Streikerunden

I disse dager spilles noen av 9. runde-kampene i Tippeligaen – den såkalte streikerunden. En tidligere informasjonssjef i FC Lyn Oslo, nå kommunikasjonsrådgiver annetsteds, hengte meg ut til tørk som “dresskledt arbeiderklassesønn” med “merkelige holdninger” etter at jeg kom med en kort og umiddelbar kommentar om noe av grunnlaget for streiken (fritt utstyrsvalg). Det begynner å bli varmt å henge her, så jeg har behov for å kvele en gjesp.

For det er minst to ting Lyn-avlederen ikke vil forstå – til tross for at han må ha fått med seg at han ikke er alene om å være en tidligere FC Lyn Oslo-ansatt: 1) En klubbs inntekter bør være minst like høye som kostnadene. 2) Utøveres rett til å velge utstyr dreier seg om penger (hva ellers?).

Klubben får utstyr og penger fra utstyrsleverandøren. Spillerne får utstyret, pengene havner i klubbkassa. En stor andel av pengene i kassa går med til spillerlønninger. Resten går med til å drive klubben.

Hvis spillerne får inngå egne utstyrsavtaler, f.eks. fotballstøvler fra en annen utstyrsleverandør enn klubbens topp-til-tå-leverandør, får klubben mindre penger fra utstyrsleverandøren. Det blir altså mindre penger i kassa, mens det som skal ut – lønn og resten – er uendret.

Hva skjer da?

Selv en normalbegavet gutt fra østkanten i Oslo – som ikke nødvendigvis er det samme som en arbeiderklassesønn – er i stand til å skjønne det opplagte. (I Spania, Tyskland og England, der spillerlønningene er høyere, utgjør utstyrsleverandørenes prosentvise økonomiske bidrag langt mindre enn i Norge. Det er en av grunnene til at det er lettere å akseptere individuelle utstyrsavtaler.)

Det er litt sent, for ikke å si særdeles frekt, å dra frem ”klumpfot”-kortet – i solidaritetens navn og med Niso og LO på laget – etter at lønnsbetingelsene til den enkelte er jekket opp ved hjelp av agenter, rådgivere og tilbud fra andre klubber. For: Når alle med friske ben har forsynt seg, er det ikke noe igjen til dem med ”klumpfot”.

Hvis fottøy og annet utstyr er så viktig for spillerne, hvorfor er ikke det et brennhett tema i de individuelle (lønns)forhandlingene? Hvorfor sier ikke spillerne – hver i sær – at uten sånne støvler eller slike keeperhansker, må jeg spille et annet sted?

Jeg kjenner ikke en klubbleder som synes det er bra at den mest dyrebare arbeidskraften har uegnet utstyr. Men det var dette med å få inn nok penger, da – til å lønne spillerne og drive klubben – og finne ut hvordan disse pengene skal anvendes for at den enkelte, laget og klubben skal bli best mulig. I dag og i morgen!

Hvis den nåværende kommunikasjonsrådgiveren fortsatt sliter med å forstå økonomiske tyngdelover, minner jeg om han som hoppet fra taket av en høyblokk og som for hver etasje han passerte, sa: “Det går fortsatt bra!”.

Skjønt, han har vel hørt den før!

  • 1blogger

    FIFA- LIKESTILLING OG NORSK MEDIA?Norsk ”Sportsmeida”, eller media generelt ser ut til å være enig med meg? Nå har jeg sett nok av kvinnefotball, også spesielt fra store mesterskap som VM. Benket meg foran TVn` i går og hadde positive forventninger til kampen mellom Brasil – Norge. Men forventningene endte mer opp som oppgitthet i det som etter hvert fortonte seg mer som en ren komedie for hele sporten! Annet er vel heller ikke å vente, signalene var å lese på siste side i VG- Sportsvedlegg samme dag, der stod det med fete overskrifter. Haavi tåler ikke HARDKJØRET. Jenta er 19 år og har ikke krefter til å fullføre to omganger av en fotballkamp? Der refereres riktignok om en lei korsbåndskade i fjor høst, men det er vel ikke hele sannheten. En hver som har fått med seg at det er stor fysisk forskjell på mannlige og kvinnelige fotballspillere, ser med egne øyne at kvinnene ikke har fysikk til å fullføre verken farten i angrepsspillet, eller tekniske fredigheter i selve spillet for den del. Årsaken er også lett å se, hvis en er interessert da vel å merke, som det så elegant kommenteres på Bakrommets´ NRK fotballmagasin.Problemet er åpenbart for store baner, mål og ball. Hadde jenten kunnet ta ut de gode talentene for sporten mange av dem har, med mindre dimensjoner på banefasilitet og utstyr, så tror jeg bestemt at kvinnefotball hadde fått vist seg frem litt mer rettferdig. Vi ville sannsynligvis fått se et spill med mye større fart og bedre teknikk nettopp fordi ytelsesevnen hadde stått bedre i forhold til utfordringene med hensyn til fysikk! Men akk,.. dette blir sikker umulig og gjennomføre, først og fremst fra hylekoret fra kvinnesakskvinnene, som på død og liv skal bevise at de er ”menn” i likestillingens navn. På den andre siden har vi et ”korrupt” FiFa med gamle pamper som ikke har til hensikt å fremme kvinnefotball, sannsynligvis styrt av dels politiske årsaker og nettopp likestilling som et av de fremste argumentene mot forandring. Lykke til videre Norge. Jeg gidder ikke å se flere kamper før vi får like forhold Vs fysikk og lignende.1blogger.no – ALL YOU NEED IS 1BLOG™-