Karakter til Villas-Boas

 

Jeg har i høst begynt som lærer på idrettslinjen til Lambertseter Videregående skole. Hoveddelen av dette er fotball. På mange måter en lik jobb jeg tidligere har hatt som trener, men det er én stor forskjell og det er at elevene skal ha karakterer. Heldigvis er skoleverket litt mer tålmodig enn det som er vanlig i pressen, karakterene kommer først etter et halvt år. I fotball ellers er vi altfor hissige til å bedømme, gjerne etter kun én kamp.

 

Det har blitt skrevet mye om Per-Mathias Høgmo de siste dagene. Men det er selvsagt altfor tidlig å si noe som helst om hvordan hans epoke som landslagstrener kommer til å bli. Dette har heldigvis de aller fleste skjønt. For uansett hvordan det hadde gått mot Slovenia, ville det vært umulig å kommentere landslagssjefen Høgmo per dags dato. Man kan selvsagt ha meninger om han var rett mann for jobben eller ikke, man kan diskutere om Fotballforbundet gjorde noe galt i behandlingen av Drillo, men om Høgmo er en suksess eller ikke, det må vi vente med.

 

Jeg skal likevel trene på å sette karakterer, men velger da en trener jeg har fulgt tett de siste par årene, nemlig Andre Villas-Boas.

 

Villas-Boas tok over etter Harry Redknapp som trener, eller da manager, i Tottenham. Redknapp hadde gjenreist Tottenhams ære etter noen magre år. Tottenham hadde under Redknapp nådd kvartfinale i Champions League, og ble av en formalitet snytt for ny deltagelse da Chelsea vant turneringen og tok plassen. Dette er selvsagt ikke noe å klandre Chelsea for, men det er et mysterium at reglene er slik. Det eneste fornuftige hadde jo selvsagt vært at Chelsea fikk en ekstra plass i turneringen, ikke på bekostning av et allerede kvalifisert lag.

 

Harry Redknapp er en managertype som ikke akkurat utstråler en enorm fotballkyndighet, men på et eller annet vis fikk han resultater. Og det virker klart at det ikke var de sportslige resultatene som gjorde at han måtte forlate White Hart Lane. Til det var de rett og slett for gode.

 

Villas-Boas fikk flere poeng med Tottenham i sin første sesong, enn Redknapp noen gang fikk. Likevel ble det én plass ned på tabellen. Gjorde Villas-Boas det da bedre eller dårligere enn sin forgjenger? Og hvor mye av sesongen ble egentlig reddet av Bale som var fra en annen planet?

 

Selv om innspurten var av det skuffende slaget, var likevel sesongen mer enn godkjent,. Så kom denne sommeren, og det som må ha vært Tottenhams mest spennende overgangsvindu noensinne. Laget kjøpte spillere for nesten 104 millioner pund og solgte for nesten 107. En intens aktivitet på markedet, i stor grad på grunn av Bales transfer til Real Madrid. Akkurat på dette punktet fremstår Tottenham som en foregangsklubb. For tredje sesongen på rad klarer de å være aktive og fremdeles gå i pluss. Dette er selvsagt ikke bare managerne Villas-Boas og Redknapps sin fortjeneste, men det havner på plussiden i bedømmelsen av dem begge.

 

Men hva med spillerne Villas-Boas kjøper inn? Lykkes de? Her kommer det største spørsmålstegnet ved Villas-Boas. Siste lagoppstilling mot West Ham var i så måte bekymringsverdig. På benken denne kampen satt Chiriches, Soldado, Lamela, Holtby og Chadli. Alle kjøpt inn av Villas-Boas. Alle, med unntak av Holtby, for store pengesummer.

 

På benken satt også Friedel, der han skal sitte, som en perfekt backup til suksesskjøpet Lloris, mens Sandro er for god til en benketilværelse. Hadde Tottenham trengt å kjøpe så mange sentrale midtbanespillere og da benke en av verdens mest lovende defensive midtbanespillere?

 

Men mest kritikkverdig er tilfellene Lamela og Soldado. Soldado har ikke imponert i Spurs så langt, mens Lamela har fått altfor korte innhopp. Poenget er at begge to er kjøpt for ca 26 millioner pund. Det er store penger i internasjonal fotball og man forventer da at begge to skal være nøkkelspillere på et lag som kjemper om seriegull. Der er ikke disse to foreløpig og laget er heller ikke helt i troverdig gullkamp-klasse ennå.

 

Chiriches og Chadli har heller ikke overbevist, men det er tidlig. De skal få mer tid. Slik det virker som om Holtby har godt av. Holtby ser mer ut som en fotballspiller nå enn i den første tiden da han løp rundt som en hodeløs kylling.

