Svingdørpartiet Venstre

Venstre kjemper for å krype over sperregrensen ved høstens stortingsvalg.

OVER STREKEN: Kan Trine Skei Grande løfte Venstre over sperregrensen? (Foto: SCANPIX).

 

Med 204 dager igjen til valget, viser det løpende gjennomsnittet av målingene at Venstre samler 4,6 prosent av velgerne.  Det betyr at Venstre ligger dårligere an enn for fire år siden, da de hadde 6,0 prosent på snittet av målingene, og manglet noen få tusen velgere på å nå sperregrensen på valgdagen.

Venstre har erfaring med å ligge både høyt og lavt på målingene tidlig i valgår. I 1997 falt partiet fra 7,1 til 4,5 prosent. I 1993 hadde de 2,9 prosent på snittet av målingene i februar, valgresultatet ble bare 3,6 prosent.
I 2005 hadde partiet et like lavt utgangspunkt med 2,9 i snitt i februar, men løftet seg gjennom valgkampen til 5,9 prosent, som var partiets beste stortingsvalg siden 1969.
Halvårstallene på TNS Gallups målinger fra høsten 2012 viser at 6 av 10 Venstre-velgere fra 2009 (59 prosent) er lojale mot partiet. 28 prosent av Venstre-velgerne har funnet seg et annet parti.

VENSTREKURVEN: Venstres oppslutning på gjennomsnittet av målinger siden 2005. (Skjermdump fra partibarometeret på tv2.no).

Klart flest, 18 prosent går til storebror Høyre, 6 prosent til Arbeiderpartiet, mens 13 prosent av Venstre-velgerne fra 2009 setter seg på gjerdet. Bakgrunnstallene fra høsten tyder på at Venstre henter noen velgere fra alle de rødgrønne partiene.
16 prosent av de som sier de vil stemme Venstre nå stemte Arbeiderpartiet i 2009. Langt på vei er det altså disse velgerne som holder Venstre over sperregrensen, så lenge de mister en stor andel av sine tidligere velgere til Høyre.
Bakgrunnstallene fra halvårsbarometeret viser at Venstre har like stor oppslutning blant kvinner og menn på fem prosent, mens partiet har klart høyere oppslutning blant unge enn eldre velgere. Mens åtte prosent av de unge svarte at de vil stemme Venstrem skårer partiet bare tre prosent blant velgere over 60 år. Partiet har altså best tak på de velgerne som er vanskeligst å mobilisere når det kommer til valgdagen.
Venstre har høyere oppslutning i Oslo og Akershus og Sør- og Vestlandet enn resten av landet. Ti prosent av velgere med veldig høy utdanning vil stemme Venstre, som havner under sperregrensen blant folk med lav utdanning.
Venstre er på mange måter et svingdørparti som velgere er innom, men ikke trofaste mot. Tror du Venstre klarer sperregrensen på fire prosent 9. september?