– Jukset har en tendens til å bite en selv i halen

Først en honnør til Tour-arrangøren, og ikke minst rytterne. En variert og utfordrende løype ble en invitasjon til offensiv kjøring gjennom hele rittet. Chris Froome taklet favorittpresset, og bekreftet at han er verdens beste etapperytter. Sky samlet troppene mot slutten, etter å ha vært på defensiven en periode.

Jeg tror det er sunt for sykkelsporten at konkurrentene oppdaget at det er mulig å slå sprekker i verdens beste lag. Froome gikk på en smell opp Alpe d`Huez, noe han slet med på de resterende etappene. Et naturlig og godt signal om at sykkelsporten har tatt et langt steg mot en renere idrett. Tidene opp Mont Ventoux og Alpe d`Huez viste en naturlig avstand til fantomtidene Pantani, Armstrong og doping-generasjonen leverte. Det er alltid vanskelig å sammenligne prestasjoner, det er nok av variabler. Som, taktikk, værforhold, ikke minst temperatur, vind og relativ luftfuktighet. Men, det var gode signaler å ta med til de neste utgavene av rittet. Verdens største årlige internasjonale idrettsarrangement befestet sin posisjon, oppslutningen både langs løypa og foran skjermene økte i stort mon.

Uansett en honnør til det internasjonale sykkelforbundet som har tatt tak de siste årene, på en helt annen måte enn sine kollegaer i de andre utholdenhetsforbundene i antidopingarbeidet. I går ble det offentliggjort en rekke navn som ble knyttet til EPO-misbruk fra skandalerittet i 1998. Fra en periode der det ikke fantes en akseptert testmetode for EPO. Det het seg på den tiden at EPO var umulig å spore. Intet er umulig, og WADA nedsatte en internasjonal forskningskommisjon hvis målsetting var å knekke koden.

Amerikaneren Jim Stray-Gundersen, som den gang var ansatt i Olympiatoppen, deltok i det viktige arbeidet. Min sønn, Mads, var en av forsøkspersonene i Norge, sammen med bl.a. Gabriel Rasch. Et av målene med studien var å kartlegge effekten av EPO-bruk, og konklusjonen var en voldsom forbedring, opp mot 10 %. Det visste vi, det var nok å se til langrennsløpere som Mühlegg, østerrikere og finner. Eller friidrettsutøvere, hvorav flere i ettertid har innrømmet at de jukset med bloddoping og EPO. Kommisjonen tok blodprøver ved en rekke internasjonale mesterskap i forskjellige idretter. Og fant dessverre en lang rekke uvanlige blodverdier. Stray-Gundersen refererte i vår til funn de bl.a. hadde gjort innen skøytesporten.

Det er naivt å tro at jukset ikke var likelig fordelt på de store utholdenhetsidrettene. Det viser historien. Det er jo de samme legene som opererte i flere idretter, og administrerte den kjemiske resultatforbedringen. Idretter der utholdenheten er en delfaktor for gode resultater hentet erfaringer fra hverandre. I 1994 var det åtte år siden Juventus hadde vunnet den italienske ligaen. Hvilket medførte store organisatoriske endringer. Legen Riccardo Agricola fikk det medisinske ansvaret. Nye spillere ble hentet inn, de mest kjente Zidane og Del Piero. Laget vant ligaen i 95, 97 og 98, og nådde tre Champions League-finaler på rad, kronet med seier i 1996. I desember 2004 ble legen dømt til 22 måneders fengsel for systematisk å ha dopet spillerne med bl.a. EPO i perioden. Dog skjedde det, på typisk italiensk vis, at legen etter en stund ble frikjent. Men, flere spillere innrømmet å ha fått injeksjoner med EPO – for å behandle anemi. Tro det den som vil?

Det er sterkt av det franske senatet å offentliggjøre navene på de som jukset i 1998. Den gang var det ikke mulig å spore EPO, men prøvene er oppbevart og testet med dagens metode. Man kunne selvfølgelig latt «gammel moro» ligge. Men, det er et signal til de som kommer etter at jukset har en tendens til å bite en selv i halen til slutt. Jeg var landslagstrener i friidrett i mange år, i en periode da både bloddoping og EPO ble mye brukt. Jeg møtte de samme legene på friidrettsarenaen, som opererte i sykkel bl.a. Professor Conconi ble sett på som en internasjonal guru, som sto bak en voldsom prestasjonsutvikling innen italiensk utholdenhetsidrett. Han ble faktisk ansatt av Den italienske olympiske komite for å forbedre resultatene. Og, det ble en enorm forbedring, innen langrenn, løping, roing, sykling m.fl. Conconi og jeg ble intervjuet av VG da vi lå på høydetrening i de sveitsiske alpene. Et intervju som endte uventet ved at Conconi brått gikk sin vei, i sin Armani-dress, da jeg påsto at han jukset. Sikkert ikke pent sagt, men ettertiden har vist at han var av de verste i klassen.

