Nytt gassdrama i Øst-Europa

En riktig ubehagelig førjulshilsen ramlet ned i postkassen til 13 EU-land i går. Avsender var russiske Gazprom, som advarte om at gassleveransene fra øst kan komme til å bli kuttet fra nyttår.

Årsaken er konflikten mellom Ukraina og Russland om gassprisene for neste år. Det mektige statseide selskapet Gazprom har varslet opptil en dobling av prisen Ukraina må betale for russisk gass. I tillegg hevder russerne at Kiev fortsatt skylder minst 10 milliarder kroner i ubetalte gassregninger, noe Ukraina nekter for. Landet som er ekstremt hardt rammet av finanskrisen, har simpelthen ikke penger å avse.

GASS SOM VÅPEN

80 prosent av gassen til EU kommer i rørledninger via Ukraina. Dersom det ikke blir enighet og Russland stenger gassleveransene til Ukraina, vil igjen Europa lide, akkurat som for tre år siden. Da satte gasskutten en alvorlig støkk i EU og det gikk opp for europeiske ledere at energileveranser var blitt et av Kremls viktigste politiske våpen.

Det er uvisst i hvilken grad denne vinterens gasskrig mellom Russland og Ukraina er et direkte resultat av politiske motsetninger, eller kun et uttrykk for at Russland trenger bedre inntjening på sin gasseksport. Sannsynligvis er det litt av begge deler.

I Russisk utenrikspolitikk henger nemlig “alt sammen med alt”. Forholdet mellom Kiev og Moskva er dårligere enn på flere år. Først og fremst er det Ukrainas bestrebelser for å bli med i NATO som irriterer og skremmer Kreml. Krigen i Georgia utløste dessuten ny krangel om Russlands fortsatte leie av kaiplass til sin Svartehavsflåte på den nå ukrainske Krimhalvøya. Den russiske regjering har svart med å beskylde Ukraina for i hemmelighet å ha forsynt Georgia med våpen, både før og etter krigen i august.

LYDIGHET LØNNER SEG

Russland krever lydighet og respekt i bytte for gode forretningsavtaler. Det viser med tydelighet den gassavtalen Hviterussland inngikk med Russland denne uken. For mens vestvennlige Ukraina nå kan risikere å måtte betale 400 dollar pr. 1000 kubikkmeter gass, får trolig Russlands lydige lillebror Hviterussland neste år den samme mengde gass til rundt 140 dollar.

Diktaturet Hviterussland, som i årevis har vært isolert fra resten av Europa har også bedt om kriselån på 20 milliarder kroner fra Moskva. I følge avisen Kommersant skal Russland ha sagt ja, på vilkår av at Hviterussland anerkjenner selvstendigheten til de georgiske utrbyterrepublikkene Abkhazia og Sør-Ossetia, samt selger hele sitt nasjonale gassledningsnett til Russland.

Moskvas budskap til naboene er at lydighet lønner seg og at det fortsatt er makta som rår i territoriet som før het Sovjetunionen.

 • Oleg

  There persists a very damaging myth in the West, spouted by politicians and the press, that says Russia’s assistance is needed with Iran and other rogue states. In fact, the Kremlin has been stirring this pot for years and has a vested interest in further increasing turmoil in the region. The Hamas/Hezbollah rockets, based on the Russian Katyusha and Grad, are not delivered via DHL from Allah. It doesn’t require the guile of a KGB man like Mr. Putin to imagine a way to accelerate Iran’s nuclear program, which has been aided by Russian technology and protected by the Kremlin from meaningful international action. The Opinion Journal Widget Download Opinion Journal’s widget and link to the most important editorials and op-eds of the day from your blog or Web page. So the question for Western leaders is whether they doubt Mr. Putin would hesitate to provoke a war in the Middle East. If his regime falls, he and his cronies will face the loss of their immense fortunes and criminal prosecution when their looting is exposed. What are thousands of lives in the Middle East to a Kremlin mob that is openly preparing for the day when they will have to open fire on their own citizens to stay in power?…………………………….. http://online.wsj.com/article/SB123172143660372413.html

