Er det over alt?

Har Molde allerede gullet i lommen? Er Start og Sarpsborg 08 sjanseløse i kampen om å overleve? Er det bare formaliteter og trivialiteter igjen av Tippeligasesongen 2011?

Ja. Trolig. Nei, heldigvis ikke.

Jeg kan vanskelig se at noen skal ta igjen Molde. Med 8 poeng ned til Tromsø på annenplass (TIL har en hengekamp), skal det godt gjøres å miste grepet. For det er lie som tyder på at Molde skal snuble. De har en bred stall, og den er robust med tanke på skader og karantener. Dessuten viser spillerne tilpasningsdyktighet i ulike roller. Jeg tror ikke et øyeblikk på at Ole Gunnar Solskjær “tar av” før tiden, og jeg tror han har forberedt alle i MFK på hva det innebærer å stå distansen samt forskjellen på å banke på døra til gullet og sparke inn døra til gullbeholdningen.

TIL var bunnsolide i starten og nektet å tape. På de første ti kampene sto de med 6-4-0 (22 p.). De neste ti gav 4-2-4 (14 p.). Høgli- og Reginiussen-exiten forklarer en del. Dernest: Borte har TIL kapret kun 7 av 27 oppnåelige poeng (B-snitt = 0,78), hjemme laget tatt 29 av 33 mulige poeng (H-snitt = 2,64). TIL har ti kamper igjen, fire hjemme og seks borte.

Og nei, jeg tror heller ikke det er noen andre lag som tar igjen Molde.

I bunnen svinger det mer. Sogndal har tatt 6 poeng på de to seneste kampene (2-0 Start og 3-0 LSK), mens Sarpsborg 08 tapte både for VIF og Start. Sistnevnte fikk altså sin første ligaseier under Mons Ivar Mjelde på sjette forsøk. Men med Sogndal og Odd på 23 poeng, spørs det om det er tid og kamper igjen for Start (17 p.) og Sarpsborg 08 (16 p.). Hvis Sogndal og Odd karer til seg 6 poeng hver, må Start og Sarpsborg 08 ha hhv. 13 og 14 poeng. Start har til alt overmål bare ni forsøk igjen.

Spekulasjoner, fremskrivninger og antakelser er hva de er: Mer eller mindre kvalifiserte spådommer. “Det eneste som overrasker meg i fotball er at folk blir overrasket”, sa tidligere Swansea-manager John Toshack. Jeg har minnet meg selv om det utsagnet flere ganger i år, derfor var jeg godt rustet da RBK feide inn 7 på Odd.

Før sesongen trodde jeg ikke Molde skulle ta gull. Jeg trodde dessuten at Sogndal ville rykke ned. Til gjengjeld trodde jeg ikke at jeg skulle få oppleve så store svingninger i prestasjoner og resultater. I den tredje sesongen med 16 lag i Tippeligaen, ender gullaget opp med færre poeng enn i de to foregående sesongene (hhv. 69 og 68 p.), mens bunnlaget ender opp med flere poeng enn i de to foregående sesongene (hhv. 16 og 12 p.).

“Slapp av, Pål. Om hundre år er alt glemt!” En fattig trøst, men også lærerens knallharde dom da kompisen min fikk igjen matteprøven. Molde FK feiret hundreårsjubileum tidligere i år. Jeg tror det blir mer feiring. Og at ingen i Molde noen gang vil glemme det som skjedde etter hundre år.