Hva har Ubaydullah Hussain og Abid Raja til felles?

Hva har Ubaydullah Hussain og Abid Raja til felles? Begge var i mange år aktive i moskeen World Islamic Mission i Åkebergveien i Oslo. Den ene ble stortingsrepresentant for Venstre. Den andre ble leder av Profetens Ummah.

Dette er et godt eksempel på at det meste av dagens radikalisering av unge norske borgere ikke skjer i moskeene, men på internett og i sosiale medier. La meg utdype.

Personer som Ubaydullah Hussain,  Arfan Bhatti og Mohyeldeen Mohammad er uønsket i de store moskeene i Oslo. De seriøse moskeene er avhengig av statsstøtte og ønsker ikke ekstremister i sine lokaler. Ekstremistene får adgang til å be, men de får ikke holde møter eller komme med prekener. Og de er aldri i nærheten av å få styreverv eller sentrale stillinger.

Jeg så det samme i en by i England for fem år siden. En av de store ideologiske forbildene og mentorene til Profetens Ummah er Anjum Chaudry. En britisk ekstrem islamist. Han møtte jeg i Luton i 2010. Rett etter selvmordsbomberen i Stockholm. Den svensk-irakiske terroristen ble kastet ut av den lokale moskeen i Luton fordi han var for ekstrem. Det samme ble Anjum Chaudhry.

Jeg husker godt hvordan vi måtte intervjue Chaudhry på gata fordi ingen av moskeene ville slippe ham inn. I en by med mer enn 20.000 muslimer og mange titalls moskeer var det en spesiell opplevelse. Men utelukkelsen fra moskeene betydde ikke at Chaudhrys virksomhet ble nedlagt. Samme mann holder nå ukentlige prekener på nettstedet Paltalk for Profetens Ummah og andre unge europeiske muslimer.

På gårsdagens dialogmøte til byrådet i Oslo så jeg ingen imamer. Mer enn 40 organisasjoner og enkeltpersoner var derimot tilstede for å gi sine råd og innspill til hvordan forebygge radikalisering. Imamenes makt er utvilsomt overdrevet.

Det er bare å ta turen til en av de mange moskeene i Oslo eller andre norske byer. Det er et svært få som ber på dagtid eller kveldstid. De som gjør det er ofte eldre menn. Enten er de arbeidsløse eller pensjonister. De som tviler bør ta turen selv.

Fredagsbønnen er det eneste som tiltrekker fullt hus. Men det er ikke der de radikale får sin åndelige føde. Mange av dem sliter egentlig med å forstå hva imamen sier. Imamene snakker sjeldent norsk i moskeene. De snakker urdu, arabisk, tyrkisk, bosnisk osv. De snakker det språket medlemmene i trossamfunnet har som sitt morsmål.

Derfor møtes ekstremistene i egne små lokaler. Eller hjemme hos hverandre. Der blir de hjernevasket og hører på forelesninger på internett. Profetens Ummah har for eksempel et eget «klasserom» på Paltalk.

Det er likevel flott at imamene gikk helt foran i det massive demonstrasjonstoget mot terrorgruppa Islamsk Stat (IS) for en uke siden. Det er et viktig signal til storsamfunnet. En sterk fordømmelse. Og en påminnelse om at kun 0,05 prosent av Norges muslimer har reist til Syria for å krige. Det er en halv promille!

Imamene kan ikke lede an i kampen mot radikalisering. Mange norske politikere tror dessverre det. Det er de som satt rundt bordet i Oslo Rådhus som må stå i front. Der satt Yousef Assedeq, en som selv har vært ekstremist. Der satt Isa Avdyli, en som har mistet sønnen i Syria. Og der satt Mehtab Afsar, en som har dialog med de ekstreme.

Det siste er det viktigste. Hvem snakker med de som hater det norske demokratiet og som hyller terrorgruppa Islamsk Stat (IS)? Det er ikke kronikker, TV-debatter eller demonstrasjonstog som forebygger eller av-radikaliserer. Heller ikke denne bloggen vil ha noen virkning på de som drømmer om et kalifat.

De som er ekstreme eller som i faresonen må snakkes til ansikt til ansikt, ikke gjennom mediene eller politikerne. Hovedansvaret ligger utvilsomt hos foreldre, familie og venner. Deretter må resten av storsamfunnet også ta et ansvar. PST er siste instans. Men da er det ofte for sent.

Gruppa Islamnet.no er det beste eksempelet på hvordan unge norske muslimer bruker internett til rekruttering og skolering. De har i dag mer enn 2000 betalende medlemmer og er Norges største frivillige muslimske organisasjon. Det har de klart uten å ha en imam eller en moske. Medlemmene kommuniserer på engelsk og norsk og tiltrekker unge menn og kvinner. Islamnet er også en av de som konfronterer den ekstreme ideologien til terrorgruppa Islamsk Stat (IS) på sine nettsider.