Friidretten sliter i dag, som sykkel gjorde for kort tid siden. Sykkel er best i klassen i antidopingarbeid i dag. I fjor ble det foretatt 14.168 dopingtester av de beste syklistene. Blodpass er innført for de beste i stort omfang, ca. 500 ryttere. Det gir meg tro på spennende ritt i fremtiden, som årets Tour de France, der rytterne ble slitne på en naturlig måte.

Noen dager med oppsummering, og så rett til det vakre Nord. Arctic Race of Norway er en realitet. En hyldest til ildsjelene som har maktet dette, mot alle ods. Dave Brailsford hadde ingen sperrer da han flyttet britisk sykling fra tilfeldig gode resultater til verdens beste. Like kreativt «gærne» har ildsjelen nordpå vært. Det startet med NM i Andørja i 2006, nå har de ASO med på lasset. Imponerende – jeg gleder meg! Det som er realisert der nord, er faktisk ganske unikt i norsk idrett. Kanskje idrettspresident Børre Rognlien tar seg en tur til Bodø, Svolvær, Stokmarknes eller Harstad? Den anerkjennelsen hadde arrangementet fortjent.

 • postman pat

  Kaggestad ser ut som det nyeste medlemmet i en italiensk rørlegger familie

 • Snikkabu

  Kaggis, Kaggis. Gikk Conconi? Du har jo aldri ellers turt å ymte frempå om doping før det et faktu. Merkelig!

 • Oddmund Suhrke

  For alle som liker statistikk, blir det heretter litt uinteressant å hent fram resultater fra de siste tiårene. Pantani blir stående som vinner, sammen med Riis og Ullrich. Og så O’Grady da. Ikke tilfeldig at han la opp på mandag. Snart får vel Hushovd medalje for olympisk temporitt i Sydney!

 • Idleman

  “Tidene opp Mont Ventoux og Alpe d`Huez viste en naturlig avstand til fantomtidene Pantani, Armstrong og doping-generasjonen leverte”

  Tiden til Froome opp selve klatringen til Mont Ventoux (altså fra St.Esteve – 15.65km til toppen) er tidenes nest raskeste. De 6km før det punktet er en false flat, og dermed uinteressant. Her er forøvrig de 10 beste tidene fra St. Esteve til toppen.

  -1. Lance Armstrong ______ USA | 48:33 | 2002
  -2. Chris Froome _________ GBR | 48:35 | 2013
  -3. Andy Schleck _________ LUX | 48.57 | 2009
  -4. Alberto Contador _____ ESP | 48:57 | 2009
  -5. Lance Armstrong ______ USA | 49:00 | 2009
  -6. Marco Pantani ________ ITA | 49:01 | 2000
  -7. Lance Armstrong ______ USA | 49:01 | 2000
  -8. Frank Schleck ________ LUX | 49:02 | 2009
  -9. Nairo Quintana _______ COL | 49:04 | 2013
  10. Roman Kreuziger ______ CZE | 49:05 | 2009

 • David Hansen

  AX-3-DOMAINES (BONASCRE), ALL-TIME TOP 100 LIST part I
  ____8.90 km, 7.46 &, 664 m
  _1. Roberto Laiseka ______ ESP | 22:57 | 2001
  _2. Lance Armstrong ______ USA | 22:59 | 2001
  _3. Chris Froome _________ GBR | 23:14 | 2013
  _4. Jan Ullrich __________ GER | 23:17 | 2003
  _5. Haimar Zubeldia ______ ESP | 23:19 | 2003
  _6. Jan Ullrich __________ GER | 23:22 | 2001
  _7. Lance Armstrong ______ USA | 23:24 | 2003
  _8. Alexandre Vinokourov__ KAZ | 23:34 | 2003
  _9. Ivan Basso ___________ ITA | 23:36 | 2003
  10. Lance Armstrong ______ USA | 23:40 | 2005

  24. Floyd Landis _________ USA | 24:15 | 2005
  25. Iban Mayo ____________ ESP | 24:15 | 2003
  26. Santiago Botero ______ COL | 24:19 | 2001
  27. Michael Boogerd ______ NED | 24:19 | 2001
  28. Alexandre Vinokourov__ KAZ | 24:19 | 2001

  42. Michael Rasmussen ____ DEN | 24:31 | 2005
  45. Levi Leipheimer ______ USA | 24:46 | 2010
  47. Christophe Moreau ____ FRA | 24:48 | 2003
  48. Tyler Hamilton _______ USA | 24:50 | 2003
  49. Andreas Klöden _______ GER | 24:50 | 2005