Majka, jenta frå verdsrommet

Fredag fikk jeg tilsendt to Youtube-lenker med "Majka, Jenta frå verdsrommet." Det vekket minner i dobbelt forstand. Den slovakiske tv-serien var mitt første nettprosjekt. Og du verden så mye som har skjedd på 12 år.

majka

Jeg kom på nett første gang vinteren 1996 og måtte selvfølgelig lage en hjemmeside. Og siden det fantes mange sider om "Seinfeld" og "Friends" bestemte jeg meg for å rote fram noe om barndomsheltinnen Majka.

Dette var før Google.  Altavista var knapt nok i gang. Her hjemme hadde vi noe som het "Origio", men det var ikke mulig å finne noe om Majka der.

Så jeg dro på Universitetsbiblioteket og flippet gjennom metervis med mikrofilmer. Jeg sendte avgårde en kjedemail der jeg etterlyste tips og vink. Dette tok timer og uker inne i mellom studiene.

Til slutt endte jeg opp med rolleoversikten, en episodeoversikt og to bilder. Det kom til og med en sliten VHS-kassett i posten, men dette var 1996.  Hvordan i all verden skulle jeg få video fra VHS til nett?

I dag tar det Google mindre enn ett sekund å rote fram Majka-stoff.  Bilder og film i massevis. I 1996 tok det altså mange uker å drive researchen fram. Det går framover. Og fortsatt er vi et mindretall på jordkloden som har tilgang til nettet…

Her kan du se min originale Majka-side.   Og under her er et av klippene fra Youtube.  Have fun – og god helg.

PS! Jeg lurer fortsatt på om det var her Steven Spielberg stjal ideen til ET?

24.mai.2008 @ 01:38av aase

Å nå ble jeg glad for dette er noe jeg husker fra min barndom, men jeg husket ikke hva hun het.
Takk skal du ha

  • Aud-Karin Hovi

    Fyrste gong “Majka – jenta frå verdsrommet” gjekk på TV, vart et hypnotisert. Ikkje minst av beltet hennar. Det hadde ein super Spektral-stein-effekt (Brødrene Dahl) der ho kunne gjera det mest fantastiske ved å trykke på knappar i beltet (om eg ikkje minnest feil). Men etter fyrste gong, hadde eg vorte så oppslukt av beltet at eg gløymde namnet hennar. Stor var difor gleda over at NRK på nytt sende serien nokre år seinare. Eg nytta høvet til å få ei av far min sine kyr oppkalla etter Majka. Kua vart aldri som andre kyr, stakkar. Men eg har til no ikkje gløymt henne, Majka – jenta frå verdsrommet. Storarta at det er fleire som ikkje har gløymt.

  • Amina Hussain

    Jeg digget Majka som barn og lekte at jeg var henne hehe.Begynte “snakke tjekkoslovakisk”.Ville til og med ha samme rosa pysj!LOOL! Det var tider det!