Mange av imamene i moskeen gjør også det under fredagsbønnen. Problemet er at målgruppa sitter sjelden og lytter. Nylig ble to jenter på 15 og 17 år pågrepet og avhørt i Frankrike.  De er siktet for å ha planlagt å gjennomføre en terrorhandling. Jentene møttes aldri ansikt til ansikt, men kommuniserte via sosiale medier. Det er virkeligheten norske folkevalgte må ta innover seg.

Vi har og vil i tiden fremover få flere unge som ikke kan sitt morsmål. Barn av innvandrerbarn. Barn av de som er født i Norge. De vil ikke forstå et ord av hva imamen sier. De vil klippe, lime og shoppe religion på internett. Da er det lett å bli en sofa-jihadist. Eller en hjernevasket «hellig kriger».

 

 • Omer Osman

  IS er overhodet ikke noe som kan representere islam og muslimer. IS er en brutal ekstrem gruppe, i likhet med Al-Qaida og Boko-haram. Disse grupper mistolker den ellers fredelige budskapet til islam for å få utgang for deres bestialske atferd.

 • Fredrik_Eg

  Når Abid Raja i første omgang ikke fikk gifte seg med den han ville kom han med føgende trussel: “Jeg truet med at hvis de ikke godtok mitt valg, kom jeg til å gifte meg med en norsk jente. Da ga slekten seg. Det tok den ikke sjansen på”
  Ref: http://www.aftenposten.no/nyheter/iriks/Halaladvokaten-6363199.html under avsnittet “En kone til gutten”
  Hvor er debatten rundt denne rasismen? Hva om jeg hadde sagt til min familie: Hvis ikke jeg får gifte meg med “Kari” så gifter jeg meg med en pakistansk jente…..Hadde det vært politisk korrekt? Blir det god integrering av slikt? Er det en selvfølge at vi skal være tolerante og inkludernde overnfor slike holdninger?

 • pølsa

  ISLAM=SLAPP EREKSJON

 • pølsa

  islam suger pi**

 • pølsa

  Personangrep. Du er et rævhål.

 • Stein Voll 123

  Skjønner du hva du selv skriver ?

 • Vidar

  At det var? Vet ikke om du er nett-troll eller et lite barn, men slutt å skrive om ting du ikke skjønner noe av.

 • Stein Voll 123

  Det finnes snille og slamme kristne. De snille står på venstresiden og de slamme på høresiden, som du påpeker. Og den samme regelen gjelder blant muslimer. Der PKK er de snille og IS er de slemme.

 • Stein Voll 123

  Nå har vel kristendommen samme agenda. ?

 • Omer Osman

  Jeg har ikke funnet noe grusomme historier angående profeten Muhammad i Medina. Det står derimot skrevet at klanene fra Medina inviterte Muhammad for å lede dem siden de var i konstant konklikt med hverandre.

 • liberty_Norway

  Vi kjenner ikke til at kristendommen i moderne tid har hatt noe tilsvarende til IS. Når det gjelder korstogene, var de et reaksjon på voldelig islamsk ekspansjon i kristne områder i Midt Østen.

  I Irak og hele Midt Østen var de kristne tilstede lenge før islam kom!

 • liberty_Norway

  Jeg forholder meg til historiske veldokumenterte fakta om Muhammeds erobring av Median. Dette har selvfølgelig ingenting med hat og gjøre, men det forklarer grunnlaget for IS terror!

 • Omer Osman

  Denne artikkelen her forteller en annen historie om vold i islam enn de tingene du prøver å formidle her. Den hevder, faktisk, at Kristendom og Judaisme heller ikke er hellige når det gjelder vold. Vær så god, les!

  http://www.npr.org/templates/story/story.php?storyId=124494788

 • mittfedreland

  Hva Ubaydullah Hussain og Arbid Raja har til felles? De er muslimer og har begge to hatt befatning med lovens lange arm! Raja endte opp på Biermannsgt. barnehjem/guttehjem. Det ble skjerpings på Raja fra lovens lange arm til slutt.

  Islam er fremdeles fellesnevneren.

 • Omer Osman

  Problemstillingen handler ikke om en så stor omfang slik som du skriver, spesielt i Norge. Det dreier seg om noen titalls radikaliserte individer som har blitt villedet til å tro en forskrudd versjon av islam. I Norge og Europa ellers har vi demokrati og lover og regler for å bekjempe ekstremister. Det handler om å bruke loven ved å sette søkelyset på de som holder på med radikalisering. Og når vi gjør dette, så må vi unngå enhver form for politisk korrekthet, slik det som skjedde i den engelske byen Rotherham.
  Ekstreme må stilles til ansvar og hjelpes for å endre kurs.

