Så mange må de rødgrønne vinne

Husker du 36,9? Nå har de tre regjeringspartiene lavere oppslutning.

LANGT ETTER: De rødgrønne partiene må vinne over 5000 nye velgere hver dag, uten å miste noen nye, dersom de skal kunne vinne valget. (Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix).

70 døgn før valglokalene stenger publiserer TV 2 den siste målingen fra TNS Gallup før sommeren.  Den viser klart flertall for regjeringsskifte med 58,3 prosent for de borgerlige partiene mot regjeringspartienes 36,3.  Dermed ligger de tre rødgrønne regjeringspartiene dårligere an enn 36,9 som tidligere statsminister Thorbjørn Jagland (Ap) stilte som «ultimatum» til velgerne for å fortsette.

Arbeiderpartiet ligger med 28,4 an til å gjøre sitt nest dårligste valg i moderne politisk historie, SV ligger for andre måling på rad under sperregrensen, en grense Senterpartiet også balanserer på denne gangen. Dermed står to av de tre regjeringspartiene i faresonen for å bli minipartier med bare en eller to representanter på Stortinget.

Mest alvorlig er situasjonen for SV. bakgrunnstallene viser at bare en av tre velgere fra 2009 vil stemme på partiet i dag, mens to av tre har stukket av.  Nesten hver fjerde har satt seg på gjerdet, som kan gi et visst potensiale i kampen mot sperregrensen, men like mange har rømt til Miljøpartiet De Grønne og Rødt. I tillegg mister SV velgere til alle de andre stortingspartiene unntatt Frp.

Også for Senterpartiet er situasjonen alvorlig når bare litt over halvparten av velgerne fra 2009  sier at de vil stemme på partiet. Sp mister ingen velgere til sine rødgrønne venner, alle som forlater SP til fordel for et annet parti går til de borgerlige, og det er flere enn som setter seg på gjerdet.

I Arbeiderpartiet vil sikkert partistrategene tolke det som et stort potensiale at 20 prosent av velgerne fra 2009 har satt seg på gjerdet. Det er dobbelt så mange som partiet mister til Høyre og Frp. Bare 63 prosent av Ap-velgerne er lojale mot partiet, som må se seg slått av Høyre blant velgere under 45 år og i alle landsdeler sør for Dovre.

Erna Solberg ser ut til å virke som en magnet på velgerne. Med 34,1 prosent (+ 3,5) er dette Høyres sterkeste tall siden februar. Da trodde mange at høyrebølgen var på topp og at oppslutningen ville falle frem mot valget. I dag ligger Høyre an til å gjøre sitt beste valg på 104 år.

Om vi skal lete etter faresignaler for Høyre er det at partiet nesten er fullmobilisert. Bare sju prosent av velgerne fra forrige stortingsvalg sitter på gjerdet. 86 prosent er lojale, svært få forsvinner til andre partier, mens de henter store velgergrupper fra alle de andre stortingspartiene.

Likevel ligger Frp med 14,5 bare en promille fra sitt tredje beste stortingsvalgresultat. Venstre er fjerde største parti med 5,1 og KrF klatrer over sperregrensen.

TV 2s mandatfordeling viser at målingen ville gitt flertall til Høyre og Frp med 90 mandater. Alternativet Høyre, KrF og Venstre er heller ikke langt unna med 81. Dersom Senterpartiet forlater venstresiden og finner tilbake til de tidligere sentrumskameratene KrF og Venstre har en blokk med Høyre-sentrum flertall med 88 mandater.

Verdt å nevne er også De Grønne som denne gang får sin beste stortingsmåling fra TNS Gallup med 2,0 prosent. Dermed mangler de bare 47 stemmer på mandat i Oslo.

I 70 døgn skal politikerne kjempe om din stemme.  Erfaringene fra tidligere valg viser at en del vil bytte parti, noen mobiliseres opp fra sofaen, mens andre mobiliseres ned.

