Egyptisk demokrati

Egyptiske jagerfly feier lavt over Kairo. En spektakulær oppvisning av militær makt. Ingen skal være i tvil om hvem som har kontrollen her. (Foto: Fredrik)

 

(Kairo) Sola er på vei ned et sted ute i ørkenen bak Gizapyramidene. Der ute hvor sfinxen ligger ensom. Forlengst forlatt av de horder av turister som normalt ville vært der. For å ri kameler og se faraoenes eldgamle graver.

Så kommer flyene. Først luftforsvarets gamle propellfly. De flyr i formasjon og spyr ut røyk i det egyptiske flaggets farger – svart, hvitt og rødt. Lavt inn over Tahrir der den voksende menneskemengden jubler. De fortsetter mot bydelen Nasr. Der Egypts vrakede leder, Muhammed Mursi, hylles av sine tilhengere. Så kommer de moderne jagerflyene. Lavt, lavt, lavt. Mellom bygningene. Militæret lar ingen være i tvil om hvem som styrer dette landet.

For to dager siden tok de livet av hverandre. De som mener at landets demokratisk valgte president bør få sitte, og de som mener det var rett av landets militære styrker å fjerne ham fra makten før han kjørte den forlengst skakk-kjørte nasjonen til grunne.

Revolusjonen var ikke over, skrev jeg for et år siden. Den er fortsatt ikke det. Kanskje stanser den her. For det er hele tiden de samme makthaverne som kommer tilbake. Egypts generaler har i realiteten styrt dette landet siden 1952. De sivile makthaverne har enten hengt fra seg uniformen for en stund, eller sittet på nåde.

Sola forsvinner. Menneskemengdene vokser. Hæren har gitt begge sider lov til å holde sine massemønstringer. De vil gjøre alt for å hindre grupperingene i å barke sammen. Kamphelikoptrene stuper ned mot den jublende massen på Tahrir. Fra sjette etasje i en bygning rett ved Det egyptiske museet ser jeg praktisk talt ned på en vinkende skytter i baksetet på helikopteret, i det piloten retter drapsmaskinen opp noen få meter over bakken. Fyrverkerie skytes opp fra Tahrir. I Nasr vokser brølene fra de som krever at Mursis settes fri og får tilbake makten.

Alt er som det har vært de siste ti gangene jeg har besøkt dette landet. Etter hvert som de europeiske nyhetssendingene tar slutt for kvelden, velter journalistene inn på vårt faste hotell på Zemalek. Øya i Nilen som huser deler av byens overklasse. Et par brolengder fra Tahrir. Restauranten i hagen fylles opp av tørste journalister som rekker et par øl og kanskje en vannpipe før baren stenger. Det er mange kjente fjes. Fra revolusjonen i 2011. Fra valget. Og fra bråket i fjor. Vi sees nok igjen.

 

 • fornuften22

  Kunnskaper og fornuft vil komme i mindretall i veldig mange sammenhenger og her og der og ofte bli nedstemt ut fra hva mange føler og opplever der og da og ut fra hva som er korrekt følelse der og da.
  Slik er verden.
  Ikke minst vil folk som vil feriere også ønske å ta ferie fra problematiske fakta og problemer i verden .
  Det er litt feil å dømme folk ut fra feriestemning eller festivalstemning.
  Men hvis nå dette var kunnskapsfestivalen og saklig debatt festivalen og internasjonale forhold og politikk festivalen kan du kanskje klage litt.

 • Disqusor

  Her er tolvåringen som kommer med den evige sannhet, islam er fascistisk
  http://www.youtube.com/watch?v=y4umifTLSII

 • Disqusor

  Å omtale våren i Egypt som et demokratisk anliggnde er og blir sykt, brorskapet er et fascistisk teokrati.

  12 yr old boy explains Egyptian Revolution in under 3 minutes!
  wow, this kid is incredible….must be a starseed…..asked how he knows this stuff he said he just knows and he uses his brain

  Source: http://www.youtube.com/watch?v=y4umifTLSII

 • Joda, du har nok rett i at noen bryr seg, men det å “bry seg” for oss nordmenn ser for meg ut til å handle om å starte facebookgrupper og å skrive innlegg i avisenes kommentarfelt. Folks engasjement ser ut til å stoppe ved “liker” knappen.

  Et treffende bilde på dette er at jeg den siste uken har befunnet meg på en festival sammen med 8-10 000 andre uten å høre ett eneste menneske si noe som helst om Syria, Egypt, Tyrkia eller Snowden, med mindre jeg har tatt opp temaet.

 • Prinsesse Gullhår

  At ingen i Norge bryr seg er vel feil å si?
  Jeg bryr meg om hva som skjer rundt i verden og……..
  det ser da ut som du bryr deg også, på ein måda 😉

 • Torkel Andersen

  Svar for deg selv ikke for alle oss andre som ikke, er like skakkkjørte som deg.

 • Hvorfor gidder norske aviser å skrive noe som helst om noe som skjer utenfor Norges grenser?

  Det er ingen i Norge som bryr seg om annet enn det som kan sees eller høres fra verandaen.

 • Anonym

  Norske politikere må få inn i sitt hode, at dersom fascister vinner valget, har man ikke lengre et demokrati. Det er barnelærdom at det viktigste kriteriet for demokrati er ytringsfrihet, og gode nok levevilkår for minoriteter. Mindre viktig enn dette er faktisk stemmeretten, selv om begge deler er å foretrekke.

  Heia demonstrantene i Egypt, som nå ser ut til å ha vunnet over islamistene!