Mektige Tyskland

Tyskland  – Nederland er historisk sett en klassiker av dimensjoner. Begge nasjoner har gjennom årenes løp fostret opp fantastiske fotballspillere, og med sine landslag vært fremtredende og  dominerende i både kvalifiseringer og mesterskap.

Rent geografisk er det ingen bombe at en slik kamp ofte blir betegnet som et hatoppgjør, men det er også et like viktig faktum at begge nasjoner gjennom mange år har levert på øverste nivå, og gjennom dette ha møtt hverandre i mange store kamper.

Hvem husker ikke de legendariske duellene mellom van Basten og Kohler, eller hva med de saftige spyttklysene som Rijkard sendte i den fyldige hårmanken til Völler. Slike dueller / episoder (og det har vært mange andre) er gode illustrasjoner på hvorfor disse oppgjørene ofte har gått inn i historiebøkene.

Jeg gledet meg som en unge til gårsdagens kamp. Her var det så mange potensielle poenger, at det nesten var ulidelig å vente til 20.45.

– Ville Mathijsen og Heitinga stoppe Gomez ?

– Kunne Hummels fortsette sitt storspill og nekte van Persie scoring ?

– Hvem ville vinne midtbanekampen, Bommel/de Jong eller Schweinsteiger/Khedira ?

Dette var selvfølgelig bare et fåtall av eksempler på hva vi kunne glede oss til! Mektige Tyskland er overskriften, og selv om en 2-1 seier høres knapp ut, er jeg intet annet enn imponert over det Tyskland viste frem i går. Joda, Nederland er gode de også, men her møtte de rett og slett overmakten.

Jeg vil i hovedsak fokusere på Tyskland sitt lag, men vil også ta for meg enkelte i det nederlandske laget.

Mange ville tro at arven etter Oliver Kahn ville bli vanskelig – meget vanskelig. Jeg skal ikke si at Neuer er helt der ennå, til det må han prestere over veldig lang tid, og helst hente hjem noen bøtter. Men han er jammen på god vei. Neuer ser rett og slett vanvittig god ut. Han har et veldig godt tilslag, sikker i feltarbeidet, gode refleksredninger, sterk 1 mot 1, og har en naturlig autoritet. Et godt eksempel på Neuer sin klasse er avslutningen til van Persie etter rundt 57 minutter i går. Kaster seg lynraskt ned til høyre og får avverget en veldig god avslutning fra nederlenderen.

I forsvaret kan jeg trekke frem mye, men jeg starter med en fantastisk blokkering av Boateng etter ca 70 minutter. Han kaster seg ned og tar i mot en knallhard ball i mageregionen. Alt annet enn godt, men han hindrer kanskje en baklengs. Det er slik du skal gjøre det Steven Gerrard, ikke være feig å snu rumpa til (slapp av Liverpool supportere, ikke noe personlig, bare et faktum).

Midtstopperne Hummels og Badstuber er igjen lysende. De er ursterke i duellene og er anførerer i en stram og god defensiv organisering. Vi må ikke glemme at de møter vanvittig gode spillere, vi snakker ikke om Carew og Braathen, vi snakker om van Persie og Huntelaar. Hvis Hummels og Badstuber i tillegg begynner å score, ja da blir det nesten perfekt. Muligheten til Badstuber etter 36 minutter og dobbeltsjansen til Hummels etter 50 minutter er kjempestore. Man kan velge å fokuse på at de ikke scoret, men man kan se det andre veien også – se hvordan Hummels kommer til sin sjanse!

Men man skal også evne å se potensiale for forbedring, eller kanskje bare hylle angriperen! Etter 72 minutter viser van Persie virkelig hvordan det skal gjøres. Han mottar ballen, vender vekk Hummels, setter fart og scorer. Her må Hummels tidlig og hardt i kroppen på van Persie, slik at han slipper en løpsduell, for den taper han. Jeg synes også Badstuber skal komme ut i 110 for å støte på van Persie. Jeg ser på kroppsspråket til Badstuber at han mener han ikke kan støte ut, fordi han han en angriper til venstre for seg. Uansett er en sideback inne og kan ta seg av dette, samtidig som jeg bestemt mener at van Persie er den farligste spilleren her, noe vi vel også fikk se 🙂

Beveger vi oss litt frem i banen, til de 2 såkalte “sittende” defensive midtbanespillerne i Schweinsteiger og Khedira, da snakker vi klasse. Førstnevnte er egentlig alt, han er hardtarbeidende med stor løpskapasitet, dekker store rom, og ikke minst har han 2 fantastiske assist. Det er ikke alle som tenker på Schweinsteiger som tilretteleggeren, men i går viste han de andre hvordan man skulle tre baller igjennom motstanderens forsvar. Legger vi til hans naturlige autoritet blir det nesten komplett. Schweinsteiger er 27 år, og har snart 100 landskamper, ikke for Norge, ikke for Østerrike, ikke for Slovenia, men for stormakten Tyskland!

