Spillere må bort før Villas-Boas

Det er viktigere at Roman Abramovitsj kvitter seg med spillere med for mye makt enn nok en manager.

Det brenner under føttene til Andre Villas-Boas etter at Chelseas videre eksistens i Mesterligaen henger i en tynn tråd. Portugiseren har lenge hevdet at han har Roman Abramovitsj’ fulle støtte, men det er en besettelse for den styrtrike russeren å vinne Europas gjeveste klubbturnering. Mange tror nå at manageren er ”a dead man walking.”

Det er betydelig enklere å finne feil og mangler enn positive punkter ved laguttaket og taktikken i Italia. Samtidig stikker Chelsea problemer dypere enn hvem som tar ut de elleve som skal starte.

Det visste også Roman Abramovitsj da han ansatte Andre Villas-Boas. Og derfor fikk han også lovnader at han skal få tid til å bygge et nytt mesterlag på Stamford Bridge. Ingen klarer å totalforandre noe over natten.

Blåtrøyene er inne i et generasjonsskifte. Samme hvem som hadde ledet Chelsea denne sesongen, ville de verken ha vunnet Mesterligaen eller Premier League. Laget henger ikke godt nok sammen, og de som tidligere var klubbens hjerte, er ikke lenger i nærheten av å være så framtredende som før. Nå tar de mest av alt mye plass.

Altfor mye plass.

Det er en kjent sak at profiler som John Terry, Frank Lampard, Didier Drogba og Ashley Cole har mye makt i garderoben på Cobham. For at Chelsea skal bygge nytt, må noen av dem bort – uavhengig av hvem som er øverst sportslig ansvarlig. Drogba forsvinner trolig til sommeren, men flere bør gjøre det samme.

I Chelsea virker det nesten som at enkelte spillere er større og viktigere enn manageren. Sånn kan det ikke være, og jeg tror det er her hovedproblemet til klubben ligger.

Villas-Boas har gjort feil i debutsesongen, men det blir for enkelt og gammeldags å skylde på at alderen hans er hovedårsaken til at Chelsea er i trøbbel. Hvis det er at han er ung som er det største problemet, sier det mer om Chelsea-spillerne enn sjefen. 34-åringen har allerede en CV som 64-åringer hadde ofret alt for å få.

Aller først må det ryddes opp i Vest-London. For øyeblikket er det ikke bare spillere med for stor innflytelse, det er også et fotballag som ikke henger sammen og er lite homogent. ”Maskinlaget” som José Mourinho skapte er så godt som visket ut, og etter å ha sparket managere i hytt og pine, må Abramovitsj stake ut en ny kurs. Og den jobben ga han til Andre Villas-Boas i fjor sommer. Det bør han stå ved.

Hvis ikke kommer Chelsea til å forbli en fotballklubb som aldri går videre.

Twitter: JonMartinH

 • Du er ei karismatisk jente. Fint å se deg i programmet! Du ser ut til å være på riktig sted!

 • Strålende skrevet. Du har rett i det meste. Bare se på en spiller som Mata. Kjøpt inn av AVB/Chelsea, og respekterer at det er AVB som er sjefen. Er lojal, og dette viser seg også iform av prestasjoner. Som du sier kunne ingen manager forandret dagens chelsealag til et mesterlag. AVB må bygge opp fra start, og benytte seg av spillere som også er i klubben om fem år, istedet for spillere som trolig ikke har mye tid igjen i klubben. Da tenker jeg på Malouda, Bosingwa, Drogba, Kalou, A. Cole osv.

  • Enig! Selv om jeg smått har hatt litt tro på Kalou om han hadde fått mer spilletid haha!

