10 år siden bombene falt

Jeg var sliten, og våknet ikke av de første luftvernsirenene som skingret gjennom Bagdadnatten. Men jeg bråvåknet da den første krysserraketten dundret inn palasset til Saddam Hussein noen hundre meter unna. Med voldsom kraft slo den inn i diktatorens hjem. Det var grytidlig, 20. mars, 2003.

Nye raketter slo ned i områdene rundt oss. Bygningen ristet mens jeg kom meg ut på balkongen i åttende etasje for å montere opp antennen til min ulovlige og innsmuglede satellittelefon. Det var krig. Jeg skulle jobbe.

Jeg ringte hjem mens luftvernbatteriene pepret himmelen over meg med kuler og granater. Vi hadde visst at den ville komme – krigen. Det var ikke lenger noen vei utenom. Bombardementet var voldsomt og skremmende.

For meg. For oss. Vi var rundt 150 internasjonale journalister i Bagdad. De aller fleste av oss stuet sammen på Palestine hotell. Pentagon visste hvor vi var. I den siste bygningen i byen de ønsket å treffe. Likevel – de bombet nabolaget med så kraftig skyts at det føltes som om jorden ristet i et kontinuerlig jordskjelv. Fra minareten like ved, brølte en frenetisk stemme: Allah’u Akbar! Om igjen, og om igjen. Bilalarmene hylte. Det var i ferd med å lysne da jeg fikk kontakt med noen hjemme og meldte: Det er krig!

Det er ti år siden nå. Ti år siden Bush-administrasjonen løy og ignorerte verdenssamfunnet. Sammen med en rekke allierte angrep de mannen som var selve bildet på Den onde diktatoren, Saddam Hussein. Han skulle utryddes for enhver pris. Uansett menneskelige kostnader, skulle han fjernes fra makten.

Målet var selvfølgelig ikke å gjøre Verden til et bedre sted. Målet var tilgang til land og ressurser i regionen. Til olje og gass. Det var åpenbart for de fleste av oss den gang. Og knapt noen er vel i tvil i dag. Vi vet nå at det ikke var masseødeleggelsesvåpen i Irak da USA bombet og okkuperte landet. FNs egne inspektører sa da også det før amerikanerne angrep. At de ikke hadde funnet noe. Men USA ville uansett bombe Irak og fjerne Saddam Hussein fra makten.

Lite godt kom ut av det for amerikanerne. En og en halv million amerikanske soldater kjempet i Irak de neste åtte årene. Fire og et halvt tusen av dem ble drept. Over tretti tusen skadet i kamp.

Verre ble det for irakerne. Frem til utgangen av 2012 var minst 130 000 mennesker drept som følge av den amerikansk-ledede krigen og volden som fulgte (de høyeste anslagene antyder opp mot 700 000). Mange hundre tusen ble skadet. Millioner traumatisert. Fortsatt lever over to millioner mennesker som internt fordrevne flyktninger i Irak. Det er mange ødelagte liv.

Fredsnasjonen og krigerlandet Norge deltok også i krigen i Irak. Riktignok sendte vi først soldater etter at regimet var styrtet, og FN ble tvunget til å velsigne amerikanernes ønske om å ta full kontroll. Irakerne forstod knapt forskjell på angripere og deres allierte som kun skulle sikre gjenoppbygging. Det ble ikke mer forståelig av at norske styrker bygde baser for styrkene som hadde invadert og okkupert landet uten FN-mandat.

De siste ukene har volden økt. Årsdagen markeres av grupper som fortsatt kjemper mot landets nye makthavere. De som ble hjulpet til makten av okkupantene før de stakk.

Irakkrigen står allerede som en skamplett i historien. Riktignok ble Saddam fjernet, men til hvilken pris?

Og hva sitter irakerne igjen med? Frihet til å velge sine egne ledere. Men mange irakere lever utrygge liv i fattigdom. Var det verdt det? Mange irakere vil svare nei. Og da blir det uinteressant hva politikere og kommentatorer langt unna måtte mene.

Etter invasjonen vendte jeg tilbake til Irak en rekke ganger. I uker av gangen. For å følge okkupantene, og for  å se hvordan det gikk med sivilbefolkningen. Det skulle gå flere år før den negative trenden sakte snudde. Irak var og er et voldelig land. Irakerne hadde fortjent så mye bedre enn Saddam Hussein og de langvarige krigene han bidro til å påføre landet. De hadde fortjent så mye bedre enn å bli bombet i hjel av fiender som Iran og USA, og USAs allierte.

 • Anonym

  En grusom gedigen SKAM! Rett mann til å beskrive dette ,er jo Fredrik Græsvik -og ikke noen uten innsikt.En sterk beskrivelse,som gjør at jeg enda en gang ble minnet på denne Galemanns verden!

