Hangeland er ikke god nok for Manchester United

I takt med store skadeproblemer på stopperplass i Manchester United, har det blitt diskutert flittig hvorvidt Manchester United skal/bør hente en stopper. Min kollega i TV2, Lars Bohinen, gikk søndag ut med følgende påstand i forbindelse med en mulig Brede Hangeland overgang, jeg siterer:

” Det er ingen tvil om at han er god nok”.

I dette forstår jeg Bohinen slik at han mener Brede Hangeland er god nok i den faktiske situasjonen Manchester United befinner seg i, nemlig med store utfordringer på stopperplass i form av skader.  Normalt sett, med stopperalternativene Vidic, Ferdinand, Evans, Jones og Smalling skadefrie og i form, ville naturlig nok ikke Brede Hangeland vært et tema.

Men så tilbake til påstanden fra Bohinen. Jeg er totalt uenig i hans vurdering, og ville selv omformulert utsagnet slik:

“Det er ingen tvil om at Brede Hangeland ikke er god nok for Manchester United”

Jeg høres kanskje vel negativ ut, og i den sammenheng vil jeg si at Hangeland er en viktig og god spiller for Norge og Fulham, derom hersker ingen tvil. Men fra å være det, til å kunne spille for Manchester United, ja så er det et for stort steg for Hangeland. Hvilke egenskaper eller mangel på disse,mener jeg er utslagsgivende for min vurdering ? Hangeland har over tid, både på landslag og klubblag ikke vært på samme nivå som tidligere. En faktor er at han taper flere avgjørende dueller som fører til baklengsmål, dette har vi bl. annet sett i flere landskamper. En klassestopper på topp europeisk nivå skal være stabil i kamp etter kamp og ha en særdeles lav feilprosent i det defensive arbeidet.

Jeg har ved flere anledninger sett Hangeland slite når han blir utfordret langs bakken rundt beina sine av fintesterke og raske spillere. Videre taper han flere avgjørende dueller inne i egen boks. Om det kan tilskrives mangel på konsentrasjon, eller det faktum at Hangeland ikke er like “sharp” som jeg mener å ha sett han tidligere, det er jeg ikke sikker på. Når jeg “måler” Hangeland opp mot spill i en klubb som Manchester United, er det også andre faktorer som spiller inn i min vurdering. Manchester United vil mot de fleste lag, det være seg hjemme eller borte, stå høyt i banen med forsvarsleddet sitt. Dette er naturlig, all den tid United styrer mange av sine kamper. Ved nettopp og stå høyt i banen vil det berømte bakrommet åpne seg, og her mener jeg Hangeland er sårbar og har svakheter. Hangeland er ikke spesielt rask og fotrappe spillere vil kunne straffe Hangeland synlig i en slik setting.

Hangeland ble hentet til Fulham i 2008 og har med det en rekke sesonger bak seg i premier league. Hangeland kan se tilbake på en fin karriere i Fulham trøya, og det er ingen tvil om at han har vært en god innvestering.  Men vi skal samtidig huske at det er en grunn til at han spiller i Fulham og ikke en større og bedre klubb. Hver eneste uke i flere sesonger har klubber som f. eks United, Chelsea, City, Arsenal og Liverpool sett Hangeland i aksjon. Man må ikke tro et sekund at slike klubber ikke får med seg prestasjoner og til enhver tid vurderer nye spillere. Hvis det hadde vært slik som Bohinen beskriver, så ville det vært naturlig at han på et eller annet tidspunkt, av en eller annen toppklubb hadde blitt hentet. Når Wenger tar med seg lommeboka og kjøper en duellsterk men temposvak Mertesacker, ja så er det en grunn til det, han gjør det ikke for moro skyld! Hvis Wenger hadde ment at Hangeland var en bedre stopper, ja så hadde han prøvd å hente vår norske landslagsstopper før den tyske.

Selv om en mulig argumentasjon fra Bohinen vil være at Hangeland kunne gått inn og gjort en god jobb på kortere sikt i United, ja så mener jeg alikevel at en klubb som United ville sluppet seg ned et nivå ved å hente Hangeland.  Selvfølgelig kunne han spilt gode kamper også,  det betviler jeg ikke. Men jeg mener altså at han ville vært et svakt ledd på dette absolutte toppnivået og at United eventuelt bør se etter andre alternativer, gitt at det er hold i ryktene rundt Hangeland.

