Good luck, Thorpedo! Jeg tror du vil trenge det.

Ryktene vi begynte å høre fra Sydney før jul var altså korrekte. Tidenes australske olympier, Ian Thorpe, var i trening igjen og innstilt på å gjøre comeback. Nå har “The Thorpedo” bekreftet at han vil satse på London-OL om halvannet år.

Som svømmeentusiast jubler jeg for den økte interessen dette vil skape for svømmeøvelsene i London. Men jeg tviler på at Thorpe når tidligere høyder.

Stafettsvømmer?

Hvis Thorpe blir så bra at han kommer med på to av Australias stafettlag (4×100 og 4×200 m fri) tror jeg vi skal betrakte comebacket som vellykket. Og Australia KAN ta stafett-medalje på de to distansene.

(Det kan de også på medley-laget, men jeg tviler på at Thorpe kommer med på den.)

Lenge siden storhetstida

Følgende taler MOT at Thorpe kan bli så bra at han igjen havner i medaljesjiktet på de individuelle øvelsene.

* Det er over fire år siden Thorpe offisielt meddelte verden at han var ferdig merd svømmesporten. Men det var etter at sykdom hadde ødelagt Thorpes satsing mot Samveldelekene i 2006. I realiteten har ikke Thorpe vært i full trening siden Aten-lekene i 2004.

* Thorpe satte sin siste verdensrekord i 2002. Etter det brøt han med sin mangeårige trener Doug Frost og satset videre med Tracey Menzies på bassengkanten. I realiteten var det en slags “nedtrapping”, en flukt fra Frosts knallharde regime. Thorpe satte aldri personlig rekord på favorittdistansene igjen etter bruddet med Frost. Thorpe vant OL-gullet på 200 m fri (mot Michael Phelps og Pieter van den Hoogenband i “The Race of the Century”) og 400 m fri i Aten, men et stykke bak egne verdensrekorder.

* Thorpe blei kåra til verdens beste svømmer fire ganger i perioden 1998 – 2002. Det vil altså si i alderen 16 – 20 år. Han var i de åra helt unik i hva han tålte av treningsmengder. Den unge Thorpe restituerte seg meget raskt, og kunne absorbere de store treningsmengdene. Thorpe vil være 30 år i London; kroppen vil trenge mer restitusjonstid nå.

* Svømmere i Australia har omtrent samme status som vi gir langrennsløpere her hjemme. Så sponsorene sto i kø for datidens “største svømmer gjennom tidene” og bankkontoen var velfylt da Thorpe la svømmebrillene på hylla. Men det ryktes at finanskrisen desimerte Thorpes formue, og at comebacket kan være økonomisk motivert. DET holder ikke for å få deg opp klokka fem om morgenen og gjennom de 4-5 timene per dag Thorpe nå skal trene. Skal det gjennomføres med den fornødne intensitet og fokus kreves et inderlig ønske – et begjær – om å bli bedre enn du noensinne ha vært. Har Thorpe det begjæret?

Vinnerskalle

Hva taler FOR at Thorpe skal lykkes i sitt comeback?

* Thorpe har vært så lenge borte nå at han virkelig KAN ha fått den nødvendige gløden for det treningsarbeidet som må gjøres. Og klokheten som gjør at han trener smart og riktig hver dag.

* Fyren har “vinnerskalle”. Du tar ikke fem OL-gull og 11 VM-gull hvis du ikke har en enorm seiersvilje og konkurranseinstinkt.

* Thorpe kutter ut 400 m fri nå, og satser på 100 m og 200m fri. Særlig på den korteste av de to distansene er styrke veldig viktig. Og normalt skal en 30-åring være sterkere enn han var som 20-åring.

Dara Torres som inspirasjonskilde

Og trenger Thorpe inspirasjon trenger han bare å ta en prat med Dara Torres. 43-åringen har akkurat startet sitt tredje comeback med et ønske om å delta i sitt sjette OL.

Torres var med i OL i 1984 (som 17-åring), 1988 og 1992, så la hun opp. Gjorde comeback og var med i 2000. La opp igjen og fikk barn i 2006. Gjorde nytt comeback og kom med til Beijing, der hun som 41-åring tok en individuell- (50 m fri) og to staffett-sølv. Torres har tatt medalje i alle OL hun har deltatt i. Amerikaneren har tolv OL-medaljer tilsammen (fire individuelle, åtte på stafetter), fire av dem gull.

Så alder er ingen hindring, Thorpedo. Hvis jernviljen er der.