 • “Ti år siden Bush-administrasjonen løy og ignorerte verdenssamfunnet.”

  En hver nøktern evaluering av dette tilsier at du tar feil. Bush-administrasjonen ignorerte kun verdenssamfunnet når de gjorde det klart at de ikke brydde seg om at Saddam Hussein nok en gang brøt med folkeretten når han ikke samarbeidet med inspektørene som kan skulle. Slik Hans Blix rapporterte til Sikkerhetsrådet. Da besluttet Bush at han ikke skulle la Hussein fortsette med narrespillet sitt og fjerne det eneste egentlige problemet i Irak: diktatoren.

  I Libya besluttet Norge sammen med NATO å styrte regimet til Gaddafi, uten forankring i FN, uten forankring i folkeretten, uten noe diskusjon i FN om dette var målet eller intensjonen – og hva endte man opp med? Gahr Støre sa på TV gang på gang at det ikke dreide seg om å fjerne Gaddafi, men det var jo akkurat det vi drev med.

  Bush var i det minste ærlig nok til å si at, ja, nå skal vi inn og fjerne diktatoren for å løse dette problemet en gang for alle. Ikke at dere norske pressefolk tør å ta et selvkritisk blikk på hvordan dere har forholdt dere til de to krigene.

  “Målet var selvfølgelig ikke å gjøre Verden til et bedre sted. Målet var tilgang til land og ressurser i regionen. Til olje og gass.”

  La oss si at påstanden din er korrekt, den enkle konspirasjonsteorien om at USA simplethen gikk inn i Irak for å “ta oljen”. Hva er fakta? Har USA tatt oljen? Vel, nei. Irakerne selger oljen sin til hvem de vil og har etablert mange avtaler med aktører fra alle slags land – en vesentlig del av avtalene er med land som ikke støttet invasjonen.

  Resultatet er at Irak nå produserer mer olje enn de gjorde under Saddam, som betyr at Irak – i likhet med Norge – kan bruke mer oljepenger på folket sitt, som blant annet har hjulpet dem gjenoppbygge og forbedre infrastruktur og vokse en økonomi større enn under Saddam. Internett og mobiltelefoner er overalt i Irak nå – de var omtrent forbudt under Saddam. Det genereres nå langt mer strøm enn før i Irak, noe befolkningen sårt trenger, man er ennå ikke i mål med sikker strømforsyning til folket.

  Land, ressurser? Hva slags land har USA tatt som følge av krigen? Hva slags ressurser har USA fått? Hvis du virkelig mener at dette var grunnen til at USA gikk inn i Irak, så har det enten slått helt feil – eller så er det bare en fordummende, billig løgn man sier fordi man ikke vet bedre.

  Det gagner verdenssamfunnet at Irak utvinner mer olje i form av et mer stabilt oljemarked; det gagner også irakerne, i form av mer statsinntekter til å utvikle samfunnet deres.

  Hvis vi later som USA gikk til krig for olje, har dette blitt et netto pluss for både verden og Irak uansett.

  Dessuten glir du rett forbi faktum at det har vært offisiell amerikansk policy siden 1998 å se til at Irak frigjøres fra Saddam Hussein; Bill Clinton signerte Iraq Liberation Act dette året, med solid støtte fra Kongressen. George W. Bush implementerte det USA egentlig ville gjøre i 1991 men lot være fordi det ikke var politisk korrekt i verdenssamfunnet å styrte et regime på denne måten.

  I 2013 har det plutselig blitt politisk korrekt å gjøre nettopp dette, som vi så i Libya og som mange ønsker å se gjort i Syria. Irak-krigen gjorde at R2P – Responsibility To Protect – fikk fart på seg innenfor FN-systemet, som innebærer at verdenssamfunnet tar på seg ansvaret for å forhindre folkemord og brudd på menneskerettigheter innenfor et land. Hadde man hatt R2P på 90-tallet hadde man kanskje unngått over et tiår med Saddam Husseins vanstyre av Irak, der han brukte splitt og hersk, pluss smøring av folk innenfor FN-systemet for å omgå sanksjonene som ble ilagt ham.

  Men alt dette her passer selvfølgelig ikke inn i den billige, fordummende “USA gikk inn i Irak for å ta oljen, basert på løgn”-fremstillingen som dere i norske media har lagt dere på som en krykke i alle år. Dere har vist null interesse for å gå i dybden når det gjelder denne krigen, dets opphav og vidtrekkende effekter (Gaddafi ble skremt av den og gav opp atomvåpenprogrammet sitt, husker noen det?).

  Græsvik, du er alt for erfaren og smart til å fare med slike billige tanker om en av de mest avgjørende krigene i moderne historie.