Slutt å syte

Det er ikke annet å forvente enn rabalder når NFF nå vil gjøre kutt i reisestøtten til lagene i 2. divisjon, og samtidig redusere støtten til Toppserien. Det er vondt å bli fratatt penger man har vært vant til å bli tildelt uten å løfte en finger. Men for meg er det like riktig som det er logisk at det blir gjort.

I to år nå har Adecco og Tippeligaklubbene måtte gjøre blodige kutt i sine budsjetter for å møte lisenskravene og for å komme på rett kjøl. Det har vært tunge og omstendelige prosesser, som langt fra er ferdig enda. På grunn av måten spillerkontraktene er bygd opp på i våre to øverste divisjoner vil det ta minst 3 år å få redusert utgiftene vesentlig i klubbene, mens inntektgrunnlaget i form av sponsorater, TV – penger og publikumsinntekter forsvinner i løpet av én sesong. Så vi konstaterer store kutt hos toppklubbene, som får sine konsekvenser i form av sterkt reduserte sportslige budsjetter, spillerutviklingsmidler og trenerkrefter.

Etterhvert har turen kommet til NFF. Også her har den økonomiske virkeligheten, i form av inntektssvikt og overforbruk (EM-søknad), innhentet fotballen. Hva er det første NFF gjør? Jo, de kutter i egne rekker. 20% av administrasjonen blir barbert bort. Det tilsvarer rundt 20 mill i besparelser. Det er ingen enkel oppgave for nytilsatt president og generalsekretær. Så flytter de ansvaret for spillerutviklingen i kretsene over til, ja nettopp, kretsene. Et trekk mange trodde ville svekke spillerutviklingsprogrammet i NFF, men som jeg tror heller styrker det. Her blir det ingen besparelser for NFF, fordi det man sparer her velger man å bruke til å øke tiltakene rundt de aldersbestemte landslagene våre. Der har det under Kåfjordadministrasjonen vært gjort betydelige kutt, til fordel for breddefotballen. Total feil prioritering den gang, og omvendt proporsjonalt riktig nå. Vi MÅ prioritere landslagene våre i mye større grad, også mer enn nå, om vi skal henge med internasjonalt.

Norsk toppfotballsenter skulle være det store samarbeidsprosjektet mellom NFF og Norsk Toppfotball (NTF). Et prestisjeprosjekt som skulle gi oss et løft hva angår kompetanse og kvalitet, struktur og planlegging i treningsarbeidet og spillerutviklingen. Her har også NFF valgt å kutte bidraget. Så det blir feil, Tom Arne Nyborg i Manglerud Star, å hevde at det ikke er blitt gjort kutt i toppfotballen, at den får stå uberørt. Det er toppfotballen som blør aller, aller mest, og nå, etter to år med subsidiering av 2. divisjon, med penger man godt kan si kommer fra toppfotballen, så er det din tur. Det er ikke bare riktig. Det er logisk.

Logisk fordi 2. divisjon, og Toppserien for den saks skyld, kun er en utgiftspost rent økonomisk. Dere generer ingen penger til fellesskapet. Dere generer noen talenter, men de kan ikke settes inn på et budsjett. De betaler ikke lønninger. Dessuten er de største talentene etterhvert å finne i 2. divisjonslagene til storklubbene, og jeg presiserer at disse lagene IKKE mottar reisestøtte fra NFF. Personlig mener jeg det ikke er riktig at 25-30 åringer blir sendt rundt i Norge for å spille fotball på toppfotballens regning.

Hvor er det pengene inn til NFF genereres fra da?

Noe fra FIFA/UEFA, noe fra Kirke- og Kulturdepartementet, aller mest fra TV-avtalene og fra samarbeidavtaler. Pengene fra de to sistnevnte er meget nært knyttet opp mot toppfotballen og landslagene våre, samt at noe er knyttet opp mot spesielle prosjekter, som Fair Play. Så er det enkelte områder man ikke KAN kutte i forhold til driften av toppfotballen. Som i lisens og arrangementsadministrasjonen, som er underlagt krav fra UEFA. Det betyr følgende: dersom man skal kutte mer i toppfotballen, så klusser man også med innteksgrunnlaget. Den regningen vil også til slutt havne på bordet til 2. divisjonsklubbene. Og den blir større enn hva man opplever nå.

