w)
  Enrique: 6,25 mill pund (55 000 p/w)
  Suarez: 22,5 mill pund  (60 000 p/w)
  Agger: 5,75 mill pund    (70 000 p/w)
  Carroll: 35 mill pund      (70 000 p/w
  Henderson: 16 mill pund (70 000 p/w)
  Adam: 6,75 mill pund    ( 60 000 p/w)
  Downing: 20 mill pund   (80 000 p/w)

  = 112,25 mill pund (585 000 p/w)

  Uansett hvordan du vrir og vender på det har Newcastle fått mer valuta for pengene denne sesongen 🙂

  Kilde: Fm 12/11

 • Feil. Sjekk opp hva han, Enrique, Barton, Ben Arfa, Nolan, Jonas, Smith har tjent, samt overgangssum. Sikkert flere jeg har glemt. Slutt og drit deg ut.

 • Anonym

  Er det andre PL klubber som driver på med sånn ”monyball”?

 • mik.balto17

  Nå må diverse småputter av såkalte Liverpool-supportere roe seg ned 2-3 hakk. Grunnen til at man kunne betale så mye som man gjorde for Andy Carroll er en grei sak, hvis man ser på alder og det han hadde prestert i Newcastle. Ashley fikk nok presset prisen ganske greit, men etter salget av Fernando Torres trengte Liverpool å vise muskler på transfer markedet for fansens del. 

  Jeg synes absolutt ikke Carroll har vært så aller verst, og må si jeg har sympati, fordi han er uten selvtillit men prøver hele tiden, og lærer nok hele tiden også. Han er nok litt urutinert enda og tar en del rare valg, men med fantastiske, rutinerte spillere som Gerrard, Reina, Carragher, Johnson osv har Carroll alt potensial i verden til å bli en toppspiss. 

  Mener også at Kenny gjør rett i å se seg mest om i PL, hvertfall i Januar-måned. Det er vanskelig å komme inn i en så vanskelig liga som Premier League midt i sesongen. Stewart Downing og Charlie Adam kan jeg ikke si at har imponert meg veldig, selv om sistnevnte til tider briljerer med fantastiske pasninger. De har mye igjen til sitt beste de og, og som for en Stewart Downing handler det bare om å treffe der han har bommet til nå, roe seg ned i situasjoner der han har vært for heit til nå. Jordan Henderson har etter en litt treg start kommet seg VELDIG, som Kasper Wikestad sa, så skjønner jeg ikke bæret av hvorfor han blir sett på som en flopp. 

  Sist mot Stoke var han glimrende, som en av få spør du meg, og viser at han absolutt har noe å gjøre i Liverpool. Gleder meg veldig til fortsettelsen av hans karriere i Pool. Grunnen til at jeg starter denne kommentaren med å slå løs på disse unge supporterne er fordi dere går løs på en legende som styrer klubben, Kenny Dalglish. Det sier til meg da at dere ikke kjenner historien og hva han står for. Det er ingen som kan styre Liverpool så godt mot toppen som han, det er jeg 110 % sikker på. Han gjør noen rare lagvalg, men har skal også bli kjent med laget sitt.

  Liverpool vil være tilbake på topp, bare tro på det. For vi har jo tross alt spilt til tider fantastisk, men vi har bare ikke hatt evnen til å avslutte og avgjøre kamper. Kommer det så er vi plutselig topp 3 i ligaen. Lykke til i dag POOL og alle supportere, selv småputtene!
  YNWA

 • Anonym

  da har liverpool bommet på flere punkter. viss dei kjøper spillere for 800 mil. så seier klubben at målet og ambisjonene med desse kjøpa er for liverpool skal klare cl kvalik og vere med i tetten i premier league. Så ang når motgang kommer og resultatene ikkje slår til er supportere og klubb splittet i syne på ambisjonene. For supportere seier vi handler for fremtiden mens klubben i all media går ut og seier at klubben har forsatt som mål cl kvalik for inneværende år. og når en er 22-23- 25 og 27 år er du ikkje akkuratt rettet mot fremtiden men coates er nok det. men i en alder av 22 er du ikkje et talent lenger.

  og liverpool har handlet 8 spillere og ingen har slått ut i full blomst. da er det noe som skurer for min del. 

  i plassen for å forsvare dere sjøl hele tiden viser tabellen dere ikkje er bedre eller der dere ligger når sesongen er over halvspilt.

 • Den best betalte spilleren til Newcastle (Coloccini) har iløpet av 5 år kostet Newcaslte ca 200 mill, det er 150 mindre enn hva Carroll kostet. 

 • Anonym

  Feil. 35 mill pund er den samla summen med antall kamper spilt for lfc osv.

