Alexander – den største

En BA-reporter spurte meg i dag hva jeg vil huske mest ved Alexander Dale Oen.  Svaret er: Smilet og latteren.

Vi var enige om at det bød på utfordringer å intervjue Alex.  For han var egentlig mer interessert i å drøfte helt andre ting enn svømming og finne ut hvordan du hadde det.  Sånn var den mest meritterte svømmeren og en av de største idrettsutøverne denne nasjonen har fostret:  Engasjert, nysgjerrig og empatisk.

Jeg fikk bare noen minutter på meg fra jeg fikk verifisert det sjokkerende dødsbudskapet fra Flagstaff til jeg var på lufta på Nyhetskanalen av og på i halvannen time for å snakke om Alex og forsøke å bidra til å sette hans karriere i perspektiv.   Å fortelle om hva Dale Oen har utretta og snakke om hans karriere og posisjon i idretts-Norge var uproblematisk.  Å snakke om at Alex ikke lever lenger helt uvirkelig.  Hvordan kan en av verdens best trente 26-åringer bare segne om og død?  Hvordan kunne DETTE store, varme, bankende hjertet plutselig bare slutte å slå?

Alle innslagene staben vår fant fram mens vi var på lufta og alle bildene vi fikk redigert ut viste  to ting om og om igjen:  Alex øverst på en seierspall.  Og Alex som smiler eller ler. 

Bortsett fra da han fikk summet seg etter VM-gullet i  Shanghai i fjor og omsider kunne tillate seg å reagere offentlig på 22. juli:  For der står gutten med det store, bankende hjertet og gråter. 

Sist jeg kommuniserte med Alexander var på facebook i forrige uke.  (Praktisk pga. tidsforskjellen til Arizona).  Han hadde svart positivt til å komme å bli med i vårt program “Sportslunsj” på Nyhetskanalen kommende fredag, når han var i Bergen i forbindelse med Bergen Swim Festival.  Da jeg spurte om han kunne flytte avtalen fra fredag til mandag svarte han høflig nei.  Da ville han prioritere å se sin nyfødte nevø, broren Robins andre barn.  Familien betydde enormt for Alexander.  Og det har alltid vært et mektig samhold og mye kjærlighet hos familen Dale Oen.  Så det måtte bli fredag.  Jeg krangla ikke på det.

* Alexander Dale Oen var den første mannlige svømmeren som tok medalje i junior-EM i svømming.  På 100 m bryst i 2003. 

* Tre år seinere er han den første mannlige norske svømmeren som tar medalje i langbane-EM i svømming, med sølv(ett hundredel fra gull) på 100 m bryst i Budapest.

* I Eindhoven to år seinere blir Alex den første mannlige norske svømmeren (og andre totalt bak Irene Dalby) som blir europamester.  Og tar likså godt sølv på såvel 50 m som 100 m bryst.

* Et halvt år seinere den første norske svømmeren med OL-medalje, sølv på 100 m bryst i Beijing.

* I 2010 den første og eneste norske svømmeren som har forsvart et EM-gull (100 m bryst i Budapest).  Plusser på med nok en sølv på 200m bryst, og tangerer da Irene Dalbys seks EM-medaljer i karrieren.

* Og i 2011 blir 26-åringen historisk som den første norske verdensmesteren i svømming.  Knusende overlegen på 100 m bryst-finalen i Shanghai.  I egen klasse.

 

Alexander Dale Oen var en vinnerskalle.  Og vanvittig flink til å trykke på “av”-knappen og ikke tenke svømming eller trening når han ikke trente.  100% fokus på trening, 100% i stand til å regulere spenningasnivået helt vekk når han ikke trente.  Ikke tilfeldig at en sånn utøver blir verdens beste brystsvømmer.

Med bare ett unntak (langbane-VM i Melbourne i 2007) traff Alexander ALLTID toppformen til årets viktigste stevne.  Og i de alle fleste mesterskap svømte han fortere i semifinalen enn i forsøkene.  Og aller fortest i finalen.  En vinnertype av de helt sjeldne.

Og mannen hadde integritet.  I Roma-VM i 2009 blei Dale Oen slått ut i semifinalen.  Og syns det var helt greit.  For det året brukte konkurrentene svømmedrakter med neopren, som ga en vanvittig oppdrift og mye bedre tider.  Det ville ikke Alex være med på.  For puristen Dale Oen ville at det skulle være utøveren det kommer an på, ikke utstyret.  Alex ofret VM 2009 i påvente at FINAs forbud mot “plastdraktene”.  Den kom i 2010, og Alex responderte med å bli europamester igjen.  Lykkelig over igjen å kunne utfordre seg selv til å sette personlige rekorder; glad han ikke hadde dømt seg selv til aldri mer å sette “pers.” om hadde brukt neopren-drakt og fått en bestetid han ville betraktet som kunstig.

Han får ikke fullført sitt livsverk, Alexander.  Han skulle ikke bare ta OL-gull i London 29. juli i år.  Han var allerede klar på at han ønsket å vinne OL i Rio i 2016 som 31-åring også.  Og mellom der skulle det også være et par EM (2014 og 2016) og et par VM (2013 og 2015).  Men selv om Dale Oen blei revet vekk fra oss før fylte 27 år, blir han stående som en bauta – den største – i norsk svømmesport.

De seinere åra har vært den beste perioden i norsk svømmesports historie.  For i tillegg til Alexander har Sara Nordenstam tatt medaljer i både OL (2008) og EM (2010) og Ingvild Snildal i VM (2009). Og Dale Oen, Snildal og Aleksander Hetland har i tillegg tatt medaljer i kortbane-EM eller -VM de siste tre åra. 

Dale Oen var spydspissen, fyrtårnet.  Utøveren landslagssjef Petter Løvberg kunne peke på som eksempel på 24-timers utøver som trente sine 1500 timer i året og beviste at det er mulig å bli best i verden selv om man kommer fra ei bygd i havgapet i et område i Norge der det ikke finnes et eneste 50 m langt basseng. 

Jeg sliter veldig med å ta innover meg at Alexander Dale Oen ikke er blant oss lenger.  Vil alltid savne hans latter og smittende, gode humør.

Men hans bragder, hans betydning for norsk svømmesport og ettermælet som et medmeneske alle elsket, vil leve evig.

Fred over hans minne.