Tom Arne Nyborg nevner også NFFs omsetning på 700 millioner og en egenkapital på 160 millioner. Klubbene har selv vært med å stemme frem et egenkapitalkrav i NFF. Dette er det et tingvedtak på, og etter mitt skjønn en mye viktigere sak å kjempe for, for norsk fotball generelt, enn et uttalt ønske om å opprettholde reisepenger til Manglerud Star og resten av 2. divisjon. Og alle vi som har drevet med fotball en stund vet at et omsetningstall kan være så høyt som bare det, flott og fint med høy omsetning – men lite verdt om det ikke er penger igjen på bunnlinja. Og er det èn situasjon NFF IKKE må komme i, så er det der hvor NFF ikke kan gjøre opp for seg, ikke kan møte sine forpliktelser, ikke kan betale sine ansatte. Og de grepene blir nå gjort, og HELE fotballnorge må være med på det.

Surt, ja! Men det er viktig å forstå hele bildet og samtidig vite at man ikke står alene. Jeg er absolutt for breddefotballen. Herregud, jeg er selv et produkt av den. Men når vi er i krise får vi alle gjøre et løft. Så må NFF gjøre noen tøffe prioriteringer i forhold til handlingsplaner og målsetting for Norsk Fotball, og det mener jeg de gjør nå, og gjør riktig. Så får vi andre ta utfordringene, og slutte å syte fordi en intensjon ikke kan opprettholdes i en tid hvor de fleste kjemper for å overleve.

 • John Aksel

  At TV 2 kaller deg en ekspert er ikke til å tro, men jeg gidder ikke å argumentere for hvorfor jeg mener dette. Men at du får være med i PL-studioet bare på grunn av at du har spilt i England selv er ikke rett ovenfor det norske folk, som fortjener å ha noen med litt kunnskap i løpet av en Premier League sending!

  • maudland

   Tragisk det du her sier. Klubbene jeg her nevner feks kjelsås,Skeid , tønsberg skal reise lange turer nordover og dette går hardt utover budsjettene deres. Skal ikke støte opprettholdes så bør de ordne puljene helt anderledes.Er ikke lett for en 2 div klubb i rogaland å hente sponsor midler etc da de somregel er opptatt av de store lagene i fotball/hockey/håndball etc.Breddeklubbene driver på et nivå som jeg begynnner å tro du har glemt helt av.

