Soldado-for dyr?

 

Tottenham er denne, som forrige sesong, blant de mest aktive på overgangsmarkedet. Skulle Bale forsvinne til Real Madrid, slik Modric gjorde, er det nesten skremmende likt.

 

Jeg skrev i min forrige blogg om Tottenham (https://blogg.tv2.no/arildstavrum/2013/07/21/tiden-er-na-tottenham/)

at det trengtes en ganske stor utskiftning i stallen. Foreløpig har Tottenham hentet tre svært interessante spillere i Soldado, Paulinho og Chadli, men Tottenham er også avhengig av å selge spillere. Daniel Levy, Tottenhams mektige styreleder, virker å styre dette med jernhånd. Og mye av det han gjør virker fornuftig.

 

Mange ble riktignok fortvilet over salget av Steven Caulker, midtstopperen som er et produkt av Tottenhams ungdomsakademi og av mange sett på som en ny Ledley King. Det var han ikke. Caulker har mange tydelige begrensninger i sitt spill, som King ikke hadde. I en slags bekymringsløs FM-verden, kunne det kanskje være fristende å beholde Caulker som en del av troppen, men i den virkelige verden, for et Tottenham som verken har oljesjeiker eller oligarker på bakrommet, må det selges spillere for å kjøpe. Caulker kommer sikkert til å bli en god spiller for Cardiff, men økonomisk var det en god avgjørelse av Levy og co.

 

Det var det i alle fall å kvitte seg med Clint Dempsey. Tottenham klarte nesten å få tilbake pengene de ga for amerikaneren da han kom fra Fulham i fjor sommer. Her og ved overgangen til Raphael van der Vaart har Levy imponert. Kjøp av såpass aldrende angrepsspillere er som regel tapsprosjekt, men i tilfellet van der Vaart fikk Tottenham en god spiller i to sesonger og gikk til og med så vidt i pluss økonomisk.

 

Men det er kjøp som Modric, Vertonghen, Dembele, Paulinho som tiltaler aller mest. For det første får man da toppspillere i sin rette alder, som kan gå rett inn på laget og dominere. Det er ikke billige spillere, man snakker i kategorien 10-20 millioner pund, men det er spillere som grunnet alder kan bli gode investeringer. Spillere som kan selges videre med stort overskudd, slik som skjedde med Modric, og ikke minst, slik som kan skje med Gareth Bale.

 

Derfor er overgangen til Soldado litt merkelig. 26 millioner pund for en 28-åring. Er dette for mye?

 

Soldado er flink til å stikke inn bak motstandernes forsvar og han er en iskald avslutter. Søk opp 1-0-scoringen hans mot Deportivo i fjor og dere vil skjønne hva jeg mener. Legg merke til det aller siste han gjør. Hvor han plasserer ballen etter å ha driblet keeper. Slike situasjoner skiller de gode fra de som brenner ballen oppå tribunen. Jeg så også kampen Sarpsborg 08-Strømsgodset i helgen. Sarpsborgs spiss, Aaron Samuel kan utvilsomt bli god, men likevel, når man ser avslutningen hans mellom beina på Larsen Kwarasey for man ikke samme inntrykket av ro og kontroll, slik man får når Soldado avslutter. Her har nok den unge spissen i blått noe å lære av ringreven fra Spania.

 

Tottenham er Gareth Bales lag. Spillet må legges opp rundt ham eller så må han selges. Det er fryktelig vanskelig å vite hvordan man skal skrive rundt Tottenham, all den tid man ikke aner hva som skjer. Og er det noe man over tid har lært så er det at spanske og engelske aviser i alle fall ikke alltid har helt rett i sine skriverier.

 

Men la oss si at Bale blir i Tottenham, vil da han og Soldado være en god match? Egentlig så trenger Bale en som kan holde ballen oppe, og så slippe den når Bale har kommet opp i fart. Soldado er mer den som selv trenger de små stikkerne gjennom, noe Bale ikke bidrar med så ofte. Det som slår meg er at Soldado kanskje passer bedre sammen med Modric enn Bale. Men det er lett å ta feil i slike sammenhenger. Det var jo også mange som mente at Dwight York og Andy Cole ville være for like til å fungere sammen. Ofte er det slik at klassespillere får det til likevel. Og skulle Bale forsvinne til Real Madrid, ja da er det sikkert mulig å hente en erstatter for den småville pengesummen det garantert kommer til å bli. Det vil være et hardt slag for Tottenham hvis Bale skulle forsvinne, men i det store og hele spørs det om det ikke er det riktige hvis det er sant at det nærmer seg en milliard kroner i overgangssum.

