Barn på fylleturer, eller…

Tusenvis av norske ungdommer har reist på språkskole de siste årene. Og mange av disse har de samme kinderegg-erfaringene: man nyter sol og varme – lærer språk – og det festes over en lav sko.

I trygge hender…?
Mindreårige gutter og jenter flyr rundt på barer, gir gass på vorspiel og fester i vei. Party, party.
Hjemme i Norge sitter foreldre som stoler på at barna er i trygge hender. Og de utelukker garantert at datteren står på bordet med tequlia-shots i begge hender. Eller at sønnen tømmer en vodkaflaske før han trykker hue i toalettskålen og spyr i vei.

Se saken her: http://tr.im/Mj1Y

Tidlig smak på voksenlivet
TV 2 treffer tre mindreårige jenter som dro på språkreise til Malta i fjor sommer. Alle fikk en tidlig smak på voksenlivet. Venninnene fra Bergen ble passert på et hotell midt i partyområdet. Alkohol, festing og innpåslitne hotellgjester ble en del av studiehverdagen. For noen av ungdommene ble det en tidlig debut med alkohol, påstår jentene.

Har hørt det før…
I den flotte brosjyren fra EF Språkreiser står det ikke noe om at studentene ned i 14-årsalderen blir innlosjert på vanlige hoteller hvor også gjenger med eldre festglade gjester bor.
I en mail jeg mottok like etter nyhetsinnslaget ble sendt forteller en ung kvinne følgende:

Jeg var på språkreise med EF til malta i 1997 og gjett hva? Vi ble innlosjert på hotel i sentrum av byen, det var nærmest ingen kontroll på hva som foregikk på hotellet og festing var og ble den store fritidssyssel.” (fullt navn som ikke gjengis her)

Ser ikke ut som EF har endret på noe som helst på over 10 år. Jeg husker fortsatt at vi fikk en unnskyldning om at pga noe feil med campus/senteret så måtte vi bo på hotellet istedet. Fasinerende at den unnskyldningen fortsatt fungerer og brukes.

Ingen effekt?
Og i kontraktene presiseres det at det er alkoholforbud og strenge reaksjoner på regelbrudd. Men fungerer det slik reiseselskapet krever og forventer? Nei. Det bekrefter mange. Og ungdommer dokumenterer dette med foto/tekst om fyll, fart og full action på Facebook.

Forandrer ikke ting seg?
På en liten rundtur i TV 2 redaksjonen er det flere kolleger som bekrefter at de har vært på språkkurs. Og lattermildt konstateres det at tidene ikke ser ut til å ha forandret seg; festing i både to og tre uker. Med samme overskrift som i dag; språkkurs.

Mer naiv enn foreldre?
EF Språkreiser benekter ikke at det skjer brudd på alkoholreglene. Men i mail til TV 2 snakkes om at mellom 20-40 elever er sendt hjem de siste årene. Det høres ut som et svært beskjedent antall. På turen de tre bergensjentene deltok skal majoriteten i gruppen på 60-70 har drukket alkohol…

Det kan synes som om EF Språkreiser ikke helt har oversikten og kontakt med virkeligheten. Og i så fall, hvorfor det?

* Er ikke kontrollen/oversikten god nok?
* Er ikke EF lederne rutinerte og mange nok?
* Er selskapet naivt?
* Tror man ikke at flere ungdommer fester og drikker alkohol og gjerne vil når sjansen byr seg? * Eller vil man ikke innrømme eller innse dette?
* Kan en turarrangør være mer naive enn mange foreldre?

Ansvaret er udiskutabelt
Det er ikke foreldrene men språkreisearrangøren som har må ta det fulle ansvar for barna under oppholdet. Det er udiskutabelt. Man kan ikke bare lene seg til et regelverk og si at man har nulltolleranse i forhold til alkoholbruk. Punktum.

På Malta og flere andre steder hvor det arrangeres språkkurs florerer det med barer og utesteder. Aldersgrensene mht alkoholsalg er ikke som i Norge. Og en rekke andre tilreisende gjester som bor på samme sted har festing og ikke språk på dagsorden i ferien.

