Svingdørpartiet Venstre

Trine Skei Grande drømmer om å gjenreise Venstre. Men halvparten av velgerne som stemte på partiet ved forrige valg har forsvunnet.

Skei-Grande-Blomster

En analyse av målingene TNS Gallup har laget for TV 2 det siste halvåret, viser at bare 56 prosent av velgerne som stemte på Venstre vil gjøre det igjen.

Venstre har like stor oppslutning blant kvinner som menn. Opslutningen er markant høyere blant velgere med høyere utdanning enn i resten av befolkningen.

Les mer om Venstre og norsk politikk på politisk.no

Blant velgere under 30 år er oppslutningen til venstre i følge tallmaterialet fra TNS Gallup/TV 2 nå dobbelt så høy som blant velgere over 45 år.

Sju av ti velgere som snur ryggen til Venstre forsvinner til Høyre. Partiet mister til sammenligning ganske få velgere til de andre partiene. Høyres suksess på målingene ser i følge tallene ut til å være det største problemet for Venstre.

Det er trangt i kampen om velgerne i sentrum. Men til forskjell fra KrF og Senterpartiet henter Venstre også en god del nye velgere, slik at de på snittet av målingene nå ligger over den skumle fireprosentstreken, sperregrensen.

Sju av ti nye Venstre-velgere som stemte på et annet parti ved forrige valg, stemte rødgrønt. Venstre henter klart flest nye velgere fra Arbeiderpartiet, men også fra de to andre rødgrønne partiene. Derimot kaprer de få velgere fra Høyre.

Med de nye velgerne kan Venstre etablere seg trygt over sperregrensen. men da må de få flere av sine tidligere velgere til å bli, og ikke forsvinne ut svingdøren til Høyre. Spørsmålet er om de bare er på utlån eller om de har forsvunnet for godt?