Rekord for Høyre

Med ett år igjen til valget ligger Høyre an til rekordresultat.

TAR BØLGEN: Høyres lokalpolitikere med Bergensordfører Trude Drevland i spissen jubler for Erna SOlberg. (Foto: Jan-Morten Bjørnbakk / NTB scanpix)

TAR BØLGEN: Høyres lokalpolitikere med Bergensordfører Trude Drevland i spissen jubler for Erna Solberg som får rekordtall på TNS Gallups kommunevalgbarometer for TV 2, ett år før kommunevalget. . (Foto: Jan-Morten Bjørnbakk / NTB scanpix)

Kommunevalgbarometeret TNS Gallup har laget for TV 2 i september gir en oppslutning på hele 32,7 prosent, noe som ikke bare gjør Høyre til landets største parti, men et slikt resultat vil være bedre enn rekordvalget i 1979 og dermed tidenes beste for partiet.

Bakgrunnstallene viser at mer enn hver tredje mann sier de vil stemme på Høyre når de blir spurt om kommunevalg, mens tallene er noe lavere blant kvinner, hvor Arbeiderpartiet er størst.

Høyres sterkeste aldersgruppe er mellom 30 og 44 år, Høyre er størst i Oslo og Akershus, Sør- og Vestlandet, mens de er jevnstore med Ap på Østlandet.  Høyre har tilsig fra velgere som sier at de vil stemme på alle de andre stortingspartiene ved stortingsvalg,

Intervjuene er gjort samtidig med stortingsgallupen i september og det er dermed de samme personene som har fått begge spørsmålene.

kommunetall-sept14

Forskjellen mellom hva folk svarer på spørsmål om stortingsvalg og kommunevalg er merkbar. For Arbeiderpartiet er det normalt med lavere tall ved kommunevalgspørsmål. Selv om 83 prosent av stortingsvelgerne henger med på kommunevalgspørsmålet, taper de litt både til Høyre i byene og til Senterpartiet.

Også Frp ligger normalt lavere når velgerne blir spurt om hva de vil stemme ved kommunevalg. 8,9 er marginalt lavere enn i juni da Frp fikk 9,4 på kommunevalgbarometeret. Tallene viser at tre av ti som svarer Frp på spørsmål om stortingsvalg sier Høyre når det blir spørsmål om kommunevalg.

For Høyre er tallene solide. Partiet er størst blant velgere under 45 år  og Terje Sørensens beregninger for TV 2  viser at partiet kan kapre makt i svært mange av de 114 største kommunene ved valget.

Beregningene viser at Høyre nok en gang ligger an til å få godt grep om de fleste av de store byene. Nå har Arbeiderpartiet lansert sin partisekretær Raymond Johansen som byrådslederkandidat i Oslo i et håp om å vinne tilbake makten i hovedstaden.

73,7 prosent av de spurte svarte på spørsmålet om hva de ville stemme ved kommunevalg, som er høyere enn de 64,2 prosentene som stemte ved forrige kommunevalg.

Nå er det et år igjen til valget. Tror du Høyre setter ny rekord og blir større enn Ap slik tallene viser i dag?