Petter Løvberg – En ekstraordinær landslagssjef

Det gikk 24 dager fra Ingvild Snildal fikk sjokkmeldinga på treningsleiren i Flagstaff om at hennes landslagskamerat Alexander Dale Oen var død til Askerjenta som nybakt europamester på 100 meter butterfly kunne hylle sin avdøde venn ved å peke på bostavene A.D.O. på sin badehette.

Og 14 dager etter at hun hadde sittet i Blomvåg kirke og grått i begravelsen til sin venn og mentor kunne den ferske europamesteren på 200 meter bryst Sara Nordenstam kopiere Dale Oens seiersgest fra Shanghai-VM og peke på det norske flagget på sin hette.

At duoen var i stand til å bryte barrierer og bli Norges 3. og 4. europamester (langbane) gjennom tidene etter traumene de nylig var utsatt for, vitner om to sterke idrettsutøvere med utrolig evne til å fokusere positivt.  Det forteller også at disse to kvinnene er på et landslag med et sterkt samhold og klokt lederskap.

Eneren Petter Løvberg
Petter Løvberg har vært Norges landslagssjef siden 2001.  Det er ikke tilfeldig at Norge har hatt sin desidert sterkeste periode som svømmenasjon mens finnmarkingen har hatt ansvaret.

Løvberg er den landslagssjefen uansett idrett i Norge som er flinkest til å utnytte Olympiatoppen og tilføre sine landslagsutøvere kompetanse på alle områder som trengs.

53-åringen er dessuten en både empatisk og sterk ledertype som utøverne har respekt for.  Hans dør er alltid åpen, svømmerne veit de kan snakke åpent med Løvberg om hva som helst.  Men vadsøværingen stiller krav, og er flink til både å identifisere forbedringsområder og gi klare tilbakemeldinger om hva som kreves for å nå toppen i en idrett der det internasjonale nivået er skyhøyt.

Bearbeidet sorgen
Når Snildal og Nordenstam kan bli europamestere, Aleksander Hetland, Lavrans Solli, Katharina Stiberg og kvinnenes 4×100 m fri lag nå finaler, Cecilie Waage Johannessen komme til semifinale , Snildal, Solli og Sindri Jakobsson sette norske rekorder og Marco Bomstad og Veronica Bjørlykke slå norske juniorrekorder tre uker etter Dale Oens død er det et lite mirakel.

Det mest naturlige hadde vært at disse svømmere bare hadde gått dypt inn i en emosjonell kjeller og bare blitt der etter 1. mai.  Hele tilværelsen blei tomt da verdens sprekeste, blideste, mest empatiske og kuleste 26-åring plutselig bare segnet om og døde.  Svømming og idrett var på det tidspunktet bare helt meningsløst.

Men Petter Løvberg – som selv hadde mistet en nær og god venn – slo sammen med et fremragende støtteapparat for øvrig ring om sine utøvere.

De gråt sammen, de snakket sammen.  De tok på hverandre og så hverandre inn i øynene og ga seg fa’en på at måten de kunne hedre Norges fremste eksponent på å se muligheter og ikke begrensninger var å svømme fortere, prestere bedre.  Du hørte hva både Sara og Ingvild sa på TV 2 etter EM-triumfene: – Det var slik jeg kunne hedre Alex.

Løvberg og lege Ola Rønsen skjermet utøverne og tok seg av pressen i Flagstaff. Ved hjemkomsten på Gardermoen var Løvberg stadig like sterk, og møtte pressekorpset sammen med Aleksander  Hetalnd og fysioterapeut Christer Kjølholdt.

I begravelsen i Blomvåg kirke 11. mai hedret Løvberg Norges beste svømmer gjennom tidene.

Sterk, klar, rørende.

Og hvert eneste minutt av hvert eneste døgn siden 1. mai har landslagssjefen også jobbet med alle Dale Oens landslagskolleger.  Og motivert dem til å kanalisere sorgen inn i meningsfylt treningsarbeid og EM-forberedelser.   Fasiten fikk vi Debrecen.   Den står det respekt av.