 • Oleg

  Med banditten Gerhard Schröder på laget kan Russland(Putin-banden) og Tyskland(Tysk storindustri) gjøre politiske hestehandler over hodet på befolkningen i Ukraina “Gazprom itself is neither good nor bad,” say the Russian authors Valery Panyushkin and Mikhail Sygar, “it is like a Kalashnikov or a Colt that can be used either to intimidate or in defence. Its moral value depends on the intention of the person whose finger is on the trigger.” In other words, let’s stop talking about Gazprom as a straightforward market player: it is a political weapon. ……………..The former Chancellor Gerhard Schroeder has taken the Gazprom shilling and is quick to defend Kremlin policies. And Gazprom, keen to buy friendship in Germany, is sponsoring the football team Schalke. All of this helps dilute the EU aim of energy security. As long as Germany’s own supplies are guaranteed, why should it worry about the small fry, the central Europeans currently shivering in the Big Chill? ………………….http://www.timesonline.co.uk/tol/news/world/europe/article5458245.ece

 • Oleg

  Hvorfor er Putins puddler så fornøyd ????????? Etter 11. september 2001 har oppmerksomheten rundt Tsjetsjenia dalt. Men det har skjedd et markant skifte siden russerne invaderte regionen i 1995 – I tsjetsjenifisering: tsjetsjenerne er selv ofre og bødler, og overvåker og angir hverandre. – Det startet med den russiske invasjonen, og en frigjøringsbevegelse som ble noe helt annet. Det er en utvikling som er ønsket av Russland. Nå har Putin en president i Tsetsjenia som gjør det skitne arbeidet for seg, og hans bødler er så nådeløse og grusomme mot sine ofre. Men det er konsekvensene av krig. De brutale kreftene kommer seg opp og fram…………… http://www.menneskerettigheter.no/Land/Europa/Tsetsjenia/index.html

 • Olga Ivanova

  I lyset av Putin-bandens siste handlinger kan man forstå hvorfor Primakov-lærlingene sammarbeider med enkelte jihadister. ……. KGB/FSB-JIHADISTENES MASTERPLAN HAR VÆRT VELLYKKET. John Maresca, forsvarte den transafghanske rørledningen slik: «Nøkkelspørsmålet er hvordan energiressursene i Sentral-Asia kan bli gjort tilgjengelige til nærliggende asiatiske markeder.» Mer spesifikt handlet det om å frakte naturgass til India. I 1998 fikk energiselskapet Enron et prekært behov for å få den transafghanske ledningen på plass. Grunnen var at man mislyktes i å få naturgass fra Qatar. Det Enron trengte naturgassen til, var Dabhol Power Company, et digert kraftverk på vestkysten av India. Hensikten med Mumbai-terroren få derav en logisk forklaring. Den pakistanske høykommissæren i Delhi fikk mandag bevismaterialet som knytter Mumbai-terroristene til "elementer i Pakistan", som det heter. Materialet er telefoner terroristene tok, hva som ble sagt i samtalene med bakmennene, våpen som ble funnet, og ikke minst avhør med den eneste terroristen som overlevde: Mohammed Ajmal Kasab. Pakistan påstår fremdeles at de ikke finner noe bevis på at Kasab har tilknytning til Pakistan, til tross for at flere vestlige aviser har funnet frem til landsbyen hans og snakket med foreldrene som bekrefter hvem han er. Det øker ikke akkurat tilliten til myndighetene. Presset mot Islamabad er på ingen måte forbi. Idag kommer USAs viseutenriksminister Richard Boucher på besøk. India har sagt at de vil vurdere hva Pakistan har gjort når det har gått en tid. India trenger ikke sende inn soldater. Landet har utviklet supersoniske krysserraketter som vil kunne slå ut terroristleire. Pakistans aksjon mot Laskhar e-Taiba bar preg av noe av den samme vilkårlighet og slapphet som tidligere. Myndighetene sa de hadde arrestert lederen av en annen terrorgruppe, Jaish-e-Muhammed. Så gikk det en uke og så kom meldingen om at han likevel var på frifot. NRK kalte Mumbai-terroristene for "militante aktivister". De skyr terror-ordet.

