Så mange må de rødgrønne vinne

Husker du 36,9? Nå har de tre regjeringspartiene lavere oppslutning.

LANGT ETTER: De rødgrønne partiene må vinne over 5000 nye velgere hver dag, uten å miste noen nye, dersom de skal kunne vinne valget. (Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix).

70 døgn før valglokalene stenger publiserer TV 2 den siste målingen fra TNS Gallup før sommeren.  Den viser klart flertall for regjeringsskifte med 58,3 prosent for de borgerlige partiene mot regjeringspartienes 36,3.  Dermed ligger de tre rødgrønne regjeringspartiene dårligere an enn 36,9 som tidligere statsminister Thorbjørn Jagland (Ap) stilte som «ultimatum» til velgerne for å fortsette.

Arbeiderpartiet ligger med 28,4 an til å gjøre sitt nest dårligste valg i moderne politisk historie, SV ligger for andre måling på rad under sperregrensen, en grense Senterpartiet også balanserer på denne gangen. Dermed står to av de tre regjeringspartiene i faresonen for å bli minipartier med bare en eller to representanter på Stortinget.

Mest alvorlig er situasjonen for SV. bakgrunnstallene viser at bare en av tre velgere fra 2009 vil stemme på partiet i dag, mens to av tre har stukket av.  Nesten hver fjerde har satt seg på gjerdet, som kan gi et visst potensiale i kampen mot sperregrensen, men like mange har rømt til Miljøpartiet De Grønne og Rødt. I tillegg mister SV velgere til alle de andre stortingspartiene unntatt Frp.

Også for Senterpartiet er situasjonen alvorlig når bare litt over halvparten av velgerne fra 2009  sier at de vil stemme på partiet. Sp mister ingen velgere til sine rødgrønne venner, alle som forlater SP til fordel for et annet parti går til de borgerlige, og det er flere enn som setter seg på gjerdet.

I Arbeiderpartiet vil sikkert partistrategene tolke det som et stort potensiale at 20 prosent av velgerne fra 2009 har satt seg på gjerdet. Det er dobbelt så mange som partiet mister til Høyre og Frp. Bare 63 prosent av Ap-velgerne er lojale mot partiet, som må se seg slått av Høyre blant velgere under 45 år og i alle landsdeler sør for Dovre.

Erna Solberg ser ut til å virke som en magnet på velgerne. Med 34,1 prosent (+ 3,5) er dette Høyres sterkeste tall siden februar. Da trodde mange at høyrebølgen var på topp og at oppslutningen ville falle frem mot valget. I dag ligger Høyre an til å gjøre sitt beste valg på 104 år.

Om vi skal lete etter faresignaler for Høyre er det at partiet nesten er fullmobilisert. Bare sju prosent av velgerne fra forrige stortingsvalg sitter på gjerdet. 86 prosent er lojale, svært få forsvinner til andre partier, mens de henter store velgergrupper fra alle de andre stortingspartiene.

Likevel ligger Frp med 14,5 bare en promille fra sitt tredje beste stortingsvalgresultat. Venstre er fjerde største parti med 5,1 og KrF klatrer over sperregrensen.

TV 2s mandatfordeling viser at målingen ville gitt flertall til Høyre og Frp med 90 mandater. Alternativet Høyre, KrF og Venstre er heller ikke langt unna med 81. Dersom Senterpartiet forlater venstresiden og finner tilbake til de tidligere sentrumskameratene KrF og Venstre har en blokk med Høyre-sentrum flertall med 88 mandater.

Verdt å nevne er også De Grønne som denne gang får sin beste stortingsmåling fra TNS Gallup med 2,0 prosent. Dermed mangler de bare 47 stemmer på mandat i Oslo.

I 70 døgn skal politikerne kjempe om din stemme.  Erfaringene fra tidligere valg viser at en del vil bytte parti, noen mobiliseres opp fra sofaen, mens andre mobiliseres ned.

Omregnet til antall velgere viser julimålingen fra TNS Gallup at de rødgrønne har et nettotap på 156.000 velgere til de borgerlige. I tillegg har de 150.000 flere 2009-velgere på gjerdet enn de borgerlige. De rødgrønne må også hente noen nye velgere som satt hjemme i 2009 i tillegg til å kapre nye velgere som ikke hadde stemmerett for fire år siden.

TV 2s tallknuser Terje Sørensen har regnet ut at de rødgrønne dermed må vinne 381.000 velgere, uten at de mister noen nye. Det betyr at regjeringpartiene må vinne over 5000 velgere hver eneste av de 70 dagene som gjenstår til valglokalene stenger.

Tror du de rødgrønne beholder makten etter 9. september?

Sjekk hvem som er inne på Stortinget om  målingen blir valgresultatet