 • Idiotisk. Carroll har hatt enkelte gode kamper, men har selvfølgelig hatt langt flere dårlige kamper. Han virker å spille uten selvtillit i mange kamper – men har også lidd av totalt mangel på støtte i form av en formløs Downing på kanten. Downing er absolutt en spiller som fint kan spille på et CL/gulljagende lag i Premier League, han har blant annet hatt mange gode kamper for England mot langt bedre motstand enn f.eks. lag som Stoke, som han sliter mot i Liverpool. Merkelig, men vi får håpe det løsner. Adam har absolutt vært brukbar, og kamper en kan trekke frem er hjemme mot Bolton (banens beste), borte mot Chelsea (banens beste og nydelig målgivende til Johnson). Dette, krydret med flere solide kamper hvor han har fått vise frem sitt flotte venstrebein, har gjort ham til en godkjent tilvekst til stallen. Han er en type vi har savnet etter Alonso, selv om hans manglende tempo til tider har blitt avslørt. Kampen mot Tottenham på White Hart Lane var ikke bare Adams feil, da hele laget virket å mangle tenning foran oppgjøret. José Enrique har vært meget god – som jeg skrev under, en av årets kjøp og sannsynligvis et av de beste klubben har gjort på lenge. Plutselig er venstrebacken en av våre sterkeste posisjoner. Defensivt er det lite å klage på. 

  Jeg er helt enig i at Suárez trenger mer støtte i enkelte kamper, men har vi ikke skapt noe vanvittig med sjanser i tidligere kamper? Vi skulle jo helt klart slått Manchester United, Wigan, Manchester City, Norwich osv med mange mål. Marginer, men også udyktighet, selvfølgelig. Her blir det for lett å bare gi Carroll skylda. 

  Og tenk deg om; er Liverpool i den posisjon at vi “bare kan hente Cavani” om vi ønsker det? Neppe. Det finnes nok 6-7 klubber, om ikke flere, som er foran oss i køen akkurat nå. Om vi karrer oss til CL har vi absolutt en mulighet. Granero hadde vært en flott tilvekst nå i januar, det blir spennende å se. Blir også fullstendig feil å sammenligne kjøpet av Carroll med et eventuelt kjøp av Cavani i januar for et år siden, da vi ikke hadde hatt mulighet til å hente noe som helst av europeisk toppstandard i den posisjonen vi var i på den tiden. Vi har gått fra å være et defensivt middels lag til å bli et possession-orientert lag som jakter CL under Kenny. En fin utvikling. Ikke klag!

  YNWA

 • Er du klar over hvor mye Newcastle har brukt på å lønne spillere de siste 5 årene? Tenkte meg ikke det nei.

  Forøvrig artig og se at det ikke er rom for kritikk mot “forfatteren”.

 • Anonym

  Det der kalles å faile på likes.

 • Anonym

  Det beste i PL

 • Anonym

  Men Carroll koster nok litt mere en 35 mil pund, 5 mil pund til etter ett vis antal kamper og  3 mil etter ett vis antal mål.Pluss att Liverpool måtte betale 12000 pund i renter for de betalte de første 35 mil for sent

 • Anonym

  Carrol har vert katastrofal! Downing ok, men ikke en spiller som hører hjemme på et gull lag, kanskje på aston villa, men ikke her i lfc. Adam har vert ræva, sprange fra blackpool til lfc er enormt! Enrique har gjort det bra, men suarez trenger flere gode spiller rundt seg! Kuyt har plutslig mistet all selvrespekt og tro på seg selv. Er daglish god nok for lfc? Jeg er ikke så sikker på det. Vi må se oss rundt utenfor Stor Britania. En lavezzi og granero hadde vert fantastike kjøp og kunne løftet oss enormt. Men i stede kjøper vi en dobelt så dyr carroll. WTF

 • Angående kjøpene av Carroll og Downing;

  Carroll ble hentet inn på transfervinduets siste dag i januar, han er engelsk, og Liverpool fikk også kraftig overpris for en demotivert Fernando Torres (50 millioner pund). 

  Dalglish har selv sagt at Liverpool, i realiteten, brukte 15 millioner pund på en lovende Carroll. At Carroll, så langt, ikke har blomstret i Liverpool hadde vel ikke vært så ille om han hadde kostet “bare” 15 millioner pund? Poenget er at Liverpool aldri hadde betalt den summen om de ikke hadde fått en slik sum for Torres. Man trengte en spiss, og en formspiss som Carroll blir da ekstremt dyr på transfervinduets siste dag/time. At han er engelsk hjelper ikke prisen ned heller. Er dette så fryktelig vanskelig å forstå? 

  Downing var Aston Villas beste spiller i fjor, er engelsk og har holdt et stabilt bra nivå i Premier League de siste årene. 20 millioner pund er dog mye, men Dalglish/Comolli hadde tydeligvis troen på engelskmannen. 