 • LEGEN

  Spør ikke meg, Oleg. Du får svaret hos de blodigste i White House. Jeg ser de har fått mange slaver i Europa (særlig i media), men knekte naken ved Russland. Bravo, Russland!

 • Garry Kasparov

  Fengselvokteren, Lena og FSB-sannheten Jeg husker en av vaktene fulgte meg til taket [i fengsel] der jeg gikk, og han spurte meg: “Hvordan er det som en hederlig mann som du har havnet i fengsel?” Og jeg sa, i Russland Og jeg sa: I Russland kastes folk i fengsel for to ting: for drap eller for å si sannheten. “………………………….. http://www.robertamsterdam.com/2009/01/ras_daily_russia_news_blast_-_jan_5th_2009.htm#more

 • Oleg

  Å danse med ulver…….Is Al Qaeda a Kremlin Proxy? Til FSB-LEGEN på Drammensveien 74. Hvorfor tror du Kreml Proxyene (Husum og Gilbert) som forsvarer Al-Qaidas rett til å bombe New-York får operere uten å få hakket hode av seg i Gaza. Du husker kanskje hvordan KGB(FSB) kappet testikklene av Palestinere som ikke ville danse etter deres pipe i Libanon. Hezbollah , Hamas and Neo-Soviet Russia… The Kremlin has decided that neither Hamas nor Hezbollah are terrorist organizations, and it doesn’t care what the rest of the world may say. If the world applies Russia’s definition, then there are no terrorists in Chechnya. The speed at which Russia is taking flight from reality and departure from common sense is really quite terrifying. ………… (FSB).Russian Footprints…………….. http://article.nationalreview.com/?q=NjUzMGU4NTMyOTdkOTdmNTA1MWJlYjYyZDliODZkOGM=

 • Evegenij Trefilov

  Har Ingen tvil om Russland sin mektige oppgang i framtida. Jeg drar også skiløypa, kan vi ikke trene dobbeltdans sammen ? Jeg foretrekker å danse etter pipa til kameratene på Drammensveien 74 . Hvilken lysløype bruker du ?

 • LEGEN

  Uten kommentar.. Dessverre,Dine programmerte kunnskaper er bare en mening som verden består av. Jeg skal leve med mine meninger. Ellers, jeg kjenner til det østlige kultur i diskussjonen. Masse tittler, mye bråk, og ensidig, som regel. Så det blir vel kjedelig for meg “å åpne dine øyene”. Har Ingen tvil om Russland sin mektige oppgang i framtida. Hils til alle, som danser etter USA-pipen på Drammensveien. Skal på skitur i kveld.

 • Olga Ivanova

  Om FSB-legen ikke har mistet jobben sin ,kan han kanskje utale seg om sin støtte til separatistene på Krim ?……………………………… Crimean separatism is still a potential threat, however, because it is continually being fueled by Moscow, which, for example, issues Russian passports to Ukrainian citizens. Russia justified its invasion of Georgia by claiming it was defending “Russian citizens” after it had distributed passports to South Ossetians over the last two decades. On a visit to Lithuania, Yushchenko called Moscow’s new plans for issuing “Russian cards” disturbing. Meanwhile, the issuing of passports is an “infringement of international law and demonstrates disrespect to other sovereign states whose territories do not permit dual citizenship” (www.pravda.com.ua, December 10). Med Viktor Yanukovych ved roret i Ukraina vil prisen bli satt til 140 dollar pr m3 ??????????? Den pro-Russiske opposisjons leder Viktor Yanukovych syns i likhet med FSB-legen at Putin-juntan bør heve prisen på naturgass…………… . . . . . . . . . . – .-.-.-.- http://www.guardian.co.uk/commentisfree/2009/jan/03/ukraine-russia-gas

 • Olga Ivanova

  But if Moscow is so keen on playing by commercial rules, there are two issues that Ukrainian politicians point to. First, if the price of gas is being increased to European levels, then shouldn’t the transit fees on Russian gas destined for Europe also be increased? Second, there is the question of Russia’s Black Sea fleet, stationed in Crimea at an annual cost of $100m……………………….. Transittavgiften bør vel også øke eller mener FSB-legen det samme som Mads Gilbert at et regime som har et godt forhold til Hezbollah og Hamas må være våre venner. At de åpent skryter av at de forsyner terrororganisasjoner med våpen sier sitt om gangsterregimet til Putin……….. "We summoned the Israeli Foreign Minister to Moscow. And he was told that if he continues to supply arms to the Georgians we would continue to supply Hezbollah and Hamas." We would continue? What an admission! Two hours go by. Two hours of bragging and threats.

