Forspranget er rekordstort

De borgerlige øker forspranget tilde rødgrønne til  hele 14 prosentpoeng en uke før valget.

blokkene2

Bare målingen 12. august (nr 2 i tidsserien av TNS Gallups målinger for TV 2 denne valgkampen) har vist større borgerlig ledelse enn målingen som ble presentert en uke før valglokalene stenger. Mens de rødgrønne går tilbake til 39,6 prosent (- 2,3) får de borgerlige partiene samlet 55,1 (+ 2,0). For andre måling på rad er alternativet Høyre/Frp større enn de rødgrønne med 43,6 (+ 1,5). Selv et alternativ med Høyre/KrF/Venstre nærmer seg med 38,5 prosent.   Også mandatmessig drar de borgerlige partiene fra med ytterligere to mandater sammenlignet med målingen søndag.

Mens 71 prosent av Arbeiderpartiets velgere fra 2009 sier de vil stemme på partiet igjen, er det 20 prosent som har skiftet parti. Halvparten av de som forsvinner går til Høyre. Omregnet til antall velgere er det dermed 92.000 tidligere Ap-velgere som sier de vil stemme Høyre, mens det bare er 20.000 som går motsatt vei.

Høyre har en lojalitet på 81 prosent, mens 15 prosent av velgerne fra 2009 har funnet seg et annet parti, bare fem prosent sitter på gjerdet.

Fremskrittspartiet har en lojalitet på 67 prosent, mens 27 prosent går til andre partier, de fleste av dem til Høyre. Hele 132.000 av Frp-velgerne fra 2009 sier de vil stemme Høyre, mens 33.000 går motsatt vei.

KrF har denne gang de mest lojale velgerne. Hele 84 prosent som stemte KrF i 2009 vil gjøre det igjen. 8 prosent har funnet seg et nytt parti og 8 prosent sitter på gjerdet. Samtidig henter KrF nå velgere fra de andre stortingspartiene.

63 prosent av Senterpartiets velgere fra 2009 er lojale. 21 prosent har funnet seg et nytt parti, mens 16 prosent sitter på gjerdet. Men Senterpartiet henter nå så få nye velgere at de nærmer seg sperregrensen med bare 4,1 prosent.

SV slår denne gang Venstre i lojalitet. Mens 56 prosent av SV-velgerne fra 2009 vil stemme på partiet er tilsvarende tall for Venstre 55. Mens 34 prosent av SV-velgerne har funnet seg et nytt parti, halvparten av dem Ap, er det 30 prosent av venstres velgere som har skiftet parti. SV har bare 10 prosent på gjerdet, mens Venstre har 16 prosent.

61 prosent av velgerne som satt hjemme sier de vil gjøre det samme om det var valg i morgen, mens en høy andel av førstegangsvelgerne er mobilisert. Flest av de unge sier de vil stemme Arbeiderpartiet og Høyre.

Sammenligner vi situasjonen en uke før valget i 2009 med situasjonen i kveld for de rødgrønne, ligger de 4,9 prosentpoeng dårligere an.

Fortsatt er det en svært høy andel av velgerne som oppgir partipreferanse. Hele 83,3 prosent. Spørsmålet er hvem som klarer å mobilisere og hvilke velgergrupper som blir sittende hjemme.