Omregnet til antall velgere viser julimålingen fra TNS Gallup at de rødgrønne har et nettotap på 156.000 velgere til de borgerlige. I tillegg har de 150.000 flere 2009-velgere på gjerdet enn de borgerlige. De rødgrønne må også hente noen nye velgere som satt hjemme i 2009 i tillegg til å kapre nye velgere som ikke hadde stemmerett for fire år siden.

TV 2s tallknuser Terje Sørensen har regnet ut at de rødgrønne dermed må vinne 381.000 velgere, uten at de mister noen nye. Det betyr at regjeringpartiene må vinne over 5000 velgere hver eneste av de 70 dagene som gjenstår til valglokalene stenger.

Tror du de rødgrønne beholder makten etter 9. september?

Sjekk hvem som er inne på Stortinget om  målingen blir valgresultatet  

 

 • venstresiden

  Morsomt hva enkelte skriver her. Ordet løfte vil få en helt ny mening med en ikke-sosialistisk regjering. høyre og Frp vil ikke ha råd til å gjennomføre de og Frp, Krf og Venstre vil bli rævkjørt at høyre. Så håper folk tar til vettet og stemmer rød-grønt ved valget. Og da er det ett parti som gjerne kan komme seg ut av regjering og i opposisjonen, men stem SP og AP. SP er ikke som drittpartiene Krf og venstre. Synd at Sandra Borch ikke skal bli SP-politiker enda og synd og trist at Borten Moe trekker seg.

 • venstresiden

  Uansett om dette er tilfelle, så vil det aldri bli bedre med en ikke-sosialistisk regjering. Morsomt at del later til å tro det.

 • joel

  Det kan ikke være sånn at alle kan være med på en slik partietest. Det må småpartien akseptere og finne seg i.

 • Anonym

  Samme søren hvem som får styre, men:

  Det blir viktig å føre en restrektiv linje både i forhold til smugling, illegal innvandring, uakseptabel fremtreden og i forhold til ren svindel av den norske stat (våre skattepenger)! Dette gjelder alle, ikke bare utlendinger.

  Det farter dessuten nå tusenvis av østeuropeere rundt i store varevogner som de først bruker til å smugle inn og deretter for frakt av tjuvgods ut. Noen få av dem blir tatt og blir klappet på skuldra og sendt videre med en bønnfallende anmodning om å slutte å stjele. De eneste som forsvinner for godt, er de som har fått skikkelig juling av sivile lokale, irriterte borgervernere.

  Det bor og oppholder seg masse folk i dette landet som kun er ute etter å utnytte systemet og nyte godene, uten å yte en skjerv tilbake. Folk med uføretrygd er så opptatt med “svart-arbe” at de ikke har tid til å snakke med andre folk!

  Det må fremtvinges andre holdninger og det må reageres strengere mot alle som bruker, utnytter og kynisk misbruker systemet for alt det er verdt og ikke det det var tenkt som.

  Man må slutte å bruke enorme ressurser på bagateller som å ta folk som har kjørt 5 km for fort! Man må øke ressursene betraktelig og heller slå beinhardt ned på blant annet alle kjeltringene som driter i alt og alle, mens de ler av passiviteten og naiviteten til styresmaktene våre.

  Vet det blir reaksjoner nå, men bare klipp ut og lagre innlegget. Ta det heller frem igjen når Norge står på kanten av stupet. Det vil garantert skje der færre og færre gidder å jobbe, der oljebrønnene garantert vil gå tomme, og i et land der så utrolig mange skal utnytte hver cent av et system basert på felles nytte og felles innsats. Hvem skal til sist bidra til fellesskapets goder…???

 • Anonym

  Men gateoppkjøpene blir jo finansier av avkastning. Ser ikke problemet. Selvfølgelig skal Norge gi bistand for å hjelpe fattige land o.l. At pengene har gått til lederne har ingenting med saken å gjøre. Pengene har vært ment som bistand ergo er det bistand.

 • Anonym

  forbanna idiot!