United kan se tilbake på mange strålende stopper prestasjoner i klubben de siste årene, det være seg fra Bruce/Pallister eller Vidc/Ferdinand. Det er på dette nivået stoppere i United skal ligge på, og da holder det ikke med Brede Hangeland, selv om han fortsatt er en god kubbspiller i Fulham, og en strålende kaptein for Norge.

 • appreaciated skal vel være appreciated? 😀

 • Anonym

  TL;DR

 • Loves it!

 • Anonym

  100% enig! Flott skrevet! Hilsen United-supporter!

 • Anonym

  Omtrent det jeg skrev i går, bare 10 ganger mer utførlig.Det kan sies enda kortere.

  Han er ikke god nok.

 • Anonym

  Enig.

 • Anonym

  han er god nok på sitt beste men nå er han dessverre ikke på sitt beste

  •  Hvorfor er han da blitt kaptein?

   • Anonym

    Fordi Danny Murphy har gått til Blackburn. Mangel på alternativer, og Hangeland har erfaring med å være kaptein fra før.

 • bohinen er jo bare en dott, som tror han har peiling

  •  Bohinen har spilt i Premier League og er slettes ikke en dott.

  • Anonym

   Det går rykter om at de skal sparke Bohinen, og ansette deg i stedet, men de er ikke sikker på om du synes de er bra nok.

 • Hahahahaha, for noe tull Kim Robin Haugen! Det er nå din mening! Men sannheten er at Hangeland med tiden er blitt kaptein på Fulham og de spiller faktisk i Premier League og for å spille der og i tillegg være kaptein, tja det krever jo sitt. Fotballspillere gjør av og til feil, ingen er feilfrie. Nei, Hangeland er mer enn god nok. spørsmålet er heller om de har råd til en spiller av Hangelands kaliber. Latterlig innlegg altså!

  • Så alle Premier League-kapteiner er gode nok for spill i alle klubber i egen serie? Kun i egenskap av å være Premier League-kaptein? 

  • Anonym

   Man kan vell være en god ledertype selv om man ikke er på samme nivå som stopperne til Manu?

  • Anonym

    Penger er ihvertfall ikke noe problem. Man Utd, Man City, Chelsea osv. er langt over Fulham i fotballhierarki og henter spillerne deres når som helst. Hvis spilleren er god nok er det skjelden prisen står i veien for disse lagene. Hanglestad er rett og slett ikke god nok for en storklubb. Bare se på alle tabbene han gjør i løpet av en sesong.

  • Anonym

   At han er kaptein er helt irrelevant i forhold til om han skal være god nok for United., da skulle alle kapteinene i Premier league vært gode nok for United.

   Men Hangeland er en god stopper som jeg alltid har likt, men jeg mener helt klart at han ikke er god nok. Er han derimot god nok, da vil Ferguson handle. Så får vi se…..

 • Anonym

  Hangeland er ikke god nok, han hadde ikke fått plass i forsvarsrekke forje kamp mot newcastle en gang, hadde han kommet til klubben så hadde han hvert bak både evans, jones og smalling, vidic og ferdinand er mye bedre. godt eksempel på hangelands svakheter er privatlandskampen mot England, ingen av stopperne i United ville latt seg bli dratt av så lett som han ble av A. Young den kampen

 • Riktig ved alle punkter, god artikkel. Holder langt i fra europeisk toppnivå, og innehar ikke lenger sitt eget toppnivå heller.

 • Anonym

  United er heller ikke så gode lenger, så kanskje Bohinen har rett.

   

 • Stakkar Kim Robin Haugen,han hadde gått rett inn i på laget,

  • Anonym

   Hei Kjetil,

   Da er vi uenige, men det er lov!

   Mvh
   Kim Robin

 • Anonym

  Brede Hangeland er på langt nær god nok for Manchester United, enig i alt du skriver her. Personlig ser jeg gjerne at Hangeland også byttes ut av landslaget til fordel for duo bestående av Forren/Demidov. Han holder enkelt og greit ikke samme nivået som tidligere, og et skifte er helt riktig.

  • Anonym

   Jeg har problemer med å se at han er selvskreven på landslaget, men Demidov  må nok ha adskillig kamptrening før han er aktuell.

  • Killerkane

    DEMIDOV!!????? Herregud, du må være trønder for å komme med et sånt forslag. Demidov er ikke ie nærheten av landslagsklasse. Forren og Hangeland er sikre kort og spiller nok de neste 2-3 sesongene.

 • Anonym

  vil ikkje sei ferdinand e so mykje beire enn hangeland, fomla en del han og!

