Frp sviktes av de eldre

Det er ikke ungdommen, men de eldre som først og fremst svikter Fremskrittspartiet når TNS Gallups novembermåling for TV 2 viser den laveste oppslutningen på 19 år.

TAPER MEST:  SIv Jensen (Frp) går mest tilbake etter statsbudsjettet. (Foto: Lise Åserud / NTB scanpix)

TAPER MEST: Fremskrittspartiet og Siv Jensen  går mest tilbake etter statsbudsjettet. (Foto: Lise Åserud / NTB scanpix).

9,5 sender sjokkbølger langt inn i Fremskrittspartiet. Knapt noen i partiet hadde trodd at de kunne falle under 10 prosent, men det skjedde bare et drøyt år etter at partiet inntok regjeringskontorene.

Partiet går like mye tilbake blant kvinner og menn,. Selv om Frp har lavere oppslutning blant de unge, er det blant de eldre den største endringen har skjedd den siste måneden. Frp er halvert blant velgere over 60 år og det er særlig eldre kvinner som snur ryggen til partiet sammenlignet med situasjonen rett før statsbudsjettet ble presentert.

Det er også verdt å merke seg at blant pensjonister og trygdede har Frp mistet støtte sammenlignet med målingen rett før budsjettet.

Blant partiets velgere er det 59 prosent som sier de ville stemt på partiet, like mange går til Ap og Høyre, mens hele 19 prosent setter seg på gjerdet. Men det er alvorlig for Frp at de knapt henter en ny velger.

Arbeiderpartiet befinner seg i motsatt ende av skalaen. 39,8 er sterkte tall. Frem 3,3 prosentpoeng siden før budsjettet og høyeste notering siden august 2011.

Bakgrunnstallene viser at 87 prosent av Arbeiderpartiets velgere fra i fjor høst er lojale, samtidig som partiet henter 40.000 velgere fra Frp. I tillegg er det en økende andel av velgere som stemte på SV og Venstre som nå svarer Ap. Partiet henter også mange velgere som ikke stemte ved stortingsvalget.

Høyre får 23,4, ned 1,9. Bakgrunnstallene viser en lojalitet på 67 prosent. Høyre opplever ikke økende lekkasje til Ap, men det er flere av partiets tidligere velgere som setter seg på gjerdet.

KrF klatrer tilbake til 5-tallet med 5,4. Hver sjette velger fra i fjor høst sitter på gjerdet.  Venstre får 4,9 (- 0,3). Partiets lekkasje til Ap er økende, mens de mister noen færre til Høyre.  Det er forøvrig verdt å merke seg at KrF og venstre ikke henter velgere fra Høyre og Frp etter budsjettet.

Senterpartiet får 5,4 (+ 1,2). Hver sjette velger fra i fjor høst går til AP. For SV er situasjonen den samme, med 4,4 (- 0,3) er partiet over sperregrensen. De Grønne faller derimot under etter tre måneder over.  De Grønne har forøvrig de mest lojale velgerne. Rødt er denne gang inne på Stortinget fra Oslo med 2,0 + 0,4).

Verdt å merke seg er det også at andelen som oppgir partipreferanse øker med 2,5 prosentpoeng til 79,9 prosent.

Her kan du følge utviklingen i målingene