 • Kurt I Pedersen

  NRK har en Valgomat der du kan teste hvilke parti du er mest enig med etter en spørsmålsrunde, TV2 har det samme i sin Partitest. Hvordan i alle dager kan det legges ut slikt når bare 9 av 16 partier er med. Hvis vi lever i et Demokrati må ting være på like vilkår og ikke som i dag der det sitter et etablissement og legger føringer på hvem og hva som skal formidles?

  STEM KYSTPARTIET for det er et av partiene som ikke er funnet verdig til å være med

 • Anonym

  Nja, den jeg svarte ble også slettet…

 • Trond

  Jeg forhåndsdømmer partiet fordi det lover 100 milliarder i skattelette samtidig som det skal bevilge 50 milliarder mer til vei og jernbane. Det betyr 150 milliarder som må dekkes inn et sted. Om vi kutter HELE vår u-hjelp utgjør dette 31 milliarder. Hvor skal de hente resten av pengene fra?

  Jeg har ikke sagt et eneste ord om uansvarlighet fra Høyres side, men så har heller ikke Høyre kommet med slike fantastiske lovnader.

  Hvis naboen din sier han har gått ned 100.000 i inntekt og samtidig kjøper seg garasje til 50.000 kroner, hadde du lurt – ikke sant? Det er det jeg prøver fortelle ang. FrP.

 • Trond

  Siden du tydeligvis ikke klarer få med deg hele bildet:
  Norge er medlem av EØS.
  Dette betinger at vi må betale en kontingent.
  I EU er det besluttet at midler skal omfordeles til de fattigste medlemslandene.
  Dette styres ved hjelp av fadderordninger.
  Norge er i år fadder for Romania.
  Deler av vår kontingent skal gå dermed gå direkte til det landet vi er fadder for, som er Romania.
  Norge bestemmer selv på hvilke områder vi skal bidra med disse midlene.
  Nå har Regjeringen valgt flere ulike områder, hvorav ett er støtte til Justissektoren, altså Politi, med 200 millioner kroner.

  Jeg gjentar, dette er ikke for å være snill, men det er en del av kontingenten man må betale for å være med i EØS.

 • per johnny halden

  JEG synes det er merkelig at de rødgrønne aldrigsnakker om sin egen politikk , de vil jo ikke innrømmeat de ikke har fulgt opp sine lovnader ,, jeg har nå i
  over et halv år , spurt om de vil svare på hva de har
  gjort , men aldrig fått noen svar ,, Når det er snakk
  om sløsing med penger , så kan de vel også si hvorfor de gir millioner til IKT utstyr tll politiet i polen
  for Norske skattebetaleres penger ,, , mens her i Norge har vi ikke råd til å gi penger til opprustning til vårt eget politi ,,, DA kan
  det vel ikke være rart , at frp vil bruke mere penger

 • per johnny halden

  Helt enig med deg ,ang Stoltenberg,det er jo fri reklame for Jens Stoltenerg og AP. Det er jo tydelig å se hvem media NRK støtter.

 • per johnny halden

  Takk for din støtte ..

 • per johnny halden

  Ærlig talt AP.er ,den norske modellen er jo ditt parti og Jens Stoltenberg . Jeg akter ikke være noen kjære for deg,slutt å være så herskesyk her . Du burde være mere sakelig i dine innlegg,eller så synes jeg du burde la være å uttale deg her .
  Håper at tv 2 stryker dine spydige innlegg.jeg synes det er rart tv2 tillater dette .
  Istenfor å ha sakelige argumenter her.

 • per johnny halden

  Du er vel en arogant AP.er du da? , Når svarer meg på den måten.
  Du burde vært strøket her når du slenger drittbemerkninger til meg.
  Du burde heller skrevet inn her med ditt navn.istedenfor å skjule deg bak et kallenavn .

 • per johnny halden

  hvorfor alt kritikk mot FRP,hvordan kan du forhåndsdømme et parti som ikke har sitti i regjering .

 • Anonym

  “Hvis du ikke bestemmer deg for neste skritt, blir du stående hele livet på ett ben.”