 

Og det er økonomi som er og blir ankepunktet mot Soldado. Jeg gleder meg til å se ham i Tottenham-drakta, men likevel, er det for mye penger for Tottenham å betale for en relativt gammel spiss? Det er vanskelig å se at Levy skal utføre et mirakel på transfermarkedet om en to-tre år her. Sannsynligvis fører overgangen til et tap på over 20 millioner pund. Og det er mye penger for Tottenham, salg av Bale eller ikke.

 

Selvsagt er det penger å hente hvis Soldado skulle vippe Tottenham forbi et lag eller to og dermed havne i Champions League. Slik sett kan en investering à la Soldado la seg forsvare. Soldado havnet på en hyggelig femteplass på toppscorerlisten i La Liga. Det er helt ok når det er Messi, Ronaldo, Falcao og Negredo som kommer på plassene foran. Scoringssnittet hans på 0,69 mål per seriekamp (24-35) er meget bra.

 

Tottenham har hentet klasse, og det kan bli en suksess, men det var uansett en atypisk handletur av Daniel Levy. Det var sikkert derfor Soldado, etter at klubbene hadde blitt enige, ble hentet med Ryanair til London. Levy hadde da brukt nok penger på spanjolen.

 • spursman

  Jeg er storfornøyd med de kjøpene vi har gjort i år,og faktisk også salgene.
  Selv om caulker salget sved litt,men tror fryers blir satset på fremover og at dette er avb sin vilje. Demsey salget var stort,og kan vi selge 2-3 spillere til så er det jo veldig bra. Mulig vi burde selge Ade ,men forsterker må da hentes. Vi har nå en sterk første 11er,men vi må prestere på høyere nivå enn i fjor for å henge med hvor rart det enn høres.
  Beholder vi Bale kan ikke jeg kritisere Levy for ikke å ha gjort tilstrekkelig foran sesongen og nå håper jeg bare at gutta får det til sammen med avb !
  Er mer spent,men også mer sikker på at topp 3 faktisk er langt innenfor rekkevidde denne sesongen enn før 11-12 sesongen !
  Skader kan ødelegge mye selvfølgelig,men tror ikke dette skjer i år igjen.
  Endelig er jeg en blid fornøyd og positiv spursman og det er herlig !

  • arildstavrum

   Jeg mener fremdeles at det kan være sunt å luke ut enda litt mer i stallen. Huddlestone, Parker, Livermore og litt til…

   • spursman

    Ja vi kan luke litt til….huddlestone og livermore får vi cash for,men parker har stor rutine og kan være smart å beholde iogmed at vi ikke får mye cash for han !
    Men selges Ade og vi får inn enda en god og muligens litt yngre spiss !! Ja da får jeg rett å slett orgasme :))))

    • arildstavrum

     får Levy penger av betydning for Ade så får han en utmerkelse…

     • Perrybanan

      Salg av Ade vil frigjøre en god del lønnsutgifter, så et salg er uansett å foretrekke

     • Mattis Koppang

      Var ikke dealen med ManC at de tok en del av lønnskostnadene til Ade? Spurs var ikke i nærheten av å møte lønnskravet… Scotty Parker på vei ut (medical hos QPR), og ruslebiffen Huddlestone burde vært ute av døra for lengst. Vi må gjerne kvitte oss med Livermore og Kane også for min del.

 • GunnarM

  Gode spillere koster penger, og Soldado er god. Tottenham har de siste sesongene savnet en frontman, og det blir for mye å overlate alt til Bale. Med de forsterkningene Tottenham har gjort denne sesongen, samt at Bale blir, så kan det bli spennende på WHL.

  Det ryktes forøvrig at klubben ikke er ferdig med å handle enda, og at en midtstopper + venstre back er på tur inn. Skjer dette, så skal topp 3 være innenfor rekkevidde.

  COYS

  • arildstavrum

   Jeg er ikke imot å bruke såpass mye penger på en spiller. Og det er ikke tvil om at de trenger en spiss. Men kanskje hadde det vært bedre med en i begynnelsen av 20-årene…

   • FootyM

    Da må du gjerne nevne en spiller i begynnelsen av 20-årene som kunne blitt hentet.