 • Olga Ivanova

  Eller må agentene til Putin-mafian på Drammensveien snart skifte lege ? StatoilHydros gassalg er på lange kontrakter hvor gassprisen på de fleste settes som en funksjon av oljeprisen, og med et etterslep. Oljeprisfallet vil føre til et fall i gassprisene utpå våren. Putin-banden vil ha Europeiske priser av UKRAINA på kontrakter som har helt forskjellig kontraktsforutsetninger. Den statiske forståelse av markedet forhindrer den løgnaktige legen å forstå at dagens fallende oljepris kunn vil gi en pris på ca 200 dollar pr 1000 m3 i 2009. Når man kalkulerer inn alternative rørledninger ( gjennom Tyrkia)og økt utbygging av alternative energi vil Putin -bandens evne til å bedrive økonomisk utpressing bli betydlig mindre.(De vil kanskje om noen år lære seg å elske sine Ukrainske kunder. Om den kjepphøye legen hadde vårt interessert i prisdannelsen på den Norske Gass hadde han visst at gassprisen endres kontinuerlig i takt med prisfallet på olje. Prisstrukturen på Norsk gass avspeiler også et premium for stabil og pålitlig forretningsadferd. The Nabucco pipeline is a planned natural gas pipeline that will transport natural gas from Turkey to Austria, via Bulgaria, Romania, and Hungary. It will run from Erzurum in Turkey to Baumgarten an der March, a major natural gas hub in Austria. This pipeline is a diversion from the current methods of importing natural gas solely from Russia which exposes EC to dependence and insecurity of the Kremlin practices. The project is backed by the European Union and the United States………. Europas evne til å transportere Gass fra (Sovjet-Unionens bløte buk) utenom Putin-bandens kontroll vil øke i årene som kommer. De hadde vært fornøyd med 140 dollar pr m3 om politikene i Ukraina hadde vært Putin-mafians lydige puddler i utenrikspolitiske spørsmål………… …………………………………………………………………………………………………………………………

 • LEGEN

  Hmm… Du lager bråk av ingenting, Olga. Du skriver:” Ukraine, however, has embraced oil’s most recent price band. It’s arguing that oil will average $40 a barrel this year, or $235 per 1,000 cubic meters of natural gas”. OK! Bare les: http://www.aftenbladet.no/energi/olje/967688/Norge_blir_verdens_nest_stoerste_gasseksportoer.html. Der står det: “I de første ni månedene av 2008 fikk StatoilHydro 2,19 kroner per kubikkmeter gass som ble solgt – en god dobling fra «gamle dagers»”. Det betyr prisen ca340 dollars for 1000m3 av gass.Det var bare et eksempel.I år prisene går opp… Mener du at “Norway, however, has embraced oil’s most recent price band”? Jeg kondolerer…

 • Olga Ivanova

  Jeg personlig tror Putin-regimet vil få problemer med å opprettholde loyaliteten til de betalte propagandistene…………………………………. A bank without money disillusions Russia’s new middle class………………. http://www.worldsecuritynetwork.com/showArticle3.cfm?article_id=16965&topicID=30 ………………This really reminds us of the 1990s,” . “The situation really scares us. I have always believed in our government and our authorities. I very much loved our president. I believed in him. Now I don’t. I just fear for the future.

