Avstanden øker igjen

Med åtte dager igjen til valget er avstanden mellom blokkene igjen nesten like stor som ved inngangen  til valgkampen.

blokkene

Kurven over viser utviklingen for blokkene på de åtte målingene TNS Gallup så langt har laget for TV 2 denne valgkampen. De borgerlige partiene kan notere seg for en samlet oppslutning å 53,1 prosent, mens de rødgrønne får 41,9.  Mens de to siste målingene fra TNS Gallup har vist at de rødgrønne har tatt innpå den borgerlige ledelsen, øker forspranget igjen til 11,2 prosent . Dermed er den borgerlige ledelsen nå nesten like stor som den var på den første målingen i august der forspranget var 11,7 prosentpoeng. På søndagens gallup får Høyre og Frp igjen høyere oppslutning enn de rødgrønne.

Med en ukes beinhard valgkamp viser tallene fra TNS Gallup at svært mange av velgerne som stemte ved forrige stortingsvalg nå er mobilisert. På denne målingene er det særlig tidligere Frp-velgere som hopper end fra gjerdet. Knapt noen sitter igjen på gjerdet. Også for de fleste andre partiene hopper nå stadig flere velgere ned fra gjerdet, slik at partiene må kjempe med hverandre om velgerne for å vokse ytterligere.

Mens sju av ti velgere som stemte i 2009 sier de vil stemme på det samme partiet, er det 21 prosent som oppgir at de har byttet parti, mens ni prosent har satt seg i sofaen. Blant de som ikke stemte sier 58 prosent at de ikke vil gjøre det denne gangen heller, mens 42 prosent oppgir et parti de sier de vil stemme på.

Hvor lojale velgerne er med sitt tidligere parti har mye å si for oppslutningen. Arbeiderpartiet har hentet ned mange fra gjerdet så langt i valgkampen og gått fra rundt 60 prosent til 72 prosent av velgerne fra 2009 som sier de vil stemme på partiet igjen. 17 prosent av Ap-velgerne sier de har skiftet parti, omlag halvparten av dem har gått til Høyre.

Fremskrittspartiet har styrket grepet om egne velgere og kan nå i likhet med Arbeiderpartiet vise til at 72 prosent av velgerne fra 2009 er lojale. 26 prosent har skiftet parti, de aller fleste har gått til Høyre, mens det knapt nok er tidligere Frp-velgere som sitter på gjerdet.

Høyre har fortsatt de mest lojale velgerne med 79 prosent. 15 prosent har skiftet parti, de fleste av dem har gått ril Arbeiderpartiet og Frp, mens det er stadig færre tidligere Høyrevelgere som sitter på gjerdet.

KrF er også oppe i en lojalitetsprosent på 76, mens 15 prosent har skiftet parti. Senterpartiet kan vise til 64 prosent lojale velgere, mens 23 prosent har skiftet parti, Venstre har 54 prosent lojale velgere, mens 31 prosent har skiftet parti, mens SV har de minst trofaste velgerne. Bare 49 prosent av SV-velgerne fra 2009 vil stemme på partiet, mens 36 prosent har funnet seg et nytt parti. SV mister flest til Arbeiderpartiet, men også de fleste andre partiene nyter godt av velgerflukten fra SV.

For fire år siden vant de rødgrønne med knappest mulig margin. Sammenligner vi dagens 41,9 prosent med situasjonen på målingen fredag en drøy uke før valget for fire år siden hadde de tre partiene 46,8 prosent. Dermed ligger de rødgrønne nå 4,9 prosentpoeng dårligere an enn for fire år siden når vi går inn i den siste uken med valgkamp.