  Å karakterisere Carroll som et Moneyball-kjøp er totalt på viddene, da dette ikke er realiteten i det hele tatt i denne saken. Transfervinduets siste dag, engelskmann, 50 millioner pund å bruke gjør at man kan ta seg råd til stort sett det man måtte trenge. Om en ser på hva Liverpool fikk igjen for spillere i vinduet hvor man kjøpte Carroll, vil man kanskje revurdere dette Moneyball-snakket. Bare rør. Downing var for dyr, det er greit. Adam var nokså billig, og hadde reddet nesten Blackpool alene i fjor. Enrique er en av årets beste kjøp etter min mening, mens Henderson allerede er kaptein på England-u21, har prestert solid i Sunderland og er en mann for fremtiden. Da blir han dyr, han også. Verre er det ikke.

  – Subjektiv Liverpool-fan. 

 • Anonym

  ok

 • Henderson har blitt bedre og er et stort talent. Adam kostet kun 8 millioner pund og jeg synes han ikke har spilt altfor dårlig. Downing og Carroll har kanskje vært en skuffelse men hvem vet? plutselig presterer de. Må også ta med at Suarez, Bellamy, Enrique og jeg mener også COates er meget gode kjøp som ikke har kostet for mye.

 • Sier du med nicket?

 • Anonym

  haha… har på følelsen at Newcastle egentlig er farmerklubben til Liverpool. et annet eksempel er jo Arsenal som er farmerklubben til city.. 😛

 • Anonym

  Enig i mye av det du skriver. Bedre å bruke et slikt strategisk system for å finne gode undervurderte spillere, enn å gamble slik mange klubber gjør per dags dato. Bare se på Demba Ba som helt klart var gambling fra West ham sin side, men som gjorde strengt tatt mer enn positive utslag. Finnes sikkert tonnevis av andre eksempler der managere gambler vedrørende å signere spillere på magefølelse på slutten av et transfervindu, som i ettertid failer totalt.

  Man studerer heller ikke kun statistikk vedrørende skapte sjanser, men også alder er jo et viktig element. Alle de spillerne du ramser opp er unge spillere( Ser bort i fra Downing her med  sine 27 år…) som ligger helt i vannskorpen med tanke på landslagspill. Hendo=20 , Enrique= 24, Adam = 26 blant annet. Prisen for Carroll var etter min mening helt latterlig, men som de fleste vet så er det å signere engelske spillere dyrt i seg selv. Greit nok at en spiller som Davies ligger høyt på den listen, men skapte sjanser er nok en av mange (!) kriterier speiderne til liverpool legger vekt på. Problemet til Liverpool per dags dato er forspilte sjanser spesielt ved alle de stolpetreffene de har hatt, pluss at man trenger mer kreativitet. Kreativitet er noe liverpool alltid har slitt med etter min mening, spesielt mot antatt dårligere lag. En kreativ ving som kan spille venstre høyre og sentralt er noe som bør stå på listen til Kenny, så vel som en spiss med gode avslutteregenskaper. Dilemmaet blir jo da hvem skal spille spiss? Suarez er jo selvskreven men dersom lfc henter en klassespiss til, så må Carroll vike for vedkommende som for meg virker helt feil. Grunnen til det er jo ganske opplagt; han kostet 35 mill pund!!!

  Vil vel også si at Akademiet til Liverpool har bedret seg betraktelig de siste 2 årene, der man blant annet signerer talenter med gode fremtidsutsikter i tillegg til å få igjennom et par som blant annet spearing og kelly. Fremtiden får vise…

 • Istedenfor å hente halve laget til Newcastle, bør Liverpool prøve å hente navnene som hentet Enrique, Tiote, Ba, Cabaye, Coloccini og resten av gutta. Speiderteamet til Newcastle har gjort en formidabel jobb til en billig penge.

 • Jeg tenker Suarez for torres og Babel for Carroll :))

 • godt skrevet, og jeg er helt enig i det du sier. kan legges til at jeg mener carroll ikke ble kjøpt rent for £35 millioner,liker heller å tenke at vi solgte torres for Carroll+£15M.. men så er jo ikke alt jeg tenker riktig

 • Anonym

  Bra skrevet. Det her gir meg og andre mer innsikt i pengebruken til l’pool 😀

 • Altså viss dere kan litt om fotball kan ikke en firkløver passe sammen med engang, Liverpool kjøper spillere for framtiden og det tar tid å skape et nytt Liverpool, men når først førstnevnte begynner å spille sammen da blir det andre boller :))

 • Anonym

  o.o

 • Anonym

  Fun fun! Congrats!

 • Digger kollektivet! 🙂 Og du er rå på TV! 🙂