Jeg kan egentlig nevne mange flere på Tyskland, men jeg må innom Mesut Özil. Trollmannen på 23 år har snart 40 landskamper, og jeg er overbevist om det det blir minst det dobbelte. Han er drivende god på å føre kula i fart, geniale pasninger, og ikke minst er han meget god på små flater og evner å løse opp spillet når det trengs. Helt til slutt kommer vi IKKE utenom målmaskinen Mario Gomez. 3 kasser på 2 matcher er rimelig greit. Det er egentlig kort vei mellom himmel og helvete. I kampen mot Portugal sliter han mot Pepe og Alves, er i ferd med å bli byttet ut for legenden Klose. Men så scorer han rett før bytte skal komme – vips så er han i gang. Denne selvtilliten tar han med seg til det fulle mot Nederland, og med 2 nye scoringer har han fått en perfekt start på mesterskapet. Tidvis kan de se ut som han er mest opptatt av håret sitt, men uavhengig av litt forfengelighet, kan han slå til når som helst. 2-0 scoringen er utrolig imponerende. Jeg vet om mang en spiss som hadde hamret det skuddet rett på keeper, jeg vet om like mange som hadde tatt på seg tidenes ryggsekk og skutt himmelhøyt over. Det gjorde ikke Gomes, han limte den høyt opp i hjørnet fra skrått hold, nesten litt Gabriel Batistuta aktig!

Alt dreide seg ikke om Tyskland, Nederland var også med på leken. Jeg har tidligere nevnt van Persie sin klassescoring, for det var det virkelig. Men jeg tar også med et par andre poenger. Tyskland sin 1-0 scoring kommer etter 24 minutter, og det må ha vært en smule bittert. Frem til det føler jeg nemlig at Mathijsen & co har rimelig god kontroll. Når Schweinsteiger kommer med sin stikker i bakrommet, ligger nemlig Mathijsen, Heitinga og Willems helt perfekt! De ligger på en sylskarp linje som vil sette Gomez i offside. Det er bare så synd det er en spiller som ikke følger med i timen, nemlig Gregory van der Wiel. Han ligger ikke mye bak resten av backrekka, men faktisk nok til at han opphever offsiden og dermed scoring for Tyskland. I denne situasjonen er dette faktumet, det er faktisk det som gjør at det ikke blir offside og dermed annulert scoring.

Ellers er jeg som dere kanskje har fått med dere rimelig opptatt av det defensive spillet. Det er derfor gledelig å se det Heitinga gjør etter ca 34 minutter. Özil er på vei inn i feltet, og her kan det bli scoring. Heitinga screener (tar vekk) Özil på fortreffelig måte og viser hvordan rutinert stopperspill skal utføres. Jeg kunne nevnt endel til, som f. eks enkelte klassebrytninger av de Jong, men jeg velger å begynne å avslutte. For dette var Tyskland sin kamp, de var gjennomgående solide i alle spillets faser, og jeg satt igjen med en bestemt følelse etter kampen, mektige Tyskland kan fort vinne dette Europamesterskapet.

 

 

 • Gode og objektive ord om en kamp som fort kan stå igjen som en av de bedre etter mesterskapet.

  Vi må heller ikke glemme måten Tyskland “rir i land” seieren på. Etter Nederlands mål makter nederlenderne nesten ikke å vinne tilbake ballen, og de gangene de gjør det, er Tyskland i total balanse med én gang. Det tyskerne drev med de siste 10-15 minuttene vitnet om et sterkt kollektiv, og de utviste rutine fra ypperste nivå.

 • Bra skrevet, Kim! Hva er det med deg og midtstoppere?;-)

  Tyskland har skjønt det mange lag ikke har..Istedenfor å legge seg bakpå å “vente” på Nederland (som stort sett alle lag gjør når de leder) skal trykke på de siste 10, velger de å heller holde kula i laget. Dette klarer de samtidig som det går fremover i lengderetning! Imponerende. På den andre siden er vel ikke mange lag i verden som har kvalitet heller til å spille slik. Som Solheim sier, veldig sterkt!

 • Bra skrevet!

  Opparbeidet til Bastian, som tvinger fram et tilbakespill til Stekelenburg, som klose lukter og nesten klarer å dytte i mål. Fantastisk innsats! 
  Jeg tror på Tysk seier i EM!

