Styringstillegget borte for Ap

Mens det var jevnt mellom blokkene i mars, viser apriltallene at vi nesten er tilbake til valgresultatet.

BLÅST BORT: Mesteparten av styringstillegget forsvant  fra mars til april. Dermed er blokkene nesten tilbake til valgresultatet.  (Foto: Cornelius Poppe / NTB scanpix)

BLÅST BORT: Mesteparten av styringstillegget forsvant fra mars til april. Dermed er blokkene nesten tilbake til valgresultatet. (Foto: Cornelius Poppe / NTB scanpix)

Arbeiderpartiet kunne i mars notere seg for 35,2 prosent som var den høyeste oppslutningen TNS Gallup har målt for TV 2 på to år.  Den høye oppslutningen ga god uttelling i mandatfordelingen g Arbeiderpartiet fikk hele 68 mandater. Dermed var det nesten dødt løp mellom blokkene på marsmålingen.

En måned senere viser målingen 33,0,en tilbakegang på 2,2 prosentpoeng. Ikke dramatisk og fortsatt langt over valgresultatet på 30,8 som ga 55 mandater. Men det meste av det såkalte “styringstillegget” forsvinner og fallet gir Arbeiderpartiet bare 58 mandater, en nedgang på hele 10 sammenlignet med mars.

Dermed øker også avstanden mellom de politiske blokkene i april, som nesten er tilbake på valgresultatet når de borgerlige partiene får 95 mandater (- 1) og de rødgrønne 73 (+ 1), mens De Grønne beholder sitt ene mandat.

Målingen er tatt opp i en uke preget av spekulasjoner rundt Jens Stoltenbergs kandidatur som ny generalsekretær i NATO. Nær halve målingen er gjennomført etter at Stoltenberg fredag ettermiddag kunngjorde at han går av som leder i Arbeiderpartiet.

Arbeiderpartet har fortsatt de mest lojale velgerne, 90 prosent som stemte på partiet i september ville gjort det samme i dag, men bakgrunnstallene viser en klar nedgang blant kvinner sammenlignet med mars. Tallene viser også at nedgangen kommer blant velgere under 45 år. I de samme aldersgruppene kan Høyre notere seg for en fremgang. Høyre går også klart frem blant kvinner.

Høyre får på aprilmålingen sin høyeste oppslutning etter stortingsvalget. Med en fremgang på 1,9 prosentpoeng kan det største regjeringspartiet notere seg for 29,5.  I den første fasen av valgkampinnspurten lå Høyre over 30 prosent, men forrige gang partiet lå over 30 prosent var 11. august i fjor.

Fremskrittspartiet sliter derimot i motbakke. Nedgangen på 0,3 prosentpoeng fra mars er ikke statistisk signifikant, men 11,3 prosent er likevel den laveste oppslutningen TNS Gallup har målt for partiet siden august 2001. Bakgrunnstallene viser at Frp mister flest velgere til Høyre, samtidig som mange av Frp-velgerne fra i fjor høst setter seg på gjerdet.

Venstre er fjerde størst med 6,1 prosent, som ville gitt 10 mandater. Partiet står sterkest blant de unge og i Oslo/Akershus. KrF øker til 5,9 prosent, mens Senterpartiet og SV begge får 4,5 prosent. Miljøpartiet De Grønne får 3,5 prosent.

Følg utviklingen i TV 2s partibarometer