Få tilbake den lille "Speedo"-badebuksa!!

Alexander Dale Oen er en imponerende ung mann.

I 2008 blei han Norges første mannlige europamester i svømming, satte europarekord på 100 m bryst og tok også to sølv i EM i Heerenveen. Et halvt år seinere tok gutten fra Øygarden Norges første OL-medalje i svømming, og senka europarekorden ytterligere i Beijing.

Etter en post-OL-pause er 24-åringen nå tilbake på det treningsnivået han var på de tre siste åra inn mot OL i Beijing, dvs. 30-35 timer i uka. Og satser mot OL i London 2012.

Og selv om han nå er blitt stjerne i en av verdens tøffeste individuelle idretter, er Alex den samme vennlige og liketil gutten han alltid har vært.

Bruker stjernestatusen
Men nå bruker Alex sin stjernstatus.
Han forsøker å redde sin idrett.

For sammen med kompis og kortbane-verdensrekordholder på 100 m bryst Cameron Van der Burgh går Dale Oen hardt ut på swimnews.com og legger det han kan av press på det internasjonale svømmeforbundet om å få ut finger’n og forby de nye high-tech. svømmedraktene som er laget med neopren og dermed gir oppdrift.

Alex mener drakta da blir et svømmeredskap, og at resultatet avgjøres av utstyret og ikke lenger bare utøveren; slik det var fram til i fjor.

Hvis vestkantsvømmeren og de andre i verdenseliten ikke greier å få FINA til å forby draktene FØR VM i Roma starter 27. juli vurderer Dale Oen å følge Van der Burghs eksempel og stille i den klassiske lille badebuksa han da veit han er sjanseløs i, og på den måten protestere mot FINAs utstyrs-galskap.

Vil bli forbudt
FINA rota det skikkelig til for seg sjøl da de godkjente Speedos LZR-drakt i fjor. Før det var neopren ikke tillatt i draktene det hele tatt. Nå kommer konkurrenter med enda mer neopren i sine drakter. Det er blitt utstyrskrig. Svømming ER forvandla til en idrett der utstyret avgjør hvem som vinner, og FINA famler i en juridisk hengemyr og leiter etter veien tilbake til uskylden.

De færreste er i tvil om at “svømmejakkene”, som Van der Burgh kaller dem, vil bli forbudt. Men det er en reell fare for at det først vil skje i 2010, og at 2009 da blir et unntaksår med kunstig gode tider takket være utstyr som snart vil måtte kastes på historiens skraphaug.

Hvorfor rota FINA det så grusomt til for seg selv i 2008 da de sa ja til LZR-drakta? Vel, nå hadde Speedo brukt veldig mye penger på å utvikle den drakta. Og Speeo spytter ganske mye penger inn i FINAs kasse………………….

Fire gode grunner til å forby draktene
Jeg støtter Dale Oen, Van der Burgh, Ashwin Wildeboer (spansk verdensrekordholder på 100 m rygg) og landslagssjef Petter Løvbergs krav om å forby neopren-draktene fullt ut.

Og dette har ingenting med å være bakstreversk å gjøe. Dette er ikke som den norske motstanden mot glassfiberski, v-stil i hopp og skøyting i langrenn å gjøre.

Fordi:

* Svømming trenger ikke å være en utstyrsidrett. Noe av det beste med svømmesporten har vært at forholdene er stort sett likt for alle overalt, og at du klarer deg med en svømmedrakt og et par svømmebriller.
Det er ikke stor forskjell på bassenger. Grunne basseng – som Sentralbadet i Bergen – gir dårligere oppdrift. Litt salt/mineraler i vannet gir noe bedre oppdrift.
Men ellers har nå alle konkurranse-basseng i hele verden bølgebrytende banetau, og man kan helt greit sammenlikne enhver tid prestert i et hvilket som helst basseng mot alle andre tider på samme øvelse.

* De nye draktene er et helvete å komme inn i. Svømmerne klager på at det tar dem et kvarter, mot noen få sekunder med badebuksene og badedraktene man brukte fram til århundreskiftet.

* De nye draktene er rådyre. Og lite holdbare. Speedos LZR-modell fra i fjor kosta rundt kr. 3.000, og kunne brukes ca. åtte ganger før den var utslitt. Ikke veien å gå hvis man vil rekruttere ut over middelklassen i rike land.
For utstyrshysteriet vil jo forplante seg nedover i årsklassene. Generalsekretær Bjørn Soleng i Norges Svømmeforbund er en fornuftig mann og ville raskt innføre forbud mot disse dyre draktene i alderbestemte klasser i Norge. Svømmeforeldre bruker nok penger allerede på treningsavgifter, startkontingenter og treningsleire om de ikke også skal knekkes av rådyre utstyrsregninger.

* Svømmere har flotte kropper. Vis dem! Badebuksene og badedraktene som blei brukt fram til draktene (UTEN neopen!) kom på markedet i 2000 markedsførte idretten bedre.

To veldig god grunner til å forby draktene NÅ, og ikke vente til neste år

* Det blir kunstig gode tider i år. Alle verdensrekordene senkes mye. Og så blir de helt umulig å slå i flere år framover. Tjener ikke dretten, og urettferdig mot de som kommer etter og blir gode fra 2010 og utover.

* Den generasjonen toppsvømmere som er så uheldig å måtte bruke neopren-draktene i 2009, vil være dømt til aldri å sette en personlig rekord igjen. Det er jakten på forbedring som driver disse utøverne.

Det siste vil ikke Cameron Van der Burgh være med på. Da stiller han heller i sin lille Speedo badebukse. Blir slått av et titalls utøvere som egentlig er dårligere enn ham.
Og kommer tilbake f.o.m. 2010 på jakt etter nye bestenoteringer.

Få tilbake de små badebuksene!

Jeg ønsker Alexander og Cameron lykke til med sin kampanje.

Jeg håper vi snart ser hele verdenseliten i de gode, gamle badebuksene fra forrige århundre igjen.

Og ønsker FINA god bedring.