 

Den som umiddelbart gjorde inntrykk av de nyinnkjøpte var danske Christian Eriksen. Med intelligente bevegelser og presise kortpasninger klarte han å flytte spillet til Tottenham høyere på banen, og vi fikk se elegante stikkere og farlige skudd. Synd det ene kom mot Tromsø og ikke i en viktigere kamp… Men også stikkeren han slo til Sigurdsson mot Norwich var det høy klasse over. En pasning som kunne vært avbildet på Wikipedia under det å vekte en pasning. Midtbanespillerne Capoue og Paulinho kom også i sommer. Det var bare behov for én av dem. Capoue, som riktignok er skadet nå, gjorde et godt førsteinntrykk, mens Paulinho har vært på det jevne hele veien. En spiller, som med fast plass på Brasil, egentlig burde forventes enda mer av.

 

Det er vanskelig å hente inn mange spillere og oppnå suksess umiddelbart. Eksemplet Sigurdsson er godt, en spiller som i fjor ikke leverte for Tottenham, men som har startet denne sesongen langt bedre. Noen spillere trenger tid til å tilpasse seg. Men en manager har ikke mulighet til å vente særlig lenge. Inne i sin andre sesong skal nå Villas-Boas oppnå fremgang. Kanskje hadde denne artikkelen sett annerledes ut hadde Tottenham vunnet over West Ham sist. Da hadde laget ligget på delt førsteplass. Men det er noe som hele tiden halter i laget. Det mangler den store offensive trusselen. Tottenham har kun scoret seks mål på de første syv kampene og to av målene kom på straffespark. Og det er noe inneffektivt over flere av spillerne i de offensive posisjonene. Soldado har vært direkte svak og Townsend har for stor tillit. Townsend er en spiller det er lett å la seg blende av, men når man ser alle skuddene som går over og innleggene som lander hos en motstander, da ser man litt av grunnen til at Tottenham ikke scorer noe særlig med mål. Løsningen ligger heller ikke i å bruke Defoe. Defoe er en perfekt innbytter og til å bruke i Europa League, men som førstevalg på en tittelutfordrer i Premier League er han ikke god nok. Det vil overraske hvis han starter en seriekamp igjen med det første. Forhåpentligvis er det nå duket for Lamela fra start. Kampen mot Cardiff var svært symptomatisk for styrkeforholdet mellom Lamela og Townsend. Townsend driblet og driblet og avsluttet som om han skulle være Gareth Bale. Det var bare at avslutningene til Townsend ikke fikk den berømmelige duppen, men fortsatte over som i en annen form for fotball, nemlig den amerikanske. Innleggene søkte mot motstander som en magnet mot metall. Så kom Lamela inn, dro av en forsvarer og spilte Paulinho fri. Assist med en gang og kampen var avgjort. Det er noen spillere som er som Townsend. Med et utrolig register og fart, men hvis det aldri blir tellende resultat av det, da har det liksom ikke noe for seg.

 

Det er også grunn til å stille et stort spørsmålstegn ved behandlingen av Assou-Ekotto. Han ble sendt på lån til Q.P.R. mens Rose skulle bekle venstrebacken. Etter Roses sin skade har denne plassen blitt tilkjent Naughton. I et lag, som har kjøpt spillere for 106 millioner pund i løpet av sommeren, er dette ganske så utrolig. Naughton er knapt en Championship-spiller og klassevis svakere enn Assou-Ekotto. Et klart svakhetstegn ved Villas-Boas gjerning.

 

Men Villas-Boas skal også ha stor skryt for utviklingen av en del av spillerne. Vertonghen og Dembele har nådd høy europeisk klasse og virker å stadig være i utvikling. Det samme må sies om Lloris. Og jeg står ved tidligere utsagn om at Walker har blitt Premier Leagues beste høyreback.

 

Likevel er det mangler ved laget totalt sett. Det er litt for ufarlig i perioder og det er litt for lett å sitte og savne Gareth Bale. Det virker også vanskelig å komponere et helhetlig lag ut av troppen. Det er noe riv ruskende galt når Naughton spiller og Sandro sitter på benken. Da kan man kritisere komponeringen av troppen. Uansett er det bare å håpe at Villas-Boas snart finner en løsning der Lamela kommer inn. Laget trenger noen som kan overraske motstanderne på en tellende måte offensivt.

 

Karaktersettingen blir for Villas-Boas 4. Mye bra, men langt unna en toppscore foreløpig.

 

Skulle Villas-Boas ønske å klage på denne karakteren får han sende en henvendelse til Fylkesmannen, eventuelt TV2.

 

 • jaa9tony

  Mye bra her.

  Men, Walker bedre enn eksempelvis Zabaleta? Hmmmz

 • Noldus

  Skeptisk til at Walker er PL’s beste høyreback…. både Ivanovic og Zabaleta er mye bedre.

  • drixer

   Spørs hvordan du ser på det. Walker er bedre enn Ivanovic offensivt, men ikke defensivt. Så er jo Walker også 22/23 år.

   • bikkje

    Alder har ingenting å si på hvem som er best.

    • drixer

     Det jeg mente er at Walker har fem-seks år opp til de to andre, med andre ord god til å utvikle seg enda mer.

     • bikkje

      Ja, jeg ser den- og er forsovit enig med deg. Tror spesielt Walker og Rafael kommer til å dominere på høyrebacken i tiden fremover.

      Men akkurat nå mener jeg Zabaleta holder høyere nivå, og da er alder urelevant.

