Mannefall for Arbeiderpartiet

Husker du tidligere Trondheimsordfører Marvin Wiseth (H)? 

PÅ TINGET? I røde Sør-Trøndelag ville Høyre fått fire mandater mot Arbeiderpartiets tre ved et valg i dag. Dermed ville tidligere Trondheimsordfører Marvin Wiseth endt på Stortinget. (Foto: Scanpix).

Foran høstens stortingsvalg står Wiseth på fjerdeplass på Høyres liste i Sør-Trøndelag. Normalt en sikker plass for en som ikke tror han kommer på Stortinget, for et parti som i dag har en på Stortinget.

Men rekordgallupen TNS Gallup har laget for TV 2 i februar sender Høyre opp i 36,1 prosent og ville gitt partiet 33 nye mandater, tre av dem i Sør-Trøndelag. Arbeiderpartiet ville bare fått tre mandater i fylket, mens Wiseth fra en fjerdeplass på Høyres liste kunne kommet inn og gjort det tradisjonsrike røde fylket blått.

Også i tunge røde fylker som Østfold, Hedmark og Oppland ville Høyre fått like mange mandater som Arbeiderpartiet. Siden valget i 1927 har Arbeiderpartiet vært klart størst på Stortinget. et valg i dag ville gitt mannefall med bare 46 mandater, 18 færre enn de fikk i 2009.

Bakgrunnstallene viser at 59 prosent av Arbeiderpartiets velgere er lojale mot partiet, mens 16 prosent av velgerne som stemte Ap i 2009 sier at de ville ha stemt Høyre. Det er så mange som 154.000 velgere.

Høyre er nesten dobbelt så store som Arbeiderpartiet blant menn, størst i alle landseler og aldersgrupper, og jevnstore med AP selv blant ansatte i offentlig sektor.

INNE: Disse ville kommet inn på Stortinget ved et valg i tråd med TNS Gallups februarmåling for TV 2.

 

INNE: Disse ville kommet inn på Stortinget ved et valg i tråd med TNS Gallups februarmåling for TV 2.

INNE: Disse ville kommet inn på Stortinget ved et valg i tråd med TNS Gallups februarmåling for TV 2.

Også Fremskrittspartiet ville opplevd mannefall dersom det var valg i dag. Partiet ville bare fått 23 mandater, 18 færre enn de fikk i 2009.

Et valg i dag ville endt med at Frp ble uten representanter i Sogn og Fjordane og Nord-Trøndelag.

Hver fjerde Frp-velger fra 2009 sier de vil stemme Høyre, mens 58 prosent er lojale mot partiet.

Mandatfordelingen er laget med TV 2s egen beregningsmodell, som vil bli benyttet frem mot stortingsvalget 2013.