 • Anonym

  Niks von triks om det er Stoltenberg du ser på som “The Boss”!
  Og; hvorfor må Erna kjøpe seg “tredemøller” i flertall?

 • Anonym

  _Du_ er toppen av arroganse! Først rakker du ned, og deretter begår du den store herskerteknikksynden å kalle samme meningsmotstander for “kjære”.

 • Anonym

  Er det noe du ikke bør kalle “per johnny halden”, så er det “din arogant frper”!

 • Anonym

  I tillegg til at “Arbeider”partiet (jeg skriver “Arbeider”partiet slik jeg har gjort i veldig lang tid, da jeg mener de ikke mer er et arbeiderparti med og for arbeiderne her i landet) i mange år har fått og fremdeles får en meget stor pengesum fra Landsorganisasjonen i Norge (LO), så har også partiene SV og Sp fått og fremdeles får pengestøtte fra LO. Det blir også nå partiet Rødt tilgodesett med fra LO.

 • Anonym

  Jeg tror Jensemann bare kan ta det ro. Når media ,med NRK i spissen begynner å kjøre frem Stoltenbergfamilien i fri utfoldelse enda mer enn hittil, så snur det seg. De begynner å gi ut biografier om hverandre, bøker kommer ut om “krigsheltene” i familien og de vil kunne delta i alle koseprogrammer i media.
  Og sannelig vil vel selveste “Stoltenbergsangen” bli med i Dagsrevyen noen ganger i år også?
  Og så , den siste uka kommer bilder av Jens fra besøk i barnehager og skoler: “Hei, Jens heter jeg”. Og bilder der han setter seg på huk foran pensjonist på aldershjemmet og stryker ham/henne på kinnet. ( og når han har gått kjøres vedkommende tilbake på tomannsrommet!

 • Trond

  Ang. samferdsel – se her: http://www.vg.no/reise/artikkel.php?artid=10104942

  Angående skole, kan du lese om PISA-undersøkelsen her. Norge ligger over snittet og foran land som Sverige og Danmark:

  http://www.pisa.no/resultater/index.html

  Her er noe av hva OECD skriver om norsk helsevesen:
  Resources in the health sector

  Norway employs more human resources in the health sector than most OECD countries. In 2011, Norway had 3.7 practising physicians per 1000 population, compared with an average of 3.2 in OECD countries. Norway also employed more nurses than most other OECD countries (12.9 per 1000 population), well above the OECD average of 8.7.1

  On the other hand, there were only 3.3 hospital beds per 1000 population in Norway in 2011, well below the OECD average of 4.8. As in most OECD countries, the number of beds per capita in Norway has fallen over time, coinciding with a reduction of average length of stays in hospitals.

 • LiiIiikEaBau5

  Åpenhet og solidaritet har det med mennesker å gjør ikke TV2, din arogant frper!

 • LiiIiikEaBau5

  Arogante? Hva er Siv? Kan du kjære frper forklare meg den norske modellen?

 • Trond

  Så du mener det ikke er kritikk mot de rødgrønne i innleggene?

  Men du har et poeng. Det er mange innlegg her som dømmer FrP, og veldig få som dømmer Høyre. For min del skyldes det ikke minst at jeg stoler på at Høyre har en ansvarlig pengebruk som fører til stabil og forutsigbar rente.

  FrP lover 100 milliarder mer i skattelette (dette betyr mindre inntekter til Staten). Samtidig skal de bruke 50 milliarder mer – og det bare på vei og jernbane (utgiftene). I tillegg har de lovet en vesentlig oppgradering av norske, offentlige bygg (ikke tallfestet – men definitivt utgifter.

  Selv om de kutter absolutt all u-hjelp og bruker mindre penger på innvandring, kutter i pressestøtte og andre kulturmidler kommer de ikke i nærheten av 50 milliarder i kostnadsreduksjon.

  Hvordan skal resten finansieres?