 • Beklager å måtte melde, men dette provoserer. Du mener at Chelse uten videre bør kvitte seg med to av englands aller beste forsvarspillere, i John Terry og Ashley Cole.  John Terry har spilt i Chelsea siden han var 14, og er fortsatt en bauta i verdensklasse. har er Chelseas kaptein, og som Ray Wilkins sa i tv2 PLs studio, har er Chelseas aller viktigste spiller. samme gjelder Cole. han er av europas beste venstrebacker, og selv om han er blitt 31, kan han holde på i flere år til. 

  så selv om man har stor makt i garderoben betyr det ikka at man må forlate klubben, dersom treneren ikke klarer å håndtere dem. 

  • Der tar du feil. Alle spillere går det an å bytte ut.
   Se på United, Roy Keane, blir for stor for klubben, da blir han solgt. Det har skjedd med fleire på United som har blitt “større” enn klubben.
   JT kan nok bli, men AC og FL kan byttes ut til bedre spillere som ikke er større enn klubben.
   AC og FL spiller som de ikke kan røres og det er feil.

  • Håkon Sørnes

   Det er ingen spillere som er større en klubben uansett. Og når spillerne ikke passer eller hører etter treneren så må de ut, gutta du nevner her er kanskje fortsatt gode men de går imot AVB. Jobben hans blir ekstremt vanskelig da. Tror heller ikke det er taktikken til AVB som er feil, tror det er spillerne som ikke klarer å utføre den rett. Nei, syns AVB må vise hvem som er sjef, send gutta som går imot han egentrening. Stein hard intervall vær eneste dag helt til de hører etter, funker ikke det er det bare å selge!

 • Helt enig, John Martin. Syns Drogba har mistet alt av den råskapen han hadde, Terry og Lamps er begynt å bli hakket for trege. De er på hell hele gjengen. Hadde jeg vært Villas-Boas hadde jeg prøvd å cashe inn på de før det er for sent, selv om det kanskje høres litt kontroversielt ut.

 • rentboys

 • John Martin, du e den tristeste å mest mislykka fyrn æ nån gang har lest nå fra. Du har så tragisk lite peiling, brenn i helvette

  • Er vel du som ikke har peiling? Både usaklig og talentløs? Meget bra skrevet, Jon Martin! 😉

  • Gratulerer med et utrolig saklig og godt innlegg! Morro å se at du bidrar til en god fotballdiskusjon.

 •  Problemet her, er at spillerne som har makten er alt for gode, og har en høy stjerne blant Chelseasupporterne. JT og FL er to av de største legendene denne klubben har, på side med Peter Osgood, Bobby Tambling og Gianfranco Zola. Didier Drogba er naturligvis høyt verdsatt og Ashley Cole er topp 5 venstrebacker i verden.

  Det er klart man skal være forsiktig med å kritisere taktiske kunnskaper hos en manager, fordi det er enn grunn til at de er der de er. Men Villas-Boas gjøre mye rare valg. Benker formspillere, starter med kram snø på banen, og sist, men ikke minst spiller de uten fasong. Jeg ser ikke helt hva han er ute etter. Det eneste jeg har sett konturene av er offensive sidebacker, og midtstoppere (Luiz) som del i det offensive. Noe må gjøres, først og fremst vinne fotballkamper, deretter kan man spekulere i hvem som må bort.

 • Anonym

  Når spiller ser seg selv større enn klubben da må de fjernes,det har blitt gjort med større stjerner i andre klubber tidligere med sukseè
  Det at spillerer ikke klarer og klare vekk en ball i egen 16 eller slår feilpassninger i hytt og gevær det er ikke Andre Villas-Boas sin feil iallefall,synes det er tøft av han og slå ned på sutring og sette de ut av laget å tåler de ikke det så får de finne seg en annen klubb så enkelt er det……
  Jeg er supportet av en helt annen klubb som har sendt stjernespillere på dør med stort hell før pga at de nettopp ser seg større enn klubben..
  AVB  er rett mann for dere om han for sin tid,er heller mannen med pengesekken som kansje heller bør finne seg en annen lekegrind….