 • arildstavrum

  Alle tre er strålende backer, men synes at Walker har et ekstra gir, spesielt offensivt. Voldsomt tempo. De andre to har også ekstreme ferdigheter. Jeg hadde eksempelvis likt dårlig å skulle markere Ivanovic på corner, men totalt rangerer jeg likevel Walker som den beste av de tre. Det er selvsagt en nesten umulig diskusjon. Vi blir vel uenige uansett.

  • InfamousBryn24

   Helt korrekt, det beror egentlig på hva du ønsker. Ivanovic er en bauta hjemover og på dødballer, men innleggene hans treffer ikke en låvedør om den så falt i hodet på ham. Walker derimot har jeg inntrykk av at slår gode innlegg og har et farlig skudd derimot, men jeg har bare sett ham i en kamp i år, mot Chelsea.

   Hadde AVB fått sjansen til å skifte ut de spillerne han ønsket i Chelsea hadde vi vært på hans tredje sesong nå og det kunne blitt spennende. Dessverre (og heldigvis for meg) sliter han fortsatt med London-oppgjørene, da han later til å undervurdere gnisten det andre laget får, spesielt lag som West Ham!

 • Fjopboll

  Walker er ikke en av de beste høyrebackene i premier league. Zabaleta, Rafael, Johnson og Ivanovic er et godt stykke over han.
  Walker er rå fysisk, men kan være horribel defensiv og man ser han sjelden mer enn ok offensivt.

 • Fredrik Næss

  spurs var ikke direkte kvalifisert til CL, de kom på 4 plass og da får man mulighet til å kvalifisere seg til CL sitt gruppespill. Du klarer aldri å skrive noe om Tottenham uten å dra inn Chelsea, som regel i negativ forstand. Men nok om det.
  Kan du begrunne hvorfor du mener Walker er PLs beste høyreback? Jeg mener at pdd. er Zabaleta og Ivanovic milevis forran når det kommer til prestasjoner iløpet av en sesong, og det er vel prestasjoner over tid som er med på å avgjøre hvilke spillere som er best i ulike posisjoner? Toppnivået til Walker er meget høyt, hans største styrke er farten og har et større register å spille på offensivt enn Zabaleta og Ivanovic. Men tar du forsvarsbiten så mener jeg at avstanden her ned til walker er mye større enn avstanden fra W og ned til Z OG I det offensivet spilet. Syns ofte at Walker blir avslørt mot topplag med at han ikke er god nok defensivt 1vs1. Jeg elsker offensive backer, men hovedoppgaven til en back er å kunne forsvare seg og det ser du ofte på de beste backene i verden, de er ekstremt gode 1vs1 defensivt. Jeg syns også Walker litt for sjeldent er veldig god, han leverer oftere svake kamper enn veldig gode kamper, ivanovic og Zabaleta leverer nesten alltid på et høyt nivå. Hvem av Zabaleta og Ivanovic jeg skulle gått for blir 50-50. Klasse begge 2.

  • TBone

   Merkelig analyse av Walker. Han er soleklart best defensivt, og utfordringen hans er kanskje at han presterer litt for lite fremover, spesielt om man tar i betraktning hans vilje og fart. Bakover, og spesielt i en-mot-en-situasjoner, er han på høyde med det beste i verden.

   • Fredrik Næss

    Defensivt sliter han også med plasseringsevnen. Han redder seg av og til inn pga farten. Jeg ser ikke så altfor mange Spurs kamper, men ser de fleste mot topplagene og som jeg ser der blir han ofte avslørt defensivt. Mulig han klarer seg bedre mot dårligere lag. Å påstå at han er på høyde med de beste backene defensivt blir tull. Ashely Cole er blant de beste i verden defensivt og samenligner du han med Walker er han flere hestehoder forran. Du skriver at han har stor vilje og et annet probler er at han ofte blir litt overivrig og selger seg. For all del lovende spiller, men pr dags dato ikke blant de beste backene verken defensivt eller offenivt

 • TBone

  ” Det virker også vanskelig å komponere et helhetlig lag ut av troppen. Det er noe riv ruskende galt når Naughton spiller og Sandro sitter på benken. Da kan man kritisere komponeringen av troppen.”

  Et interessant poeng. Med Tottenhams tropp per i dag hadde det vært veldig spennende å sett et slags 3-4-3 med følgende oppstilling (backup i rangert rekkefølge):
  Lloris
  Walker – Kaboul – Vertonghen
  Paulinho, Sandro
  Eriksen, Lamela
  Townsend – Soldado – Lennon
  Walker og Vertonghen kunne bidratt fremover, men sjeldnere enn nå og kun en om gangen. Paulinho og Sandro holdende mitbanespillere. Eriksen og Lamela i frie roller, Eriksen mer sentral og Lamela kunne vandret mer i bredden. Townsend og Lennon høyere i banen. Mer bevegelse fremover i banen, mer støtte til spiss. Mer Spurs-fotball, med strålende offensivt spill og sannsynligvis også flere baklengs. Slik vi liker det.