Sepps strategiske solstikk

 
«Man kan ikke kjøle ned et helt land». Sepp Blatter, FIFA-president og alle koldtbords verste mareritt, har oppdaget det alle andre allerede var klar over – at å avholde et VM i fotball midt i ørkenen om sommeren er fullstendig galskap. Det virker på overflaten som en ny latterlig vending i en allerede latterlig saga, for var ikke Sepp allerede klar over dette problemet da FIFA i 2010 ga 2022-VM til Qatar? Svaret er at selvsagt var han det, og da er det mer interessante spørsmålet dette: Hvorfor tar Blatter grep først nå?

 

Det er fristende, lett, forståelig og kanskje også forsvarlig å stemple Blatter som roten til alt vondt i fotballverden. Han er tross alt den synlige frontfiguren for en organisasjon som har flere problemer enn Jay-Z, og han bygger stadig opp under dusteimaget ved å si fullstendig latterlige ting. Hans intenst fordummende retorikk (FIFA-familien, FIFA-huset, osv.) er en konstant fornærmelse mot alle tenkende mennesker, og under hans ledelse har FIFA-skandalene kommet tett som bomstasjoner på Sørvestlandet. Men om det er mye man kan kritisere Blatter for så har han en ting på det rene: Sepp Blatter var ikke for at Qatar skulle få VM.

 

Han kan kanskje virke dum, men du overlever ikke over 14 år som president i en organisasjon som FIFA dersom du ikke har ypperlige politiske instinkter. Blatter har sagt alle de riktige tingene om hvor flott det ville vært med et VM i en arabisk stat, både før og etter Qatar fikk tildelt mesterskapet. Men konsensusen blant de som fulgte prosessen tett er at Blatter ikke var en av de 14 medlemmene av eksekutivkomiteen som stemte for Qatar.

 

I tiden etter avstemningen var Blatter også kategorisk på at VM skulle avholdes om sommeren. Senest i år, i et intervju med The Blizzard, gjentok han tre ganger at VM skal holdes i «juni og juli», og at dette var et av VMs «grunnleggende vilkår». Så hvorfor har han nå tilsynelatende snudd?

 

Å flytte VM til vinteren er nesten umulig. De store europeiske ligaene er glad i vinterpausen sin (og Premier League er glad i sin lukrative juleperiode). Den europeiske klubbkalenderen er allerede en kabal som bare såvidt går opp, å flytte det hele for å gjøre plass til å et VM vil være et organisasjonsmessig mareritt. Samtidig vil IOC gå fullstendig amok, siden det skal være vinter-OL i januar/februar 2022. Samtidig vil de tapende VM-søknadene saksøke FIFA for å endret vilkårene for turneringen etter avstemningen. Alt dette er Blatter fullt klar over, akkurat som han i 2010 var klar over at det er varmt i Qatar.

 

«Jeg skal ta dette opp i eksekutivkomiteen», sa Blatter denne uken. Men dagens eksekutivkomité er ikke den samme som i 2010 ga turneringen til Qatar. Siden den gang har blant andre Mohammed Bin Hammam, Ricardo Teixeira og Nicolas Leoz, tre av Qatars viktigste støttespillere i søknadsprosessen, forsvunnet. Qatar har langt færre venner på eksekutivkomiteen nå enn de hadde i 2010. Dersom de kommer frem til at et VM i Qatar om sommeren ikke er mulig, og det viser seg at å flytte turneringen til vinteren heller ikke er mulig, da har Qatar et problem.

 

Skulle FIFA finne på å ta VM fra Qatar vil de naturligvis også bli saksøkt, da av de multinasjonale selskapene som har vunnet kontrakter i Qatar for konstruksjon av stadionanlegg, infrastruktur, og andre tjenester. Men det virker som om alle andre løsninger enn et potensielt katastrofalt ørken-VM under sommersolen uansett vil resultere i mange sinte advokater. Å endre vertsnasjon etter avgjørelsen har blitt tatt kan virke ekstremt, men det har skjedd før. 86-VM ble flyttet til Mexico da det ble klart at Colombia ikke ville klare å arrangere turneringen.

 

Blir Qatar fratatt VM vil den logiske løsningen være å gi turneringen til søknaden som kom på andreplass – USA – eller å holde en ny avstemning (der USA også vil stille meget sterkt). USA var, tilfeldigvis, søknaden Sepp Blatter skal ha stemt på og støttet. Akkurat det slaget tapte han, men krigen er ikke nødvendigvis over helt enda.