 • Anonym

  Det er helt riktig det du skriver der, Jon Martin. Men det er ikke kun spillerne som har problemer, det er også en viss Jose Mourinho som går bak sin venn, AVB, og snakker med de sentrale spillerne, som igjen følger JM sine råd.. Det har helt klart ingenting med taktikken til AVB å gjøre om spillerne faktisk hadde fulgt rådene hans. Han vant cupen, serien OG Europa League med Porto i fjor, som ikke er noe dårlig lag. Det sier vel bare at han er en god manager om spillerne faktisk følger det han sier. 
  Så kommer det til det med spillerkjøp før sesongen og hva/hvem AVB hadde på ønskelista si.. Skal ikke si at det har så mye å si, men når Falcao er hovedmålet og Chelsea lar ham bli solgt til Atletico Madrid, for så å sende speidere på hver Atletico-kamp for å følge ham, så er det noe som ikke stemmer. AVB får penger av Abramovich, men får ikke brukt dem, grunnet at folk går i mot ham. Hadde han fått gjort som han ville, hadde dette vært oppstillinga til Chelsea i starten av neste år. 

  Cech

  Ivanovic – Cahill – Terry – Cole

  Meireles/Lampard – Moutinho – Mata

  Hulk – Falcao – Torres

  Det er vel ingen tvil om at dette laget kunne grust til og med City. Det er litt tvil i de bakre rekker, men når 3 engelskmenn og 1 superserber spiller sammen, så er kommunikasjonen mellom dem god. Luiz tar over for Terry etter hvert, men han må først og fremst lære seg språket for å ta det neste steget. 

  Takk

  • Sjansen for at Chelsea får Moutinho, Hulk og Falcao er vel heller små.. Tror de kan klare å sikre seg Hulk, og kanskje Moutinho! Falcao har nettopp forlatt Porto til fordel for Atletico, så tror ikke han blir å flytte på seg helt enda

  • Anonym

   SuperSerber 😉 den likte jeg

 • Som Chelsea-fan kunne jeg ikke vært mer enig. Det er for mye søppel i Chelsea-stallen. Vi har en spiss som ikke scorer. En av verdens beste keepere som har begynt å lekke som en sil. En forsvarsmur som blir revet ned fort som fy. Og et midtbaneledd som sliter med kreativiteten. Jeg vet ikke hvem som har skylda, spilllerene eller Villas-Boas. 

  Å vinne trofeer en sesong betyr ikke at man alltid kommer til å vinne trofeer. AVB kom nok inn litt for tidlig i Chelsea. At han kommer til å bli solid om 20 år er det ingen tvil om dersom han fremdeles er i live. Men Abramovitsj er neppe så tålmodig! Kjøpet av Fernando Torres og Chelseas managerhistorikk viser det.

  Søppelet må vekk for å få Torres og Villas-Boas til å fungere. Jeg har liten tro på noen av dem, men tror Chelseas situasjon blir langt bedre om spillerene som er både over toppen og over 30 forsvinner. 
  Fra utsiden kan det se greit ut å beholde Lampard og Terry. Det er lojale Chelseagutter som brenner for laget først og fremst. Skulle de forsvinne så blir det til Kina eller til sin egen stue foran TV-skjermen. De som må vekk er derimot, Ashley Cole(langt over toppen, sesongen hans har vært begredelig), Didier Drogba forsvinner dit han for penger, Malouda MÅ ut. Bosingwa og Paolo Ferreira begredelige backer som taper hver eneste hodeduell. Passer fint på Juniorlaget til Haugesund.

  Tv2 skrev om stallrydding i sommer, og jeg ønsket så inderlig at det var sant! For nå skjer det, det som alle skrev i sommer. At AVB ikke klarer å holde the big boys i sjakk. Bli kvitt de spillerene som er nevnt. Få inn unge spillere som presterer og samtidig har en framtid i flere år. Hvorfor vi ikke brukte pengene på Aguero framfor Torres er fremdeles rart for mine øyne. Abramovitsj ser tydeligvis mer på navn enn på prestasjoner.

