Oksens nye lag

CERVELO TEST TEAM har de fleste rytterne på plass for neste sesong. Interessant å se konturene av Hushovds nye lag – dets antatte muligheter, relatert til styrker og svakheter. Nå endrer heldigvis rytteres prestasjonsnivå seg ofte fra en sesong til den neste. En relativt ordinære rytter i årets sesong kan blomstre neste år – bedre treningsgjennomføring, hell med fravær av sykdom og skader, og rett og slett en naturlig positiv utvikling kan gi helt andre resultater. Jeg sier «de fleste», for jeg syns laget har en klar svakhet i de tunge etapperittene, som spesielt Tour de France. Her mangler klatrere av godt nivå – bort sett fra regjerende Tour-konge Carlos Sastre. Nedenfor har jeg forsøkt å dele inn de ryttere jeg ser som aktuelle for et Tour de France-lag i kategorier:

Klatrere: Carlos Sastre, Philip Deingnan, Novoa Mendez, Inaki Cuesta.

Allround: Simon Gerrans, Andreas Klier, Serge Pauwels, Roger Hammond, Xavier Florencio, Vylodymir Gustov.

Spurtere: Thor Hushovd, Jeremy Hunt, Brett Lancaster, Henrich Haussler.

Til sammen 14 mann.

Thor har gode opptrekkere i både Haussler, Lancaster og Hunt. Det er tilnærmet like bra som det han forlot i det franske banklaget. Allrounderne holder fart på flatene, kjører inn brudd, og holder fart inn mot selve spurtfasen. Her er god kjørestyrke. Og, konturene av spennende lag i klassikere som passer Thor. Jeg nevner Milan – San Remo, Vlaanderen Rundt, Gent – Wevelgem og Paris-Roubaix. Kommer Thor gjennom vinteren uten sykdom og skader, vil han få den hjelpen han trenger for å lykkes i nevnte storritt. Og, de samme gutta vil gjøre hjelpejobben på «Thors etapper» i Touren.

Men, hvem skal hjelpe Sastre i fjellene? Nå er det slik at klatrefavorittene sitter igjen mot slutten av fjellene, og sloss mann mot mann. Men, det er viktig å ha hjelpere så langt opp i fjellsiden som mulig. Husk hvordan Team CSC med Kurt kjørte konkurrentene møre i fjellene i årets Tour. Deingnan er en lovende irsk rytter, men det er fremdeles et langt stykke frem før han holder godt nok klatrenivå. Men, potensialet er uomtvistelig. Generelt er dog kjørestyrken for svak oppover blant Sastres hjelpere. Det er også få av allrounderne som har nødvendig fart og kraft oppover. Florencio har vunnet Classica San Sebastian, men det i en utgave som gikk rolig i de harde partiene.

Sastre er en rutinert rev – en dyktig taktiker. Han vil sikkert finne seg en fornuftig posisjon. Og, plassere seg langt fremme på klatreetappene. Men, jeg tviler på at hans nye lag er gode nok til å hjelpe ham til en plass på pallen. Til det er lagene til Saxo Bank og Astana i første rekke generelt for gode.

Thor kommer vesentlig bedre ut. Han vil ha den støtten han trenger for å lykkes. Nå blir det opp til ham selv. Nederlenderen Jean-Paul Van Poppel er en av sportsdirektørene. Selv en av verdens beste spurtere i sin tid – med seier i kampen om den grønne trøya i 1987, og ni etappeseire i Tour`en (fler enn Thor så langt har maktet). I tillegg vant han syv etapper i Spania Rundt og fire i Giro`en. Han forstår hvordan en spurter tenker, og hva han trenger – det vil gi Thor en ekstra trygghet å ha nederlenderen i førersetet.

Den eneste ulempen jeg ser for Thor i Tour`en, er at de kjøresterke allrounderne kan bli «brukt opp» for å hjelpe Sastre. Det er vanskelig å tjene to høvdinger. Og, det er liten tvil om at Sastre vil være prioritet nr. en i Frankrike i juli.

Konklusjon: Et lag midt på treet. Overraskende at Sastre ikke har trukket med seg flere viktige hjelpere. Godt klassikerpotensiale. Og, et lag som vil gi god underholdning og spenning fra norsk synspunkt.