Håper på svart søndag

Kjenner det pirrer foran Manchester-derbyet på søndag.  Og det skal bli spennende å se hvordan Aksel Lund Svindal starter denne verdenscupsesongen.  Men søndagens desiderte sportslige høydepunkt skjer verken på Old Trafford eller i Sölden, men i min fødeby Auckland.

Eden Park kl. 10.00 norsk tid.  Da spilles historiens 7. VM-finale i rugby.  Vertsnasjonen New Zealand møter Frankrike, akkurat som de gjorde i den aller første VM-finalen samme sted i 1987.  Måtte kampen også resultere i det andre VM-gullet til All Blacks etter 24 lange år med venting og skuffelser.

Stort globalt

Hyppigheten av VMene forteller en del av hvor stor en sport er i global sammenheng.  Størrelsen på idretten er omvendt proporsjonalt med mesterskapsfrekvensen.  Curling og Skiskyting er ganske små – mesterskap hvert år.  Skøytesporten gjør seg selv bitteliten med ikke bare ett men TO VM hvert år.

Langrenn, alpint, håndball og nå friidrett og svømming har havna på to-års-sykluser.

De virkelig store, med fotball i spissen, arrangerer VM bare hvert fjerde år.  Basket.  Volleyball. Cricket.  Rugby.

Den sørlige halvkule dominerer

De ti store rugbynasjonene i verden er de seks som er med i ”Six Nations” (England, Wales, Skottland, Irland, Frankrike og Italia), de tre som er med i ”Tri Nations” (Sør-Afrika, Australia og New Zealand) og Argentina, som snart vil utvide ”Tri Nations” til ”Four Nations”.

Fem av seks tidligere verdenmesterskap er vunnet av land fra den sørlige halvkule.  Kun Englands triumf over Australia i Sydney i 2003 har brutt hegemoniet til New Zealand (mester i 1987), Australia (1991 og 1999) og Sør-Afrika (1995 (se filmen ”Invictus”) og 2007).

Der rugby er religion

Selv om rugby er en ganske stor idrett globalt, med rundt 100 land på verdensrankinga, er det bare noen få nasjoner der rugby er den nasjonale idretten.

Noen av øystatene i Stillehavet.  Samoa.  Tonga.  Men der bor det så få mennesker  at landslagene foreløpig ikke har nådd helt opp i VM-sammenheng, selv om Tonga slo VM-finalist Frankrike i gruppespillet i årets mesterskap.

Og i Wales.  Som tapte semifinalen mot Frankrike sist lørdag 8-9 etter at kapteinen Sam Warburton blei utvist allerede halvveis ut i 1. omgang.  En avgjørelse den irske dommeren Alain Rolland er blitt kritisert for av rugby-elskere verden over.  60.000 mennesker satt på Millenium Stadium i Cardiff og fulgte semifinalen på storskjerm klokka ni om morgenen.  Synd ikke waliserne fikk sitt lag til finalen – det hadde de fortjent.

Og så har vi New Zealand.  Det er rugby vi spilte i hvert friminutt på barneskolen.  Det er rugby skolene spiller mot hverandre. Det er rugby det snakkes om på pubene og som får nasjonen til å stå stille når det spilles landskamper (”tests”).  At New Zealand i 2010 hadde et fotball-lag som dro ubeseiret hjem fra Sør-Afrika er nærmest naturstridig.  For de virkelige idrettstalentene satser på rugby.

The All Blacks

Rugby-landslaget har spilt i helsvarte drakter siden en Europa-turné for over hundre år siden og kalles ”The All Blacks”.

Laget som i 1905 vant 31 av 32 kamper mot ymse lag i Storbritannia er gått inn i New Zealands sportshistorie som ”The Orginals”.  Laget som i 1924 vant samtlige 32 kamper de spilte på turné i Europa og USA heter ”The Invincibles”.

New Zealand har vært verdens beste rugbynasjon i over hundre år.

 •  The All Blacks har en positiv statistikk (flere seirer enn tap) mot ALLE nasjoner. 
 • Har vunnet mer enn 75% av landskampene de har spilt. 
 • Har kun noensinne tapt mot fem andre nasjoner.
 • Har vært rangert som verdens beste rugbynasjon lengre enn alle andre land til sammen.
 • Triumfert i 10 av de siste 16 ”Tri Nations”-seriene (der de tre nasjonene møter hverandre hjemme og borte) mot Sør-Afrika og Australia. 
 • Tatt ”Grand Slam”; dvs. slått alle fire lagene fra de britiske øyer når de har vært på turné i Europa, fire ganger – i 1978, 2005, 2008 og 2010.