  Hva vi skal gjøre med spillere som Cech, Essien og ikke minst Luiz er vel mer uvisst men jeg har tro at de fremdeles har mulighet til å komme på et greit nivå.  

 • Siste nå er Rafael Benitez på vei til Chelsea !  Chelsea kommer grusomt tilbake 2012-13:) Voksne spillere med hår på bryste skal ha makt i garderoben . Spillere som John og Frank er trenere i Chelsea om få år.Chelsea vil alltid være et lag som svinger i prestasjonene og vi tar noen nedturer.Vi som holder med Chelsea er vant med opp og ned turer:) Nå er det lit slit men ingen krise. Come on Chelsea:)

  • Eh? Jo, det er krise, vi spiller elendig og ligger altså på en femteplass..uten CL neste år, er det fullstendig krise både sportslig og økonomisk. Chelsea har investert MYE og hvis vi ikke klarer å kvalifisere oss for CL, er det trist, tragisk.

   Rafa er forøvrig ikke på vei. Ikke er han velkommen heller.

 • Når Mancini benket Tevez fikk han skryt, når AVB benker Cole, Lampard og Essien for han straff.
  Galskap

 • Pato – Drogba
  Podolski – Malouda
  Moutinho – Lampard
  Baines – A. Cole

  • Anonym

   Som Chelsea-supporter er jeg ikke interessert i å bare kjøpe inn stjerner som vi tidligere har gjort, spesielt ikke utenlandske spillere. For at laget skal ha noe sjel og supportere skal kunne kjenne seg igjen i laget, så trenger vi å bruke fler av spillerne fra ungdomsakademiet vårt! Sturridge var et røverkjøp da han ikke fikk spilletid i City, McEachran har et stort talent, Bertrand har vist seg som en fremtidens Ashley Cole. Men problemet er at ingen av disse spillerne vil bli stjerner uten å få spille kamper!

  • FEIL 

   Lukaku – Drogba
    – Malouda
   McEachran – Lampard
   Bertrand – A. Cole
   det er så mye spennende som kommer opp fra reservelaget/u18 nå må de få tillit for det er de som brenner for klubben ikke dyre overprisede primadonnaer

   • amiin ismail

    Kakuta – Malouda

 • Anonym

  Det er ikke “gammeldags” at 34 år og ingen erfaring som toppspiller kan bli problematisk i en klubb som har vært blant topp tre de siste 5 årene minst, når laget ikke leverer.

  Det er riktignok mange av dem som er mett, og over “the top”. Det er også et faktum at laget har fremstått helt uten fasong i store perioder, og hvis disse spillerne vender seg mot treneren er det uansett et merkelig argument at spillerne må gå, selv om det selvsagt er i en annen kontekst.

  Dette er stallen han har fått utlevert, og det er ikke noe som heter at “dersom og hvis” han hadde fått muligheten til å fornye laget, ville det sett annerledes ut. Ingen manager får alle sine ønsker oppfylt, og sjangsen for at dette laget skal bare være en “midlertidig” løsning til Villa Boas har fått fornyet og spilt inn en ny tropp er lik null.

  Han ble hentet for å levere med dette laget, og det makter han ikke.Det er sikkert dønn “urettferdig”, men slik er altså virkeligheten i dette gamet..

 • Feil. Andre Villas-Boas ville hente Moutinho, Pereira og Falcao. Det var hans største ønsker! Han ville bygge et helt nytt lag, med en helt ny filosofi. den kjedelige diamant formede 4-4-2 formasjonen som Chelsea har brukt siden Mourinhos dager skulle erstattes med en angrepsvillig 4-3-3. og jeg tror at han hele tiden har innsett at Terry og Lampard ikke passer inn i det systemet, derfor ville han ha Porto-spillere han kjente godt fra før og som kjente hans filosofi. I stede for Moutinho kom Meireles, Falcao glapp, og i stede blei Lukaku hentet inn. Her mener jeg første del av planen hans sviktet. det faktum at Meireles ble et hastekjøp på overgangsvinduets siste dag mener jeg også styrker min teori. Cahill ble for dyr for Chelsea i sommer, da Bolton priset han til 20 millioner pund, men nå er han på plass og Chelsea har en fantastisk ballsikker og spillende duo i han og Luiz.