Ikke noe studenthjem, nei..
– Vi trodde jo vi skulle bo på et studenthjem, det var det inntrykket vi fikk. Men vi havnet på et vanlig hotell, omtrent midt i partygaten, sier Andrea Tviberg Frammarsvik (15)
Og blant hotellgjestene var flere guttegjenger med festglade italienere i tyveårsalderen, som midt på natten banket på døren og ville inn til jentene.

Spørsmålet bør jo være: Er det smart og trygt å innlosjere mindreårige jenter (og forsåvidt gutter) på vanlige hoteller midt i partystrøket, fremfor å trekke lengre unna…?

Jenter ekstra utsatt
Nå vet man at ungdom debuterer relativt tidlig mht. alkohol – gjennomsnittelig debutalder er ca 14,5 år.
Men én ting er å drikke på en klassefest i nabolaget eller i kjellerstuen til naboen. En helt annen ting er å være hundrevis av mil hjemmefra. I et sommerparadis som innbyr til fest og fristelse syv dager i uken. Og hvor elevene slipper det de frykter mest: foreldrenes årvåkenhet og represalier..

12-åringer på bar
I løpet av oppholdet på Malta sommeren 2009, forteller jentene at mange av de mindreårige kursdeltagerne drakk alkohol. Enten på hotellet som lå tett ved partygaten, eller på barer og diskoteker.

– Det var nesten sikrere å gå på bar, dersom man ikke ønsket å bli tatt, forteller jentene som slår fast at kontrollen for å avdekke regelbrudd var lite effektiv.

Jenter helt ned i tolvårsalderen fikk kjøpt alkohol på barene i området. Og ingen som spurte om legitimasjon. Utenfor sjenkestedene ble delt ut invitasjoner om gratis drinker, hapy hour og spesialpriser.

– Vi bare gikk bort og så bestilte vi en drink, sier de tre 15-åringene, som til tross for fristelsene og mulighetene kom helskinnet hjem. Men alle vet at spesielt unge jenter er utsatt. Dop i drnkene er velkjent enten man ferierer på Ibiza, Rhodos eller Malta.

Føler seg lurt
Og foreldren har god grunn til våre både rasende og skuffet. Mest i forhold til den unnfallenheten som arrangøren tydeligvis har utvist. Så får oppgjøret med egne unger bli en privatsak.

– Jeg føler meg rett og slett lurt av EF og jeg føler at de har ikke hatt noen kontroll på ungene slik som de bodde på hotellet, sier Frammarsvik til TV 2 Nyhetene.

Frammarsvik mener også at det er uholdbart at reiseselskapet blander 14-åringer med 18-åringer i en gruppe: Det er jo helt feil, det er så stor forskjell på en 14-åring og en 18-åring at de har ingenting sammen å gjøre på et slikt sted, mener Frammarsvik

Nulltolleranse for alkohol
På hjemmesiden til EF Språkreiser presiseres det at barna er trygge: “Ditt barns sikkerhet, vår største prioritet“.

Overfor TV 2 poengterer EF Språkreiser at man i regelverket har nulltolleranse for alkohol og studenter som velger å bryte avtalen, må reise hjem til Norge. I epost til TV 2 skriver Kirsti Kollenborg, daglig leder i EF Education, at det dessverre har vært 20-40 studenter de siste årene som selskapet har måttet sende hjem til Norge fordi de har brutt reglene.

– Vi synes det er trist, men understreker viktigheten av at reglene som studenter og foreldre får før språkreisen må holdes av respekt for både medstudenter og ledere, skriver Kollenborg i en kommentar til TV 2 Nyhetene.

På tide å revurdere?
Er dette godt nok? Eller bør EF Språkreiser både revurdere markedsføringen, informasjonen de gir ut, valg av destinasjoner, hoteller samt se nærmere på ansattes årvåkenhet, kapasitet og egnethet?

I følge forbrukerombudet skal det være samsvar mellom markedsføringen og det du får som kunde.

– Selger de seriøsitet og trygghet, så skal barna ha trygge rammer, sier forbrukerombud Bjørn Erik Thon til TV 2 Nyhetene.

Kan selskapet påstå at det gjør det?