   • Katie Med Lua

    Pepper til alleNFF og Hallén har helt siden April gitt mange og tydelige signaler på at reisestøtten skulle kuttes og kanskje forsvinne etterhvert. Signaler det er umulig å ikke få med seg om man er normalt oppegående.Dette kan ikke komme som julekvelden for kjerringa for noen. Tom Arne Nyborg fra MS har vært ute en (1) gang i media i 2010 og snakket om reisestøtten. Det skjedde i går, 2 dager før det avgjøres. De andre Fair Play-klubbene har også vært helt fraværende i forhold til spørsmålet om kutt i reisestøtten selv når de har fått direkte spørsmål om den. Fair Play-klubbene har hatt 7 mnd på seg til å snakke sammen og forberede seg på det de visste ville komme. Samkjøre og legge et hardere press over tid på NFF og Hallén. Å true med uro og misnøye fra en klubbleder i Fair Play noen timer før det avgjøres blir for teit når man ikke har gjort en dritt tidligere på året. Når helt vanlige frittgående høner fra Askim klarer å fange opp alle de tydelige signaler som er kommet fra NFF i hele 2010, så bør også fotballedere i Fair Play-ligaen få til det. Den eneste klubben jeg har sett som har tatt signalene er Moss FK. De har ikke tatt med reisestøtte med i budsjettet i det hele tatt. Men tar det som måtte komme som en bonus. Det burde alle andre gjort også. Man kan ikke i det ene øyeblikket kalle Fair play ligaen breddefotball for så i det neste sende enkelte klubber på 12 flyreiser til gokk med overnatting, med beskjed om at de skal betale alt selv. Forsvinner reisestøtten så må serieoppsettet endres slik at avdelingene blir satt opp etter antall mil reisevei. Fair Play-lagene kan ikke være sponsor for SAS. De trenger penga sjæl. At maktsøkende mennesker lover og juger om hverandre for å nå målet om posisjoner overrasker vel ingen. Hallén var nok fullstendig klar over den økonomiske ståa i NFF både under “valgkampen” og lenge før valget på tinget. Han visste nok inne i seg at man kanskje også måtte se på reisestøtten på kuttsiden. Jeg mener han kunne sagt det rett ut føre valget. Det hadde ikke endret noen ting. Hallén ville vunnet uansett. Selv om NFF har gitt og gir klubbene stadige beskjeder om at festen er over, så må man ikke glemme at det har vært en fest NFF selv har deltatt i hele veien. Selv om de kan skryte på seg en voldsom inntektsøkning over lang tid, så hjelper ikke det så mye når utgiftsiden har vært større hele veien. Så mange mattegenier har ikke NFF heller hatt de siste årene. Det beste som kan skje nå når alt kommer så sent fra NFF og de fleste Fair Play lagenes ledelser har ligget i koma hele året. Det er at NFF sier at reisestøtten for 2011 vil være som i 2010. Men fra 2012 så blir støtten helt borte. Da vil alle, inkludert Hallén, lande på bena. Og da gir man klubbene tid nok. Disse 3-4 millionene er småplukk for NFF men av stor betydning for mange av de sovende Fair Play- lederne. Til Hallén kan man si… Sier man en ting, men gjør noe helt annet, i en situasjon der man kjenner virkeligheten, så mister man tillitt. Da vil forståelsen for de økonomiske realiteter i NFF ikke regnes med når folk skal vurderes på nytt lengre frem.Sa sa saBra bra braSkeid Skeid Skeid.

 • Arne Grønvik

  Alle kan være enige om at man må bidra i vanskelige tider, men når det er bredde fotballen som skal svi er vi dessverre på ville veier. Det er ikke klubber som Valder, Fet eller Svolvær som har inntekter til å bidra for at toppfotballen og landslagene skal ha gode rammebetingelser. Ved inngangen til et nytt år der seriesytemet er lagt om fra 3.div og nedover, en omlegging som øker utgiftene til det enkelte bygdelag rundt om i hele landet er det ikke til å tro at man kutter støtten nedover i systemene. Jeg anbefaler Lars Bohinen og engasjere seg i en småklubb som markedsansvarlig gjærne på Stranda eller på Otta for at han skla få en innblikk i hva som kreves for å opprettholde en småklubb ut i distriktene. Hvis det er slik at Bohinen mener at det skal gjøres med dugnad rundt i landet får han kalle en spade for en spade. Det er det som må til for å kompenser for frafall av inntekter. Når Bohinen sier at det er behagelig å motta penger uten å løfte en finger er det tydelig at han ikke vet han snakker om. Jeg har på min blogg omtalt såkalte selvutnevnte eksperter som opptrer som klovner, men ikke med samme tema som her. Norsk fotball er 100% avhenig av en stor og god breddefotball, hvis ikk er vi dø som fotballnasjon. Noen tro at vi kan leve av fortball i en ti- tolv byer, noe som selvfølgelig er helt på gjorde. At Hallen har sviktet sine velgere er det ingen tvil om, men slik er det jo i polikken også, hele tiden

 • Vikingfk18

  Nok et bomskudd av Bohinen.Norges verste fotball ekspert