  Jeg har sakt at Boas trenger tid, og at ikke all skylden skal legges på han, for Chelsea er faktisk like dårlig og like lite samspilt som forrige sesong. Ryggraden må knekkes opp. Terry, Lampard, Cole, Cech og Drogba har for mye makt, og noen av dem, om ikke alle, burde sendes på dør. På samme måte som Alex Ferguson har kvittet seg med verdensklassespillere som Nistelrooy, Stam, Beckham og Keane fordi han mente de så på seg selv som større en klubben. 

  • Totalt enig!
   Er ingen hensikt å hente en 34 åring om man ikke har en langtidsplan vel?
   Veldig bra summert opp Jonas, trenger egentlig ikke si mer

 • Anonym

   Vel, Boas ble mest sannsynlig ansatt på grunnlag av at hans filosofi harmonerte med Abro sine ambisjoner, og hans visjoner om hvordan Chelsea skulle se ut. Abro sine visjoner om hvordan kjærlighetsbarnet hans skal fremstå har lenge vært i utakt med både trenere og spillere. Jeg vil påstå at det var dette som var den bakenforliggende årsaken til Mourinho sin bortgang fra klubben, den tunge perioden før Mourinho ble avløst/enighet fra sin kontrakt var bare en legitim unnskyldning.

  Nå har Abro famlet i mørket en stund, og den ene treneren etter den andre har fått smakt sverdet. Nå har Chelsea oppnådd fantastiske resultater i denne perioden, men symptomene på at noe ikke har vært helt bra har vært der hele veien. Slik jeg husker det var Chelsea veldig gjennombruddshissige i starten av Mourinho sin periode, men utviklet seg til å bli et kalkulerende maskineri. Det har vært perioder hvor spillet har vært bedre, men jeg synes i det hele tatt at man ikke har utviklet seg nok fra den siste perioden med Mourinho som sjef. Endog har de hatt så mye kvalitet i laget at disse lagmessige svakhetene har blitt kamuflert.

  Endog blir disse svakhetene veldig tydlig når disse bærebjelkene taper seg i kvalitet og innstilling. Når man sådan ansetter en trener som har til hensikt å spille en stil som krever mer bevegelse, større forflyttningsevne, høyere tempo og mer fleksibilitet, ja da kan man lett hente metaforer fra starten av den industrielle revolusjonen. Disse bærebjelkene som en gang var så viktige sliter med å omstille seg, men samtidig er egoet altfor stort til å være ydmyk, og da blir det fort konflikter. Til forskjell fra blant annet Giggs og Scholes som ikke sutret, men fant ut at hvis de skulle være med på det her måtte man stikke fingern i jorda og utvikle seg videre.

  For denne forandringen vil og må komme, og skal man da kvitte seg med det som representerer framtiden, eller skal man tviholde på en gammel storhet som ikke vil omstille seg? Det er imperier som har gått til grunne pågrunn av en slik stahet, og da kan vel også Chelsea gjøre det hvis man ikke gjør noe med det. Denne prosessen burde startet for lenge siden, men nå har man overlatt ansvaret til en en forholdsvis urutinert trener, og utad får han bemerkelsesverdig lite støtte. For den neste treneren må ta akkurat den samme kampen, hvis Boas blir den tapende part, om ikke Chelsea vil råtne på rot.

 • Fornuftig,  lytte til kroppen-
  håper inderlig Hushovd få være med i finalen Paris-Roubaix

 • Omtrent som i Oslo, altså..

 • Lisa lilleseth

  Det var syn at Ragnhild Røed døde da Arnfinn
  Heter du Lycke til etternavn i hotel cæsar?