 • InfamousBryn24

  Boateng har lært hvordan man skal blokkere skudd av John Terry! Har man baller av stål og et stort hjertet for laget lukker man aldri øyne og kaster seg all-in foran skuddet! Herlig artikkel 🙂

 • Anonym

  Nederland spilte en forferdelig kamp! Etter 0-1 falt viljen bort og lagmoralen i bånn! Kroppspråket til 10 hollendere var ikke til å ta feil av, og det er klart at det er noe som lugger utenfor banen. Sneijder var den eneste ned vilje av de oransje, og som han kjeftet på sine egne, han var tidvis forbannet på mangelen på vilje hos lagkameratene sine. Poenget mitt er uansett at, ja tyskland er bra, men de har ikke overbevist like mye som alle skal ha det til. Nederland spilte elendig!
  Og forresten kim robin, stekelburg burde tatt gomez sin andre scoring, ikke bli for revet med – enda!

  • Hei,

   Jeg er helt enig i at Nederland ikke henger med etter at de slipper inn 1-0, og har heller ikke skrevet annet. Jeg har dog skrevet at de før baklengs så absolutt er med, og det står jeg 100% inne for.

   Tyskland var BRA, uten tvil. Så kan man selvfølgelig si at Nederland lar de være bra også. Men det er en veldig fin egenskap å unne andre suksess, faktisk se at andre var bedre. Noen ganger er det greit å løfte hånda i været og si: Vi tapte mot et bedre lag! De var bedre!

   Når det gjelder å overbevise. I første kampen synes jeg ikke de gjør det,selv om de defensivt er sterke. I kampen mot Nederland synes jeg de overbeviser. Så kan det være en kombinasjon av at Nederland er svake, og at Tyskland er gode. Er vi uenige om det, ja så klarer jeg fint det 🙂

   Burde tatt…Tja, jeg vurderte den frem og tilbake. Jeg vet ikke om han burde, men han kunne tatt den ja. Han går tidlig ned og blir lurt litt. Men samtidig er jeg ganske sikker på at hvis du har en favorittspiller som scorer et slikt mål, ja så vil du fort kunne si: Det var en fin scoring!

 • Anonym

  Tyskland er gode helt til Xavi og Iniesta står på motsatt banehavldel, da er det natta.

 • Frank Tobiassen

  Jeg synes det er like fascinerende med disse TV2 reporterne som klasker til med et skikkelig tips (etter at Tyskland som eneste lag allerede har vunnet de 2 første kampene).

  Få litt baller og ta disse tipsene FØR fundamentet er lagt.  Det er jo dette dere “ekspertkommentatorer” er til for.  Ikke fortelle oss noe vi allerede ser.

  I tillegg liker vi jo også Claus Lundekvam som 10 runder før slutt i Premier League, klasker til med et tips om at han tror det er 4 lag som kan stikke av med gullet.  City, United, Arsenal eller kanskje til og med jokeren Tottenham.

 • Vinner dom finalen, har dom blit EM -MESTER , ET AV LAGA SOM GÅR VIDRE VINNER ,

 • Anonym

  Edvald er ikke nybakt norgesmester på tempo, men i fellesstart. Hold deg til håndball du 😉

 • Anonym

  Hei flinke Hanne..

  Jeg syns du var superbra, men det jeg lurer på er hvilken sang dere danset til..

  Stå på videre.

  Hilsen Hanne..

 • Danserna som Linni och Calle Sterner har inte hållit samma klass son svenska Lets dance vet inte varför kanske för att man inte ser hela programmet. Det går ju inte se även med sumo.

 • Venstre har i alle fall effektivt utelukka seg sjøl for vurdering av min stemme. For all framtid.

 • fornuften22

  Statsministeren er utenfor hoppkanten og svever nedover nå.
  Nå er det bare å vente på lengden og stilkarakterene.
  Et forsøk på å snu nå vil ødelegge stilkarakteren i alle fall.
  Nå må statsminister Jens Stoltenberg stå løpet ut eller fortsette svevet nedover.
  Lengden vil neppe bli ny rekord for Ap, men han kan klare å hoppe med stil og lande uten et stygt fall.
  For statsminister Jens Stoltenberg blir åtte år med makten som statsminister en stor seier for Stoltenberg uansett.
  Det rødgrønne prosjektet går mot slutten.
  Og SV og Sp drar ned lengden eller resultatet selv om statsministeren holder på stilen og står løpet ut.

  • Frank Øien

   Jens står hele veien