Doping – et generelt problem

Sykkel har fått så øra flagrer den siste tiden. Idretten har vært befengt med systematisk doping i moderne tid, sikkert før det også. Men, etter at antidopingdopingarbeidet ble satt i system ble doping på en helt annen måte juks – doping var, og er, å bryte etablert regelverk.

Det internasjonale sykkelforbundet har etter en treg start blitt best i klassen i antidopingarbeid. Antall utenfor-konkurranse tester er imponerende i antall, systematikken rundt blodpass fungerer. Ryttere som viser unormale blodverdier, plasseres i kategorien «mistenkelige». De følges tett opp – gjennomsnittlig antall tester av de mistenkelige er i gjennomsnitt ti pr. år. Flere har blitt fanget i dopinggarnet som en konsekvens av dette – bra jobbet. Og, en modell å ta etter for de andre særforbundene i utholdenhetsfamilien.

Jeg har et langt liv innen friidretten, OL-idrett nr. en. Regelmessig detter det inn en melding om utøver som har testet positivt. Jeg satt meg ned i helgen for å forsøke å kartlegge omfanget. Jeg er sikker på av at jeg ikke klarte å spore alt, men interessant og litt trist var det.

Jeg fant 70 utøvere som var tatt i doping i perioden 2010-2012. Blant antall medaljevinnere i OL, VM og EM i dette tusenåret (fra år 2000), av de jeg fant, har 118 utøvere dopingdommer. 118 utøvere, mange av dem har vunnet mange medaljer. Jeg anslår at antallet jeg fant kapret, i hvert fall, 300 medaljer. Et voldsomt antall. Enda er omfanget av dopingtester langt mindre enn f.eks. i sykkel.

I fjor sto Marit Bjørgen og Emil Hegle Svendsen fram og etterlyste hyppigere dopingtester i sine idretter. Min konklusjon, og forslag, er at de «overinternasjonale organene» etablerer en felles praksis uansett utholdenhetsidrett når det gjelder omfang av testingen. Doping er ikke et sykkelproblem, det er et utholdenhetsproblem. Sykkel har fått pepper så det holder, fortjent. Når skal man ta tak i de andre – omfanget i friidrett er skremmende.

 • Anonym

  Hyppigere dopingtester er vel og bra, men det viktigste stikkordet i kampen mot doping er konsekvenser.
  Risikoen for å bli tatt i dag er liten, og det er tydeligvis vanskelig, og ressurskrevende, å gjøre noe med. Det som derimot bør være grei skuring er å innføre strengere straffer.
  Hvor mange tør å dope seg hvis man risikerer livstidsutestengelse fra idretten, kjempebøter og en tur i fengsel?

 • Eirico

  Flott innlegg og gratulerer med riddertittelen, Johan!

  Sykkelsporten får fortjent pepper, men det er viktig å få satt ting i perspektiv. Det må som du sier jobbes bredt og på tvers av idrettene for å få bukt med dette ondet.

  Hvordan tror du de siste tids avsløringer vil påvirke det kommende Tour de France ?

  Så lenge du og Christian sitter i boksen hver sommer får det heller være at profil etter profil smetter i garnet.

  De største stjernene består 🙂

 • Hei Johan og gratulerer så masse med ridertittelen!

  Jeg har selv funnet opp, utviklet og har for salg et armbånd som jeg ønsker å sende til deg! Dette armbåndet (Wristcounter) skal:

  Symboliserer AKTIVE mennesker, MOT doping!

  Håper du vil ta i mot det så håper jeg at dette kan bli et bånd som er med på å skape aktivitet blandt folk og ikke minst få slutt på juksekulturen som er overalt i idretten virker det nesten som!

  Håper du gir meg en lyd om du vil ha et bånd, og se gjerne mer om konseptet bak båndet på nettsiden: http://www.wristcounter.com

  Send meg en mail med adressen eller om du vil ha mer info!

  Wristcounter – Symbolet på AKTIVE mennesker, MOT doping!