 • Olga Ivanova

  Ukraine, however, has embraced oil’s most recent price band. It’s arguing that oil will average $40 a barrel this year, or $235 per 1,000 cubic meters of natural gas. That’s precisely what Ukraine has counter-offered to Gazprom. . . . . (As a separate matter, if Europe truly is paying $500 per 1,000 cubic meters, as Gazprom has claimed, it is seriously overpaying. That corresponds to $84-a-barrel oil.) …… Given market prices, that means that Gazprom might be forced to sell to Europe this year at a loss, unless it unilaterally cuts the price it pays to the Turkmen, who in that case could respond by withholding supplies. “Gazprom is in a tough spot,” says Kenneth Medlock, a natural gas expert at Rice University’s James A Baker Institute for Public Policy, who helped me with the calculations for this article. If Gazprom loses the Turkmen supplies, Medlock said, “they are going to have trouble meeting their contractual commitments” to Europe. . ………….. http://oilandglory.com/2009/01/russia-ukraine-market-dispute.html

 • Olga Ivanova

  OLJEPRIS PÅ 40 DOLLAR FATET TILSVARER CA 250 DOLLAR PR M3 Putin-mafian må nøye seg med 200 dollar pr m3 , rabatt må gis på grunn av politisk risiko.

 • Olga Ivanova

  Putin-banden er dårlige forettningfolk som som bruker gangstermetoder i forhandlinger. Kjeltringregimet har nå stjålet fra seg i denne omgang når det gjelder utenlanske investeringer. Spør TELENOR. …JONGLORER OG PROPAGANDAKLOVNER TAR JEG MED EN KLYPE SALT……………. . . . . . http://www.economist.com/displayStory.cfm?story_id=12494494&source=features_box_main . . …. … . . Russia’s economic growth will become a lot more dependent on foreign investments. The optimistic scenario is that Russia’s economic needs will tame its hostility towards the West and that the political system created by Mr Putin and inherited by Mr Medvedev will become more flexible. The war in Georgia makes this scenario less likely than it would have been a year ago. Instead, the self-sustained logic of the Putin regime suggests that Russia will continue to search for enemies both outside the country and within. This may mean more hostile rhetoric and possibly actions in the former Soviet republics which Russia considers its own sphere of influence.

 • Legen

  Gazprom advarte Europa om at Ukraina kan stjele gass fra "transitrør", men det var ingjen snakk om noe "kutting fra nyttår" til europeiske kunder. (Bogen lyver). Ukraina nektet å skrive under kontrakter da prisen var 250 dollars, i dag uten kontrakten det er juridisk umulig for Gazprom å sende gas til Ukraina. Men Gazprom økte trykket i "transitrør" til Europa 23 mill. m2. fordi Ukrauna stjeler fra transitrørfor. (men Bogel lyver fortsatt). Ikke 10 milliarder, bare 2,5. (Bogens uvitenskap). Lydighet og respekt? Er ikke Norge krever det samme?Eller Norge sender gratis naturressurser ut av landet?Bogen, hva svarer du? Europa lider fordi Ukraina stjeler, ikke fordi Russland stenger gassleveransene til Ukraina. (Bogen lyver og kan saken dårlig). "Politiske våpen"? Bøgen, bare ta etterutdanningskurs for at du skriver så gammeldags.

 • Legen

  Løgn i alt. Ukrainas sin gjeld er 6,1 millioner i dad og var totalt 2,5 milliarder (Bogen lyver). Aldri gas skal være Kreml sin våpen (Bogen Lyver). Krigen i Ossetia og Abhasia, Ikke i Georgia (Bogen Lyver). Bogen, mener du at jeg kan ta noe som helst i butikken uten å betale? E du vant med det? Ukraina får ikke gas uten kontrakten, Ukraina vil ikke skrive under kontrakten til 2009. Ukraina først nektet å betale 250dollars, dobblet prisen er 418 dollars er normalt europeiske pris, Men du bruker dette her som noe rart (Bogen lyver). Så kjedelige de elendige norske russlandseksperter.

 • Oleg
 • Henning N Gaare

  Sitat: “I Russisk utenrikspolitikk henger nemlig “alt sammen med alt”. Om jeg husker rett, skal Harlem Brundtland, ha uttalt at alt henger sammen med alt. Kanskje det ikke bare i Russland det er slik? Heldigvis. Men om Harlem Brundtland mente det i den betydningen Bogen hentyder, vet jeg ikke.

 • David Scatman

  Hæ, den var god Bogen. Hæhh.