Kan Obama avgjøre tidlig?

Vi oppdaterer TV 2s prognose for det amerikanske presidentvalget ved å male to stater blå. Dermed trenger Obama bare fem valgmenn før han er i mål.

Trykk på bildet for større versjon.

Fem uker før valget virker Barack Obama usårbar. Vi har fra før tildelt den sittende presidenten 237 valgmenn, og nå flytter vi vippestatene Ohio med 18 valgmenn og Wisconsin med sine 10 over til Demokratenes side. Dermed står Barack Obama med 265 valgmenn. Som kjent må han ha 270 valgmenn for å vinne valget.

Følg meg på twitter.com/khd

I Ohio har gapet mellom Mitt Romney og Barack Obama økt markant gjennom hele september. Både antallet målinger her, og kvaliteten på dem, gjør at vår valgekspert Terje Sørensen føler seg sikker på at Ohio nå lener mot Obama. Industristaten er viktig. For fire år siden ble presidentvalget i praksis avgjort her.

Vi tror Wisconsin er sentral for republikanerne. Trolig har valgkampstrategene gamblet på et jevnt valg der flere av de jevneste statene fra forrige valg vipper tilbake til Republikanerne. Da viser regnestykket at Romney fortsatt kan komme til å trenge en “vanskelig” stat for å vinne. Der kommer Paul Ryan inn. Teorien er at 42-åringen skal sikre Wisconsin for Romney. Men akkurat nå ser det dårlig ut. Obamas forsprang i staten, som han vant med 14 prosentpoeng sist, har de siste dagene økt fra fire til sju prosentpoeng på meningsmålingene.

Dermed ser det ille ut for Romney som verken har nasjonale tall som peker på suksess i mange vippestater ELLER har grep om satsingsstater som Wisconsin.

Her er jeg på Facebook. Trykk “lik”!

Men nå kommer debattene, som har stor betydning. Spørsmålet er ikke bare hvem som VINNER debattene. Enda viktigere er det å spørre hvem gjør det BEDRE ENN FORVENTET? Og her er det Romney som har “oppsiden”. Det er han som kan overraske. Dermed kan de tre tv-sendte debattene vi nå står foran bli republikanernes siste reelle håp.