Grusom VM-statistikk

Så New Zealand burde ha vunnet VM mer enn en gang ut av seks.  VM er blitt new zealendernes mareritt.  All Blacks er blitt laget som stort sett vinner alt hele tida, men som mislykkes i VM.  Et lager som choker når det gjelder.

Etter forrige  forsmedelige VM-exit blei  All Blacks svake innsats  debattert i New Zealands parlament.

 • I 1991 røyk de 9-29 for verdensmester Australia i semifinalen, slo Skottland 13-6 i bronsefinalen.
 • I 1995 tapte de finalen mot Sør-Afrika i Sør-Afrika 12-15 etter forlenget spilletid.
 • I 1999 tapte de semifinalen mot Frankrike 31-43, og blei uten medalje etter 18-22-tap for Sør-Afrika i bronsefinalen.
 • I 2003 tapte de 10-22 for vertsnasjonen Australia i semifinalen, slo Frankrike 40-13 i bronsefinalen.
 • I 2007 gikk de på en 18-20 smell mot Frankrike allerede i kvartfinalen.

Trenger en opptur

Svært få nøytrale rugby-elskere unner Frankrike sin første VM-triumf kommende søndag.  Selvfølgelig er det urettferdig at det brukes mot Frankrike at dommeren sørget for at de spilte 15 mot 14 mesteparten av semifinalen mot Wales.  Men Les Bleus spilte svært defensivt i andre omgang – forsøkte kun å hindre walisiske scoringer; ikke å få til noe offensivt.  Og vant få hjerter på det.

Dessuten unner veldig mange at rugbygale New Zealand nå får en opptur.  Ikke bare på grunn av den lange, smertefulle ventetida siden forrige VM-tittel.  Men på grunn av de mange andre tragediene landet er blitt utsatt for bare det siste året.

 • I november i fjor omkom 29 personer i en gruveulykke i nærheten av Greymouth.
 • I februar i år døde 181 personer i jordskjelvet som ødela store deler av Christchurch.  Det smerter beboerne i New Zealands nest største by at ødeleggelsene også innebar at de planlagte kampene Christchurch skulle være vertskap for i rugby-VM måtte flyttes til andre byer.
 • Og nå står det havarerte skipet ”Rena” og lekker store mengder olje utenfor havnebyen Tauranga.

Unn deg en ”haka”

Sjelden jeg reklamerer for andre kanaler enn TV 2 sine.  Men unn deg å se VM-finalen på Viasat kl. 10.00 på søndag.  Bare All Blacks fryktinngytende maori-krigsdans ”haka” før matchen er verdt å skru på for.

Og måtte nå All Blacks bli verdensmestere igjen!!

 • Anonym

  After reading that, I am really pleased that we kicked your ass in the 1/4 final…

 • I’m English  but will be supporting the All Blacks on Sunday. For all the good reasons above, but especially because I have both Welsh and New Zealanders in my family.

  After the 14 man Welsh episode, plus the news of “badly behaved french players” I hope the the All Blacks will give the French the hammering they deserve.

  Steve Williams

 • Anonym

  Hei Sølve,

  moro at du er i NZ.
  Her på Bergen skal vi på Finnegans til å se på kampen. Bør være en god del fra Frankrike som skal komme på puben.
  Frankrike har spilt en ganske dårlig rugby denne VM… men vi er på finalen… og vi liker å spille mot NZ !!! hehe….
  ALLEZ LES BLEUS !!!!!!!!

  Hervé – BRK

  PS : a good oldie : Frankrike mot New Zealand : rugby VM 1999 : http://www.youtube.com/watch?v=LzuyAwxo2qE

 • Kjell Granrud

  Men da skjønner du Sølve, nå drar det seg til her nede. Avspark om fire timer, og vi er på veg til Eden Park om noen minutter. Du får se etter et norsk flagg i den ene svingen (section 313 hvis du sjekker stadionkartet) Vi fester flagget til tribunene rett nedenfor der vi sitter.
  Go All Blacks – ikveld blir det fest !!

 • Anonym

  Etter å ha sett Frankrike slå All Blacks i siste VM så håper jeg så inderlig at mitt lag ABs nå knuser de.
  Så langt så har ABs spilt en veldig bra rugby i motsetning til Frankrike. Det som bekymrer litt er at dette har vi sett før og Frankrike har reist seg. Nå tror og håper jeg at ABs knuser de.
  Bronsefinalen vant Australia fortjent selv hele Wales hadde tatt seg fri fra jobben.
  Morten

 • Anonym

  Finally a world cup where attacking teams went all the way. Here is to a classic match. Norway for 2019!!!!

