Høyre frem – Ap tilbake

Arbeiderpartiet går mest frem og  Høyre mest tilbake på stortingsmålingen fra TNS Gallup i juni.

Etter et fall på hele 4,6 prosentpoeng i mai, går Arbeiderpartiet frem med 2,9 prosentpoeng i juni og ender på 37,9. For Høyre som gikk frem 3,9 i mai viser junimålingen en tilbakegang på 3,0 til 23,5 prosent.AP øker blant velgere over 45 sammenlignet med mai, mens Høyre går noe ned blant velgere under 45 år.

Fremskrittspartiet kan notere seg for sin høyeste oppslutning på åtte måneder. For andre måned på rad peker pilene oppover, denne gang med 0,6 til 11,7 prosent. Frp øker blant de yngster4

Bakgrunnstallene viser at Arbeiderpartiets lojalitet øker til 88 prosent. I mai viste tallene at det var betydelig færre tidligere Høyre/Frp-velgere som sa de ville stemme Ap enn tidligere. Bakgrunnstallene i juni viser små endringer i overgangene fra de to regjeringspartiene til Ap.

Høyres lojalitet er imidlertid lavere enn i mai. 68 prosent av de tidligere Høyre-velgerne sier de vil stemme på partiet, mens andelen tidligere Frp-velgere som sier de vil stemme på partiet er den høyeste i år. 70 prosent av Frps velgere i 2013 er lojale.

Her finner du tallene og mandatfordelingen

Senterpartiet er fjerde størst med 5,7 prosent, mens KrF får 5,1.  Andelen lojale KrF-velgere øker, men partiet henter knapt en eneste ny velger. Senterpartiet har også høy lojalitet og mister færre til andre partier, mens hver sjette velger fra 2013 sitter på gjerdet.

Venstre får 5,3 prosent og er igjen fjerde største parti blant de yngste velgerne. SV faller, men holder seg med 4,2 over sperregrensa. Partiet har de minst trofaste velgerne av stortingspartiene og lekkasjen av tidligere velgere til Ap er økende.

De Grønne klatrer med 4,1 igjen over sperregrensa og får dermed  sju mandater på TV 2s beregninger.  Rødt får 1,4 og andre partier 1,1 prosent.

Sjekk alle stortingsmålingene i TV 2s partibarometer