    • arildstavrum

     Har flere ganger på bloggen nevnt Lukaku. Benteke var en annen som kunne vært noe. Leandro Damiao…

     • steinar danielsen

      Tror man har tenkt at det er en fordel å få inn en spiller med erfaring fra CL og storkamper, i tillegg til at han er en ledertype.
      Damiao er etter mitt syn et sjansespill, og selv velstående Napoli måtte gi opp å få i stand en vettug handel med Internacional.
      Lukaku kom dårlig overens med AVB, og det er vanskelig å se for seg at Chelsea ønsker å styrke en direkte konkurrent.
      Benteke er jeg enig i, han er spennende.

 • Olee

  Tottenham kan fort bli blant de 4 beste, men fremdeles vil hovedfiende Arsenal komme foran, Avhenger av at Bale blir. Solado kan fort bli en flott toppspiss. ManU vinner igjen, mens Man C og Chelsea kjemper bak Tottenham-håper jeg.

  • arildstavrum

   Foreløpig holder jeg City som favoritt, men vi får se…

 • Marley

  Å bruke 26 millioner pund på en spiller som havnet på 5. plass på toppscorer-listen i La Liga kan forsvares. Han er 28 år, men har vist i tidligere sesonger at han holder et svært høyt nivå. Tottenham bruker penger og målet er klart: Champions League-plass. Jeg mener også at Tottenham bruker pengene på en god måte selv om spillerne de kjøper gjerne kunne blitt kjøpt LITT billigere. 26 millioner pund for Soldado og 17 millioner pund for Paulinho er mye penger, men sånn er markedet. Det skal også sies at City fikk Navas for 15 millioner pund samt Negredo for 20 millioner pund.. Swansea kjøpte Wilfried Bony for 12,5 millioner pund. Det er klart at det finnes smartere kjøp, men samtidig mener jeg at 26 mill pund for Soldado fint kan forsvares.
  Salget på 8 millioner pund for Caulker er også en bra deal. Han er en god stopper og kunne blitt enda bedre, men hvis disse 8 millioner pundene er med på å skaffe spillere som Soldado, Paulinho og Chadli er det riktig å gjøre det. Spillere må selges for å få råd til nye spillere. Tottenham er i ferd med å kjøpe “toppspillere” og luke ut “stallfyll”, noe jeg tror er veien til å nå CL-plass. Dette kan også sees gjennom Levys gjentatte nei på Bale. Det er ikke mange klubber som takker nei til 700-800 mill for en spiller, men budskapet er klart: “Vi skal holde på toppspillere samtidig som å kjøpe nye”.

 • Jimmy Johansen

  Er forsåvidt enig i at 26 millioner pund er mye for en 28-åring uten premier league-erfaring. Men mye skal til for at han ikke lykkes bedre enn Ade og Defoe, pluss at 28 rent fysisk skal være menneskets optimale alder sett fra et fysiologisk standpunkt. Van Persie gikk vel for 22.5 millioner pund som 29 åring med kort tid igjen av sin Arsenal-kontrakt, vet ikke helt hvor mange år Soldado hadde igjen. Alt tatt i betraktning så er dette en god avtale for klubben, til tross for at prisen kanskje var 6-8 millioner pund over verdien.

  • arildstavrum

   Jeg er også helt sikker på at han er en vestentlig bedre spiss enn Adebayor og Defoe, men jeg hadde ikke forventet dette trekket fra Levy. Forskjellen ligger jo også litt her. United har mer midler, ikke så avhengig av å selge med fortjeneste, eller i alle fall, uten for stort tap. Men her tror jeg at Tottenham økonomisk går på et tap…

   • Jimmy Johansen

    Ser poenget ditt, men jeg sitter også på følelsen av at det til tross for et uvanlig høyt pengeforbruk fra Levy å være, kribler litt i magen din også før sesongstart? (da tok jeg det for gitt at du er en spurs-mann, men jeg kan jo ta feil).

    • arildstavrum

     Definitivt. Jeg holder med Spurs, men jeg forsøker også å skrive med en objektivitet. Derfor kritiserer jeg spillere som Adebayor når han gir f…, og jeg kritiserte Bale for å falle mye, og jeg synes 26 millioner pund for Soldado er for mye. Men ja, jøss, som jeg håper de vinner serien!