  Enten betyr det at man skal ta av oljefondet, eller så skal man skjære i trygdeytelsene. Og da skal det skjæres hardt og hos mange. Om det kuttes 20.000 kroner fra 200.000 trygdemottakere dekker man fortsatt inn kun 40 milliarder.
  FrP er svært forsiktige med å innrømme det direkte, men at man ønsker “se nærmere på Handlingsregelen” betyr nok at man ser for seg et aldri så lite jafs av Oljefondet.
  Smarte, rike mennesker bygger opp fond, og når det er stort nok kan man leve godt på avkastningen. FrP ønsker tømme det fondet, og da kan vi ikke leve på avkastningene i fremtiden.
  Skjer det slik FrP lover, vil det være meget uheldig på lang sikt. Skjer det slik H vil, klarer ikke FrP opprettholde sine valgløfter, de heller. Blir V og KrF med i en regjering må FrP svelge enda flere kameler. Det kommer bare an på hvor store de ulike partiene blir, og hvor mye makt de da vil få.

 • per johnny halden

  Joda man må være rimelig borte vekk når man ikke kan se
  hvordan våres veier ser ut , og infrastrukturen i våres skoler
  og sykehus , basenger uten vann , et helsevesen , med tak
  som raser ned i nærheten av pasienter , pluss fattigdommen
  som har økt kraftig , politi med dårligt IKT utstyr , få politi i
  gatene ,,,,, Kan du nå forklare meg hvorfor DU ikke ser det
  og hvorfor du ikke kan snakke om de rødgrønnes POLITIkk

 • Anonym

  Hvordan begrunner du din påstand om at dette landet er dårligere enn de fleste? Hvor har du hentet disse faktaene? Du må klare å komme opp med faktabaserte kunnskaper om dette. Regner med at du kan ramse opp seriøse tall rundt din elleville påstand!Kom gjerne opp med disse enorme usosiale avgiftene og skattene. Hva konkret kan du begrunne dette med?

 • per johnny halden

  AP og Stoltenberg snakket om … ÅPENHET SOLIDARITET..OG DEMOKRATI ingen i dette landet , kan vel si at dette stemmer med noe sannhet , allså prat og ingen sannhet … Hvorfor skal de i nor ha dobbelt
  stemmer , i forhold til resten av landet . Hvorfor skal ap få det meste av
  pengene i LO , Når Over halvparten stemmer et annet parti … Når 80% av
  landets aviser eies av ap .. Og at NRK og TV 2 blir styrt av ap ….. ER det
  dette man kaller , ÅPENHET SOLIDARITET og DEMOKRATI . Det er det
  ikke i mitt hode……..

 • per johnny halden

  Løftebrudd hos FRP? de har jo ikke sitti regjering engang .
  Man kan jo ikke bare forhåndsdømme FRP .om de skulle danne regjering til høsten sammen med høyre.
  Du får smøre deg med tolmodighet ,vente å se hva som skjer,om de borgelige vinner til høsten.

 • Yrkessjåføri40år

  Å så må en være ennå mer borte vekk når en ikke evner å se årsaken til at vi har klart oss som vi har, Oljekronene renner inn fortere en kronetellerne i Norges bank klarer å mestre !!+ enorme inntekter fra usosiale avgifter og skatter. Ennå så er dette Lands “form”, når det gjelder det meste av det som er viktig, dårligere en de fleste andre land !! Helsevesen, eldreomsorg, skole, samferdsel ,Dette er noen stikkord som Du, Mogens og AP mannen kan sitte og fundere på wergeland123.

 • Michel Edgar

  Rødt får ett mandat – stem R for å få inn Bjørnar Moxnes og et grønt antikapitalistisk parti som er nei til NATO! http://politisk.tv2.no/spesial/partibarometeret/maalinger/10549/

 • Åge Fred Gram

  Måtte det bare vare.Men Treholt og Øygard kan hjelpe AP til høyere oppslutning for de er jo forbilder.

 • Trond

  Du skjønner nok hvor det trykker. Det er innvandrerne som er den viktigste motivasjonen for et regjeringsskifte.