 • jarand_fotball

  Huset er fylt med svarte ballonger(og noen hvite)!! Proud to be a Kiwi, can’t wait! Let’s go All Blacks!

 • Anonym

  Let’s hope the All blacks can break the professional curse of not being able to win a “Real” World Cup against their bogey team “Les Bleus”

 • Sølve Conradi Olsen

  Dette mesterskapet har vist at nivået under “topp 10” er i utvikling. Tonga slo Frankrike i gruppespillet og Samoa har vist klasse. Samtidig har Wales vunnet mange rugbytilhengeres respekt, både nøytrale og ihuga patrioter av andre nasjoner. Som Frankrike-tilhenger satt jeg med “Cymru”-skjerf i tillegg til Frankrikedrakt og så semifinalen. Rugbyhjertet var skuffet over Wales’ tap i en kamp som ble preget av en tidlig utvisning, men Frankrike vant kampen og fortjener dermed finaleplassen. Neste dag var det en “silver fern” på skjorta mi, da australia ble utklasset i den andre semifinalen.

  Jeg har vært så heldig å få være med på festen i New Zealand, og det har vært en uforglemmelig opplevelse. Jeg krysset av for “RWC 2011” som “purpose of your travel” på innreisekortet til NZ. Jeg så Fiji og Samoas spillere takle hverandre så hardt at man hørte kollisjonene langt opp på tribunen, for så å omfavne hverandre og takke publikum sammen etter kampen. Skålte med Walisere som selv ikke trodde helt det de opplevde fra egne rekker. Lokale kiwier som kledde seg ut som lumberjacks eller japanere for å være med på festen i mesterskapets eneste kamp som endte uavgjort. Samt et land som nærmest erklærte nasjonal unntakstilstand da Dan Carter skadet seg på trening. Om Norge stod på hodet under ski-VM i vinter, er dette ingenting mot hvordan situasjonen er i New Zealand.

  Finalen blir en fantastisk avslutning på et magisk VM. Jeg kommer til å gå med Frankrike-drakt på pubben for å se søndagens finale, men jeg vil ikke blir skuffet om kampen blir “helsvart”. All blacks har vært turneringens mest solide lag, og jeg unner kiwiene en seier på hjemmebane. Historien har likevel vist at Frankrike kan slå New Zealand når ingen forventer det.

  Fest blir det uansett, men kun ett lag kan bli mester. Jeg tror derfor det blir Richie McCaw som løfter Web Ellis pokalen på søndag!

  MEN… som vi nordmenn vet: Cup er cup!

 • Anonym

  Selv om jeg egentlig er en Wallabies supporter saa holder jeg med All Blacks paa Soendag! Det er paa tide at mennene ikledd svart vinner sitt 2. VM. Naa er det lenge siden NZ har hatt noe aa juble over.. Som en meget ivrig rugby fan proever jeg aa lese alt jeg kommer over av blogger, nyheter og andre artikkler. Etter aa ha lest denne bloggen og en som heter “Growing up All Black & blue” kan jeg ikke annet en ha medfoelse med det NZ folket. Jeg synes det er kjempe kjekt at dere her paa TV2 er interessert i sport som rugby og haaper vi faar se mer av det paa tv! Haaper paa mange flere norske rugby entusiaster og en svart Soendag!!

 • Johan Bjorkevoll

  Hilsen fra Auckland.
   
  New Zealand står på hodet. Alle forventer at laget løfter trofeet om 48 timer, men like mange er svært nervøse. Frykten er at finalen skal bli en repetisjon av semifinalen fra 1999. New Zealand ledet da med 24 -10 til pause. Frankrike kom tilbake la på 33 poeng mot New Zealand med kun 7 poeng. Kampen er vurdert til å være en av de beste kampene i rugby VM historien. Alle er klar over denne historien. Verdens beste lag, men ikke et mesterskapslag. All Blacks laget er meget sterke, vunnet alle sine kamper og de fortjener revansje. Jeg var på kampen i 1999 og er heldig til å være tilstede  på kampen på søndag.
  Håper på en god kamp, men det blir nok en svart søndag.
   
  Johan BjørkevollNorges Rugbyforbund

 • Anonym

  All Blacks fortjener gullet.  Så enkelt er det.