Rekordskredet heldigvis snart over

Alexander Dale Oen og resten av verdenseliten i svømming har tvunget FINA-gubbene og markedskreftene til retrett. I 2010 begynner verdens beste svømmere igjen å konkurrere på like vilkår i små tekstiler uten oppdriftsegenskaper.

Gratulerer med seieren!

Like vilkår for alle hele tida
Svømmesporten store fordel har i alle år vært at alle svømmere over hele verden konkurrerer under like vilkår hele tida. Alle bassenger det konkurreres i i større mesterskap er dype nok og har de riktige bølgebrytende banetauene. Og da er det dønn likt for alle.

Utstyret har i hundre år ikke spilt noen rolle, alle har adgang til det samme. Det er ikke trå is, mer vind i ytterbanen el.l. Du har kunnet sammenlikne helt direkte det Michael Phelps presterer i det amerikanske uttaks-stevnet i Indianapolis mot det Paul Biedermann gjør i Berlin, og det Dale Oen gjør i Tøyenbadet mot hva Cameron van der Burgh gjør i Johannesburgh.

Alt det er blitt kullkastet de siste to årene. Det springende punktet har vært: Men hva slags drakt brukte han? Hvor mye flytestoff er det i den drakta?

Var verdensmesteren egentlig best?
På 200 m fri finalen i Roma knuste Biedermann Pheps. Mens Phelps svømte i den “gamle” LZR-drakta fra 2008, Biedermann brukte en drakt med mye mer neopren (= oppdriftsmateriale) i. Hva er forholdet mellom dem egentlig? Det får vi svar på i VM i 2011; da møtes de formodentlig igjen i hver sin tekstil-badebukse.

Verdensrekordene kommer til å stå stille en stund etter det enorme rekordskredet vi har opplevd i 2008 og 2009. Det får vi bare leve med. Og egentlig gleder oss over. Et spenningsmoment nå blir hvem som blir den første som sletter en “neopren-verdensrekord” i en vanlig badedrakt/badebukse. Og når det skjer.

Det ergret meg for øvrig at Biedermann svømte 400 m fri på 3.40,07. For Ian Thorpes legendariske verdensrekord satt med ikke-flytedrakt i Manchester i 2002 var 3.40,08. Og den hadde fortjent å stå i noen år til; inntil noen som faktisk svømmer fortere greide å ta den.

Farsen må få konsekvenser
Hele farsen med flytedraktene bør få to konsekvenser:

* Det bør bli en betydelig utskifting av styremedlemmen i det internasjonale svømmeforbundet. Den gjengen som ikke skjønte hva de bega seg inn på da de bøyde av for det kommersielle presset fra FINA-sponsor Speedo og sa ja til LZR-drakta i 2008 bør få reisepass; selv om de omsider er blitt pressa til helomvending.

* De aktive må få representanter inn i styret. Det er uhørt at det ikke er en sterk og synlig utøverkomité som blir hørt i FINA-styret. Etter å ha hørt den meget oppvakte og reflekterte serberen Milorad Cavic uttale seg på Eurosport nominerer jeg (med fortid som svømmernes representant i Norges Svømmeforbund allerede for 30 år siden) verdensmesteren på 50 m butterfly som kandidat til styreverv.

 • Cato

  Det du sier leifo er at du ikke bryr deg om utstyret. Drakten Biedermann brukte, som er arena x-glide er raskere enn phelps sin drakt (speedo lzr). Jeg sier ikke nødvendigvis at Phelps hadde vunnet hvis de hadde hatt lik drakt, det tror jeg heller ikke. Men løpet hadde blitt jevnere og det hadde blitt rettferdig. Som treneren til Phelps (Bob Bowman) sier: “It took me five years to get Michael from 1:46 to 1:42 and this guy has done it in 11 months. That’s an amazing training performance. I’d like to know how to do that.” Kilde: http://www.swimnews.com. Det han her mener er jo at Biedermann har stor fordel av å bruke ny superdrakt. Som alle andre også har, untatt noen få. Som for eksempel vår egen Dale Oen og Phelps. (Ryan Lochte også)

 • Ellen O.

  Ja, OK, vi vil at det skal være utøveren og ikke utstyret som avgjør. Men JEG gleder meg til å få tilbake den lille Speedo-badebuksa fordi jeg liker å beundre svømmeguttas kropper. Mer hud, ja takk!

 • Toremann

  Dale Oen har vel utelukkende fått oppmerksomhet for sin “protest” i norsk presse – er han overhode blitt hørt utenfor Norges grenser?

 • leifo

  Biedermann svømte strålende og slo Phelps. Biedermann er verdensmester på 200m fri 2009. Punktum!