Historisk nivå
Norges Svømmeforbund har nylig feiret hundreårs-jubileum.  Fram til 2006 hadde Norge tatt til sammen 7 medaljer i EM, VM og OL (Lene Jenssens VM-sølv i 1978, Irene Dalbys seks EM-medaljer – hvorav to gull – i perioden 1989-1995).

De siste seks årene har Norge nå tatt 14 medaljer til i de tre internasjonale langbanemesterskapene To VM-medaljer (1 gull), to OL-medaljer, 10 EM-medaljer (4 gull).

Antall gullvinnere har økt fra en (Dalby) til fire (Dalby, Dale Oen, Nordenstam og Snildal).

Og i tillegg har så vel Dale Oen som Aleksander Hetland blitt europamestere på kortbane, Hetland har tatt medalje i kortbane-VM og Snildal og Katharina Stiberg tatt medaljer i kortbane-EM.

Løvberg har for det første greid å legge til rette for at det unike talentet Alexander Dale Oen fikk realisert sitt enorme potensiale, men har samtidig brukt sin spydspiss til å skape et lag der det er kultur for å hevde seg i den internasjonale toppen.

Konstruktiv kritikk
En vesentlig del av Løvbergs storhet er at han innser at han sjøl ikke har alle svar på alt.  Derfor henter han ekspertise innenfor basistrening, ernæring/kosthold, videoanalyse og idrettspsykologi til sine utøvere.  Og har med seg fysioterapeuter og leger på landslagets reiser og leirer.

Men hvis du som utøver skal få nyte godt av det omfattende støtteapparatet, må du vise Løvberg at du fortjener det.

Finnmarkingen tåler  ikke syt.  På en treningsleir for noen år siden uttrykte flere utøvere at de syns det var mye å svømme 8-10 kilometer to ganger om dagen.  Neste dag laget hadde et fripass stupte Løvberg sjøl ut i bassenget og svømte 14 kilometer i ett.  Siden har ingen klagd på at 10 km-passene er for lange.

Etter et for hennes vedkommende fiasko-EM i mars 2008 satte Løvberg seg ned med Nordenstam og forlangte at hun tok steget fra å være en 95 prosents utøver til å bli en 100 prosents utøver.  Lambertseter-jenta trente allerede 4-5 timer om dagen.  Løvberg påpekte områder innenfor styrke- og fleksibilitetstrening samt ernæring der Nordenstam kunne bli bedre.

Hun tok utfordringa. Og sto et halvt år seinere med OL-bronse rundt halsen.

En liknende samtale hadde Løvberg med Lavrans Solli i fjor sommer. Løvberg syns ikke bergenseren hadde tatt steget videre etter medalje i ungdoms-OL  i 2010.  Løvberg ga BSC-svømmeren klare oppgaver og påpekte forbedringsområder.  I EM dro 20-åringen den norske rekorden på 100 meter rygg fra 56,0 til 54,8 og kom til finalen på den halve distansen på nordisk rekord.

Solli bør bli tatt med til London-OL som en slags lærling.  Slik Dale Oen blei tatt med til Aten i 04.  Det bidro til det historiske sølvet fire år seinere.  Solli kan kanskje følge i mesterens fotspor .

Sannsynligheten for at arven etter Alexander Dale Oen ivaretas og at norsk svømmesports gullalder forlenges er i alle fall stor så lenge Petter Løvberg fortsetter som landslagssjef.

  • Anonym

    Stolt av å ha en svømmer i familien som er under Petter sine vinger. Stor respekt for ham som leder og hva han har utrettet inne svømmesporten. Stå på Petter og det norske landslag både jr. og sr.

  • Anonym

    Det vi så i EM er at det norske svømme-eventyret vil fortsette. En liten korrigering. Stiberg har ikke tatt medalje i kortbane-EM (enda). Hun har to 4.plasser.

  • Mr. Link Linkesen

    Stor prestasjon av alle de norske svømmerne. Med tanke på hvor få bassenger vi har i dette landet er det sterkt at vi hever oss såpas som lag.