 • Archangel Gabriel

  feige norsk media tør ikke å ta denne debatten/ kampen. skemmes over å tilhøre dette folkefeet som er så lite engasjert i virkeligheten. brød og cirkus dere, brød og cirkus.

 • Omer Osman

  Gi imamene en god norskopplæring slik at de kan formidle religionen islam til de som ønsker det på en skikkelig måte og ikke en ekstrem mistolking og radikaliserende måte som tar noen verser ut av sammenheng.

 • børrestad

  du refererer til nada! alt du sier stemmer ikke med virkeligheten, gidder ikke engang å ta deg seriøs så lar være å gidde å gi et svar til det. men alle dere 44 som har likt dette her , anbefaler dere å lese ordentlig fakta og ikke høre på et mennenske som kun snakker av hat.

 • Tsasaba

  Denne problemstillingen vil ikke mildne med årene. Rent historisk har Islam et mål for øyet. Verdens-dominans. De som taler i mot dette er enten sekulære, uvitende eller taler med to tunger. Ved å la Islam få fotfeste i Europa slik vi har gjort ( Se til England, Sverige og Frankrike ) har vi allerede tapt. Dette kommer ikke til å ende godt for våre fremtidige generasjoner.

 • Vidar

  De er begge muslimer! Folk må snart forstå at det ikke finnes “Snille muslimer” og “Slemme muslimer” alle muslimer ønsker å leve i en muslimsk stat, det finnes en løsning: Klipp skjegget, forlat burka/nikab, pensjonere Koranen – om så skjer er vi kommet langt på rett vei til et fredeligere samfunn. Å holde på å differensiere de ulike grupperinger innen det å være muslim, blir like patetisk som å definere de sortkledde fra 1936-1945 (Nazistene) som: “De Nazistene der er snille Nazister, men de der borte er slemme Nazister”

 • Stein Voll 123

  Og neste kronikke blir vel over likhetene mellom Kjell Magne Bondevik Og Andres Behring Breivik.

 • Morten Hansen

  Husk at den NORSKE STAT ER deg og meg. Så lenge vi sitter på ræva og bare godtar så blir det ikke gjort noen ting.

 • CaveNick

  Denne Faten har jo ett spesielt verdenssyn. Mener heller ISIL heller burde slåss mot Israel, men ikke gjør det pga de er sponset av sionistene.

  https://pbs.twimg.com/media/BwUNp6FCEAAySHM.jpg (link til bilde)

  Merkelig at media ikke konfronterer denne “moderate” representanten for islam med slike utsagn.

 • Empori

  Det må være mange desillusjonerte innvandrer barn der ute som venter på trygd og opplæring i bomber. Hvorfor er det sånn? Hvor lenge skal den norske stat gi og få så lite tilbake?

 • DenSisteKlone

  I tillegg er begge muslimer.
  Det er mer til felles mellom disse – enn det er som skiller dem.

 • Kimmmmy

  Islam Net og alle deres fundamentalistiske medlemmer har holdinger som er ille nok, selv om også de tar avstand fra IS.

 • liberty_Norway

  I disse dager leser man den ene “forstå seg på” artikkelen etter den andre angående såkalt muslimsk radikalisering. De fleste av disse artiklene har det til felles at de er skrevet av vantro ikke muslimer. Her beskrives det et glansbilde av virkeligheten slik artikkelforfatteren ønsker å fremstille virkeligheten. Fakta er at vi har å gjøre med den mest mektige og sterke religionen i verden i dag. Islam handler ikke bare om religion, men også politikk.
  Vi har å gjøre med en religion der de går til det beste eksemplet av et menneske som noensinne har satt sine ben på vår klode, Muhammed. Han, som en av initiativtakerne til demonstrasjonen i Oslo sa følgende om: «… profeten vår var rettferdig og skadet (aldri) et menneske.» Tror virkelig Faten Mahdi Al-Husseini at vi er så uopplyste at vi ikke kjenner de historiske islamske kildene, som forteller i klartekst om hvordan Muhammed beseiret Medina i år 622, og innførte et jernregime med seg selv som politisk leder, hærfører, dommer og bøddel? At han slaktet ned jødiske stammer og tok jenter og kvinner til sexslaver? Nettopp som IS’ uhellige krigere nå opererer overfor Yazidikvinner. Så IS grusomheter og radikale muslimers virkelighet er ikke noe nytt innen islam.