Dette er velgerne som snur ryggen til Lysbakken

LILLESTRØM (tv2.no): 40.000 velgere som stemte på SV i 2009 har forlatt Audun Lysbakken & co til fordel for et annet parti.

I TRØBBEL: SV-leder Audun Lysbakken har byttet logo og grafisk profil for partiet, i et forsøk på å vinne tilbake tapte velgere. (Foto: NTB scanpix).

Til sammenligning er det bare 1100 nye velgere som stemte på et annet parti ved stortingsvalget i 2009 som har funnet seg til rette hos SV.  Det viser en analyse av alle meningsmålingene fra TNS Gallup etter at Audun Lysbakken ble valgt til leder for et år siden.

Mens en tilsvarende analyse på samme tid i fjor viste at 62 prosent av SV-velgerne fra 2009 var lojale mot partiet, viser tallene som er samlet inn de tolv siste månedene at det bare er 46,6 prosent som er sikre på at de vil stemme på partiet.

Over halvparten av velgerne som har snudd ryggen til SV går til Arbeiderpartiet, mens en av ti velgere som har forlatt SV går til Høyre. Nesten like mange har forsvunnet til Venstre, mens hver sjette SV-velger fra 2009 har funnet seg til rette hos “andre partier” som Miljøpartiet De Grønne og Rødt.

Samtidig henter SV svært få nye velgere. Blant de få nye kommer to av tre fra Arbeiderpartiet, og hver tiende fra Frp.

Seks av ti velgere som sier de vil stemme SV er kvinner. Men mens partiet ligger stabilt under sperregrensen blant menn, taper de oppslutning blant kvinner, og klart mest taper SV blant kvinnelige velgere under 45 år.

SV mister velgere i alle aldersgrupper,  men forholdsvis mest blant velgere mellom 30 og 44 år. Oppslutningen til SV går også mest ned blant velgere med lav inntekt.

42 prosent av velgerne som sier de vil stemme SV er ansatt i offentlig sektor.

Selv om gjennomsnittet av meningsmålingene ved landsmøtestarten i 2013 ligger på 4,6 prosent, viser alle intervjuene fra det siste året at SV bare ville kapret distriktsmandat i Oslo. Gjennomsnittet akkurat nå er nøyaktig det samme som det var da Audun Lysbakken ble valgt til leder for et kriserammet SV for et år siden.

En fersk måling som er laget i forkant av årets SV-landsmøte viser at bare 17,7 prosent av velgerne vet hvem som er leder i SV. Selv blant SVs egne velgere er det bare 45,1 prosent som vet at partilederen heter Audun Lysbakken.

I sin landsmøtetale ville ikke Lysbakken spå hvor høy oppslutning partiet får ved høstens stortingsvalg,

Analysen er laget på bakgrunn av intervjuer i TNS Gallups partibarometre for TV 2 i tidsrommet april 2011 – mars 2012, de månedene Audun Lysbakken har vært leder for SV. 

Sjekk flere tall i partibarometeret på tv2.no