 • Trond

  Selvsagt vil det måtte blir løftebrudd på FrP også. De lover jo dobbelt så mye som alle andre partier – og så skal de samarbeide med Høyre?
  Høyre vil ikke kjøre FrP-politikk, og med mindre Høyre blir totalt overkjørt i en regjering, betyr det masse løftebrudd fra FrP.
  For øvrig kan jeg leve helt fint med det. FrP har tenkt å bruke mye mer penger enn alle andre partier på Stortinget. Dette skal skje samtidig som de lover mye mer skattelette enn alle andre partier på Stortinget. Mer utgifter og mindre inntekter hører ikke sammen, Per Johnny. Da blir det budsjettunderskudd.
  Det er sjelden bra.

 • Anonym

  Få Norge på fote igjen? Du har ikke fått med deg at dette landet er ett av verdens beste land å leve i ? Med stø kurs gjennom flere år, har dette landet unngått det meste av finanskrisen, som sprer seg utover hele Europa. Man må være rimelig borte vekk, når man ikke klarer å se hva slags “form” dette landet befinner seg i !

 • per johnny halden

  Tviler på om AP vinner til høstens valg, mere arogante politikere som i AP finnes ikke i andre partier.

 • per johnny halden

  Hvordn kan du forhåndsdømme FRP .de har aldri sitti ved makta og fått vist hva de duger til.
  De som har ødelagt Norge er jo den rødgrønne regjeringa.med alle lovnader og løfterudd i 8 år.

 • per johnny halden

  .Jeg håper ikke at de rødgrønne vinner valget til høsten,man må ha en regjering man må stole på .
  At de gjennomfører det som loves føre valget,at den nye regjeringen ikke driver med svertekampange mot andre partier ,.
  Slik den rødgrønne regjeringa har gjort i alle disse år de har sitti ved makta i 8 år.
  Jeg har stor tro på at FRP kommer til å få gjennomført politikkrn sin,det er tragisk hvordan folk dømmer FRP nedenom og hjem.
  FRP har alfri sitti i en regjering og vist hva de duger til,jeg har som sagt troen på at FRP er mere ærlig og åpen enn hva AREIDERPARTIET er.

 • LiiIiikEaBau5

  Selvsagt The Boss vinner igjen! Slutt å krangle om dette. Hverken Erna eller Siv kommer i makta i september. Erna må kjøpe seg tredemøller og Siv må lære seg den norske modellen før de starter med politikk igjen.

  Tusen takk!

 • LiiIiikEaBau5

  Frp får Norge på fote igjen? De kommer til å ødelegge alt! De lover noe som er ikke mulig. Siv galskap heter det!

 • Anonym

  Rød grønt er ute. i denne omgangen. Nå er spørsmålet hvordan velgerne fordeler makten mellom Høyre og Krf og Frp og Venstre.

  Hvis velgerne gir like mye til
  H+Frp som

  til HkrfV så bli ret ideelt. Erna kan da slappe av og forhandle UTEN press.

 • Anonym

  Venstre,s Trine Skei Grande og Audun Lysbakken iinngår allianse vedrørende miljøsaken.
  Iflg Dagbladet 1.juli ble det avholdt et felles møte hvor Venstre og Sv, vil kjempe sammen mot de store partiene.
  Trine Skei Grande mener Venstre i samarbeid med Høyre og KrF vil nå mye lengre enn de andre alternativene når det gjelder miljø.
  Jeg merker meg at at Frp ikke er med i Venstres verden. Så kjære velgere sørg for at Frp styrkes ved valget. Så får minipartiene Venstre og Sv leve sammen i sin andedam.

 • jostein
 • tovethalhammer

  Et megasterkt Frp pluss Høyre, UTEN særpartiene Venstre og KrF, vil få Norge på fote igjen.
  Stem vekk den rød / grønne ødeleggende gjengen i september, godt valg folkens.

 • Scrotum_Perineum

  At det går dårlig for Jens og de RødGrønne er ingen overraskelse.
  Heller et friskhetstrekk ved samfunnet. God valg alle sammen.