  • Anonym

   Forsåvidt enig. Men det er jo Ferdinand vi trenger en erstatter for, og da nytter det ikke å hente inn en som “kanskje er like god”. Skal vi hente en erstatter, så skal han være mye bedre enn Rio, ja, kanskje bedre enn Vidic også. 

  • Anonym

   Hei,

   Har sett Ferdinand en hel del bedre. Så får vi se om han kommer tilbake til godt gammelt slag.

   Mvh
   Kim Robin

 • hangeland er jo so dorleg at fulem snart rykk ned på grunn av han, han er jo den einaste grunnen at norge er so dorlege allle er bedre enn han

 • Anonym

  Hangeland er da ikke noe dårligere enn Henning Berg eller Ronny Johnsen var, tvert imot er han på sitt beste langt bedre. Så at han ikke er god nok for Manchester United stemmer ikke. Du må også huske på at United er et såpass bra lag at det er mye letter å spille stopper der. Hverken Stam, Ferdinand eller Vidic var i nærheten av å være verdens beste før de kom til United, og hadde sannsynligvis ikke hatt i nærheten av samme status i en dårligere klubb. Bare se på Cahill i Chelsea, han gikk fra å være en god stopper i Bolton til å være den beste engelske stopperen i PL for Chelsea.

  • Anonym

   du kan ikke sammenligne dagens manchester united med det laget som spilte for 10 aar siden da berg og johnsen spilte i forsvaret. Dagens fotball er mye raskere og dermed blir ikke sammenligningen riktig. I dag maa man vaere mye mer tekninsk, hurtig og ha bedre ballkontroll enn man hadde for 10 aar siden.
   Og lettere aa vaere stopper i united? United spiller mye langs bakken og spillet er hurtigere enn fulhams, noe som er litt av grunnen til at de ligger der de ligger. I tillegg moeter de bedre motstand i europa i form av cl. Saa hvor mye enklere det er kan diskuteres.
   Og cahill beste stopper i PL? Vel, det er din mening.. Setter nok baade vidic, kompany, og vermaelen hoyere gitt 😉

   • Anonym

    Fotballen har ikke forandret seg så mye på 10 år, det er bare tull. Det blir selvfølgelig lettere å spille stopper for et lag som for det første har ballen mye mer, men som også er flinkere til å forsvare seg. Og jeg skrev at Cahill var den beste engelske stopperen, Vidic, Kompany og Vermaelen er selvfølgelig bedre.

 • Anonym

  Trenger vell ikke å jobbe som fotballekspert for å vite at Hangeland ikke er god nok for United! 

  • Anonym

   Hei Addo10,

   Nei det trenger man ikke, helt korrekt.

 • Mener han er bedre enn Evans, Smalling, Ferdinand, og muligens Jones. Syns han er god nok, men at han heller burde fortsette i Fulham, muligens få seg en testimonial kamp når han legger opp.

  • Anonym

   Hei,

   Da er vi uenige, men det er lov!

 • Killerkane

  For en patetisk blogger. Har ikke Hangeland gjennom en rekke år bevist at han holder et høyt nivå, både som kaptein (!) på premiere league-laget Fulham, og internasjonalt, med landslaget? Hangeland er god nok, og hans seriøsitet og gode holdninger er et annet moment som tilsier at han passer i en storklubb.

  • Anonym

   Hei Killerkane,

   Han har bevist at han holder et høyt nivå i Fulham ja, det er helt korrekt. Men fra Fulham til United er det et stort sprang, det er helt udiskutabelt. For Norge har han hatt mange gode kamper, men dessverre også endel under pari særlig de siste årene. At han har gode landskamper og spiller stabilt for Fulham er ikke et argument for at han skal være god nok for United, da er det mange stoppere som skulle vært det samme. At han er kaptein er overhode ikke et argument heller. Det er ikke slik at man automatisk er god nok for United bare man er kaptein på et premier league lag. Hans seriøsitet og holdninger derimot er av topp klasse, og ville vært gode nok for ethvert lag i verden.

 • Anonym

  Er ihvertfall bedre enn Rio,som er blitt fraløpt og brukt som runningsbøye mange gange siste par årene.Blir overasket om Rio får ny kontrakt  når denne sesongen er over. Mvh United-tilhenger siden 70tallet.

 • Larsen Ragnhild

  Etter siste dager utspill i pressen fra Hareide får jeg ikke håpe det.

 • linea elefsen

  bra, får vi se om Ferdinand kommer tilbake til godt gammelt slag.