 • Anonym

  Kult:)

 • Dette er rødløper jeg hadde likt å være paparazzi på .) Usikker om det er dype kløfter, høye splitter, personer eller den fantastiske lyssettingen som tiltrekker mest 😛

 • Håkon Mørk

  å flytte det hele for å gjøre plass til å et VM vil være et organisasjonsmessig mareritt. <— Så verdensmesterskapet i fotball – den eneste idrettsbegivenheten som fenger hele kloden – skal altså aldri kunne arrangeres på en del av jorda, fordi det er for varmt og europeerne er for glade i kalenderen sin?

  Man kan mene hva man vil om Qatar, men det blir et litt 'insular' perspektiv på ting…

  • Guest

   Jo å arrangere verdens største sportsarrangement (ved siden av OL) i en ørken om sommeren, der det er 50 grader i skyggen, er fult mulig det…

  • Berserk81

   Jeg er enig i at alle områder burde ha mulighet til å arrangere VM om det lar seg gjøre, og at kalenderen bør forandres på. Det er andre grunner til at Qatar kanskje ikke burde fått mesterskapet. Men vil påpeke at du antagelig har glemt noe som heter (sommer) OL i din kommentar.

   • Håkon Mørk

    Tja. Tror fotball-VM står sterkere i Afrika og Asia enn sommer-OL. Men nesten hvert land har vel ett eller annet de er gode i på sommer-OL, så sånn sett kan det kanskje sies å fenge hele kloden.

    Bra du ellers har skjønt hva jeg prøvde å si med denne kommentaren. Jeg mener det er dumt å låse seg til sommeren og dermed ødelegge for at Afrika, de arabiske statene (og egentlig søndre USA og sentral-Amerika, de to VMene i Mexico var også temmelig helsefarlige) skal få arrangere.

    • Simon Drengsrud Dahl

     Det er Vinter-OL i 2022!

     Det er derfor de ikke kan ha det i Januar-Februar, fordi “The International Olympic Committee” (IOC) arrangerer Vinter-OL på samme tidspunkt….

     • Håkon Mørk

      Selv i Norge vil fotball-VM være mer interessant enn vinter-OL.
      Kan jo bruke vinteren 2023, også, hvis dét er det store problemet.

     • Simon Drengsrud Dahl

      Ja, personlig foretrekker jeg fotball foran vintersport!
      Og 2023-vinteren er også en mulighet, men det er fortsatt brudd på vilkårene for mesterskapet, som er gyldig grunn til søksmål fra de andre søkerlandene.

     • Håkon Mørk

      Jo da, jeg tenker mer på prinsippet om at det i teorien – hvis det dukker opp en mer trivelig søker enn Qatar som ikke åpenbart har betalt seg til stevnet (f eks et noenlunde stabilt Egypt) burde være mulig å avholde fotball-VM på vinteren.

     • Simon Drengsrud Dahl

      Ja, rent prinsipielt er jeg enig i at det bør gå, ja!
      Det er ugunstig, men det burde jo gå! 😛

 • PLManUnited

  Blatter har hengt alle opp i et hjørne.

 • Guest

  “…turneringen til vinteren heller ikke er mulig, da har Qatar et problem.”

  Neppe do the math, mooney talks, jeg håper turneringen blir flyttet, men det eneste Sheik Ali må gjøre er å putte et par ekstra millioner inn i lommene til komitemedlemmene. Plutselig kommer ikke Qatar lenger til å ha få venner der, skal du se

 • Preben

  Kan ikke folk slutte med alt tullet sitt? Qatar skal holde VM-2022 og så enkelt er det. Å flytte turneringen til vinteren vil være nødvendig ettersom det å kjøle ned stadionene ikke vil hjelpe alle de fotballinteresserte som må tilbringe dagene utenfor i 50+. Flytt det til vinteren og la de forskjellige ligaene rundt omkring endre på kampoppsettet, én gang skader ikke.

  • jaa9tony

   Flaks vi har noen som er løsningsorienterte. Send inn forslaget til FIFA, høres ut som at du har planen klar.

 • Simon Drengsrud Dahl

  Jeg foreslår at Blatter saboterer det!

  At han saboterer det for Qatar, så de ikke kan arrangere VM, og i all stillhet planlegger med Idrettspresidenten i USA om at 2022 VM-et etter all sannsynlighet går til dem.

  VM-et er om ni år, og tatt i betraktning at han er født i 1936 og fylte 77 tidligere i år, er han høyest sannsynlig død før VM-et finner sted, og man kan ikke påvise skyld hos en død mann!